League of Legends

Populární analytik LS končí se streamováním a stává se hlavním koučem Cloud9

Populární analytik LS končí se streamováním a stává se hlavním koučem Cloud9
2. 12. 2021
  |  

Jeden z očekávaných podpisů je skutečností. LS, jeden z největších streamerů, přijal po téměř třech letech nabídku na to stát se hlavním koučem. V sezóně 2022 povede Cloud9.

„Mše jsou o víkendu,“ oznámili tímto způsobem Cloud9 nového kouče. Kdo alespoň trochu osobnost streamera LS zná, hned si referenci spojí. Populární analytik je známý pro své silné názory a teorie, což s sebou začalo přinášet označení „The church of LS“, volně přeloženo stylem „LSova sekta“.

Nick „LS“ De Cesare je jedním z nejsledovanějších analytiků, který v posledních dvou letech pravidelně co-streamoval všechna důležitá utkání napříč soutěžemi. Působil také jako anglický spolu-komentátor LCK, protože v Jižní Koreji několik let žije a ovládá také jazyk.

LS je dlouhodobě proti „zavedeným pořádkům“ ve hře a přichází často s inovativními nápady, které hlasitě propaguje.  Tím nejznámějším je tzv. „freezing“, tedy metoda wave managementu, kdy místo klasického pushnutí linky udržuje hráč creepy na jednom místě, což přináší znatelné ztráty pro soupeře. Na Twitteru LS také například pravidelně kritizuje drafty týmů, item-buildy většiny profesionálů a celkově macro strategie organizací.

Právě s podobným přesvědčením, že mnoho věcí jde dělat lépe, se ke koučinku vrací. „Na letošním Worlds mi přišlo, že úroveň LCK a LPL je nízká a západní týmy mají šanci se jim vyrovnat,“ říká v oznamovacím videu. V průběhu posledních dvou let odmítl několik nabídek na trénování, nabídka Cloud9 mu však přišla jako ideální. Jedním z důvodů je i spolupráce s top/midlanerem Fudgem, který byl několikrát hostem na jeho streamech.

LS byl sice oznámen teprve nyní, ale některé věci už se daly do pohybu i na jeho popud. Tím je například větši zapojení akademie do celého přípravného procesu. „Delší dobu říkám, že hlavní roster by měl hrát scrimy proti akademii, proto do nich přivádímě několik skvělých hráčů, například challengery z Koreji,“ vysvětluje. Jednou takovou posilou je například švédský jungler Malice, který jako první Evropan nastupoval v LCK právě pod LS v BBQ Olivers.

Široký roster pak umožní týmu více kombinovat sestavu. Předpokládá se, že tým začne nastupovat ve složení Summit (Korea) – Blaber – Fudge – Zven/Berserker (Korea) – Isles/Winsome. LSova znalost korejštiny může být obrovskou výhodou, protože hráči z této země mají často problém s adaptací na nové prostředí a nepodávají potom optimální výkony.


Věčný teoretik? 

Populární streamer umí o hře skvěle mluvit a přicházet se zajímavými nápady. Ovšem žádný větší úspěch pod jeho vedením zatím nepříšel. V minulosti se mu nepovedlo postoupit s týmy Tempo Storm (LCS) či BBQ Olivers (LCK) z Challenger ligy a velkou díru do světa LS neudělal ani v roce 2015 s týmem Gravity. Tehdy byl však na začátku své koučovací kariéry.

Angažmá Cloud9 je tedy velkou zkouškou pro myšlenky LS. Všichni budou s napětím sledovat, zda jeho teorie půjdou přenést do praxe a skutečně přivedou kýžený efekt, nebo bude bývalý streamer označen jako věčný teoretik. Samotný kouč bere celou situaci vážně, protože se bude vracet do USA, aby tým mohl trénovat in-house. Podobným způsobem se k situaci vyjádřil i bývalé ADC Teamu Liquid, TSM či CLG Doublelift. "Pokud začne Cloud9 opravdu hrát výrazněji chytřeji než ostatní, půjde jeho renomé obrovský nahoru," řekl na jednom ze svých streamů.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.