League of Legends

Postupová matematika v LEC: Čtyři jistoty, všichni Češi musí bodovat

Postupová matematika v LEC: Čtyři jistoty, všichni Češi musí bodovat
13. 8. 2022
  |  

Finálový víkend základní části LEC Summer Splitu pokračuje. Páteční výsledky vyjasnily některé pozice, ale tabulka je stále moc zamotána. Jaké jsou výhledy na zbývající utkání?

První čtyři místa mají shodně po 10 bodech, rozdíl mezi lídrem tabulky a šestou pozicí jsou pouhé 2 výhry. Takto zamotaná tabulka v LEC ještě nebyla, doslova každý bod má cenu zlata a může rozhodnout o lepším nasazení, nebo dokonce účasti v play-off.

Jaké tedy máme po 16 zápasech rozložení sil?

Top 4: Misfits, G2 Esports, Rogue, MAD Lions – 10 bodů

Tato čtyřka má jistou účast v play-off, kromě poslední jmenované organizace všichni vyhráli a udělali tak důležitý krok do finálového víkendu. Oddychnout si částečně mohou, nyní jde o to urvat pro sebe co nejlepší nasazení.

Top čtyřka jde totiž do Upper Bracketu, který je zhlediska nasazení na Worlds klíčový. Organizace mají v případě prohry ještě druhou šanci se odčinit, při výhře jsou zase jenom krůček od finále. Nesmíme ani zapomenout na to, že vítěz základní části má právo výběru a může si tak zajistit pro sebe co nejvýhodnější match-up.

Los mají nejlehčí MAD Lions, utkají se Astralis a Team BDS, celky ze spodku tabulky. Z jejich pohledu se jedná o 2 povinné body, ale současná forma jim moc nenahrává. Prohráli 3 zápasy v řadě a nezvládli ani vzájemný duel s G2, kteří je poměrně čistě přehrávali od začátku do konce. Pokud nepřijde velké zaváhání, měli by MAD Lions skončit s 12 body a tím i vysoko.

Jedno je jisté, někdo z dvojice Misfits a G2 Esports již plný počet získat nemůže. Právě tyto dva týmy se utkají proti sobě a vítěz si zajistí lepší pozici na úkor toho druhého, protože mu případně bude do karet hrát i vzájemný zápas. Klíčový duel, který dost jasně napoví o konečném složení tabulky. Formu mají oba zajímavou, lepší zápas v sobotu k vidění nebude.

A Rogue? Ti před sebou mají povinnou výhru s Team BDS, která by jim top čtyřku měla zajistit. Pokud vyhrají i proti Team Vitality, skončí určitě na těch nejvyšších příčkách.
 

Soupeři:

  • Misfits – G2 Esports, Fnatic
  • Rogue – Team BDS, Vitality
  • G2 Esports – Misfits, SK Gaming
  • MAD Lions – Astralis, Team BDS
Zbývají dva zápasy do konce, jak na tom jsou týmy? I Zdroj: Livesport.cz

Lower Bracket: Vitality (9 bodů) a Fnatic (8 bodů).

Dva čeští borci bojující o play-off. Bohužel pro Carzzyho i Humanoida, ani jeden z nich nemá zatím nic jistého. Vitality velmi lajdácky zahodili dobře rozehraný zápas proti SK Gaming a výrazně si ztížili pozici. S 9 body jim stále teoreticky hrozí, že je může přeskočit někdo ze spodku tabulky, obzvlášť poté, co ztratili zápas proti přímému konkurentovi a nebude pro ně ani hrát vzájemné skóre. Perkz. a spol se propadli z druhého místa na páté, nálada může navíc být silně ovlivněna.

A co čert nechtěl, los proti sobě pošle právě Vitality a Fnatic, k vidění tak pro nezaujatého diváka bude naprosto parádní zápas, ve kterém jde o hodně. Humanoidovi a spol. se podařilo zvítězit proti Astralis a poskočit na celkových 8 bodů, momentálně ztrácí jeden právě na Vitality.

Pokud v českém souboji vyhraje Carzzy, zajistí si play-off a do posledního zápasu s Rogue může jít s čistou hlavou. Pokud prohrají, bude jim velmi blízko na dostřel někdo z dvojice Excel a SK Gaming, kteří hrají spolu. Jeden z těchto týmů tak bude mít jistotu 8 bodů, a pokud vyhrají i poslední duel, kde zároveň teoreticky Vitality prohrají i s Rogue, přijde na řadu tiebreaker utkání. S oběma celky mají totiž Vitality remízový výsledek 1-1 a o postupu tak rozhodne jedno extra utkání.

Pokud prohrají Fnatic, budou se hodně strachovat. Naštěstí pro ně mají skóre 2-0 proti Astralis i SK Gaming, ale také bohužel dvakrát padli Excel. V případně shodného bodového výsledku s týmem Patrika se tak propadnou v tabulce níže mimo pozice zajišťující play-off. Humanoid tedy dnes svému krajanovi rozhodně přát nemůže, jedině, když jako první zvládne duel s Vitality.

Fnatic v posledním zápase čekají Misfits, kteří mají momentálně nejlepší formu z celé soutěže. Vitality si zase zahrají s Rogue, obě organizace tak čeká velmi těžký soupeř na závěr, proti kterému získat bod bude náročné. SK Gaming vypadají velmi hladově a velmi nabuzeni půjdou i do duelu s Excel, kde je zase spíše krize.
 

Soupeři:

  • Vitality – Fnatic, Rogue
  • Fnatic – Vitality, Misfits
 

Hrající o play-off: Astralis, Excel, SK – 7 bodů

The dream is alive. I devátý tým tabulky stále může poskočit do play-off, protože rozdíl mezi vyřazovací částí a koncem splitu je pouhý jediný bod. SK Gaming udělali obrovský skok dopředu a díky dalšímu povedenému upsetu porazili Vitality, čímž dorovnali týmy před sebou. Bohužel Excel opět prohráli a jejich série bez výhry je natáhnuta už na pět utkání.

Astralis se zázrak proti Fnatic nepovedl, nyní je navíc čekají MAD Lions, s klidným svědomím se tak dánská organizace může pomalu začít odepisovat. Potřebují dnes zázrak, pokud se povede, budou ještě stále senzačně ve hře a v posledním zápase proti Excel pak může jít o postup.

Důležitější bude nejprve ovšem duel SK Gaming a Excel. Zde jde o všechno, poražený se může rozloučit s play-off, vítěz ještě bude živit naději. Současná forma hraje pro SK Gaming, Patrikovi a spol. se vůbec nedaří a potřebují se konečně probrat, pokud nechtějí tradičně ve svém stylu o vyřazovací část přijít.

Vítěz jde na 8 bodů a bude ho velmi zajímat, jak dopadne duel Fnatic a Vitality. EXCEL i SK Gaming budou doufat, že ztratí Humanoid a jeho parta. Pokud se tak stane a bodují Excel, jdou rovnou v tabulce před ně, protože mají lepší vzájemné zápasy. 

Jestli vyhrají SK, budou si muset ještě počkat na poslední zápas, jelikož vzájemné duely pro ně nehrají a pokud chtějí před Fnatic, musí je porazit přes bodový zisk. To není nereálné, upset proti G2 se jim již v tomto roce 2x povedl, zároveň ale musí doufat, že Fnatic padnou s Misfits.



Tabulka je extrémně zamotaná a v každé části je stále o co hrát. Top čtyřka bojuje o lepší seeding, proběhnou také tvrdé boje o pátou a šestou pozici, kde nakonec můžou rozhodnout vzájemné zápasy. V některých scénářech dojde i na tiebreaker.

LEC bude mít možná dnes nejzajímavější den své historie. Zápasy začínají od 17:00, které můžete sledovat buď na oficiálním Twitch kanále soutěže, nebo s českým komentářem na Hitpoint.  

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.