League of Legends

Polovina skupinové fáze EU Masters je za námi, BISONS mají jednu výhru

Polovina skupinové fáze EU Masters je za námi, BISONS mají jednu výhru
18. 4. 2022
  |  

Populární mezinárodní turnaj pro organizace z Evropských regionálních lig za sebou má tři zápasy. Jak v prvním hracím týdnu týmy dopadly?

Skupina A

  • 1. Vitality.Bee 3-0
  • 2. AGO Rogue 2-1
  • 3. Eintracht Spandau 1-2
  • 4. Crvena zvezda Esports 0-3

V „áčku“ se příliš překvapení neodehrálo. Skupině dominují Vitality.Bee z LFL, která je považována za nejsilnější soutěž a béčkový tým francouzské organizace roli favorita potvrzuje i zde. Na opačném konci bez jediného bodu je esport divize slavného fotbalového klubu Crvena zvezda – také oni podle očekávání na silnou konkurenci zatím nestačili a jsou na posledním místě tabulky.

Predikoval se primárně souboj o druhé postupové místo mezi AGO Rogue a Eintracht Spandau, dosavadní vývoj k tomu směřuje. Lehce navrch mají zástupci z Polska, dlouho vyrovnaný duel nakonec zvládli v lategame otočit ve svůj prospěch. Kombinace Zeri a Yuumi je v lategame téměř neporazitelná a Eintracht Spandau se vymstilo, že soupeřům tuto botlinku při draftu povolili.

Pohledem statistik postavení v tabulce odpovídá, ale jedná se o malý počet zápasů pro věrohodnější analýzu. Vitality.Bee dominují KDA, gold leadech nebo v kontrolování objektivů. Německý a polský tým jsou na tom téměř shodně ve všem, rozdíl však lze nalézt ve stylu hry. Zatímco AGO Rogue jsou více agresivní, Eintracht se snaží zápasy spíše kontrolova - rozdíl mezi jejich killy je až 24.

O postupujících se rozhodne v neděli 24. dubna.
 

Skupina B

  • 1. X7 Esports 3-0
  • 2. Karmine Corp 2-1
  • 3. GamerLegion 1-2
  • 4. Team Phantasma 0-3

Rekkles na EU Masters. Obrovská událost pro tento mezinárodní turnaj, švédská superstar je totiž největším jménem, které se kdy na „mini Worlds“ objevilo. Jeho Karmine Corp byli nalosování do těžké skupiny, o čemž se sám brzy přesvědčil. V úvodním zápase proti X7 Esports totiž nezískala francouzská organizace ani kill a samotný Rekkles si odnesl skóre 0/4/0 – hezké přivitání na turnaji.

Karmine Corp se ale poté zvedli. Řekům naložili rychlý 19 minutový debakl, kde zářil zejména Saken na Ahri se skóre 7/0/10. Poměrně s přehledem zvládli také duel s GamerLegion, německému mistrovi, který si také dělá zálusk na postup. Bylo to o něco vyrovnanější, ale od 10. minuty zápas Francouzi kontrolovali a připsali si druhý bod.

Zpátky ale k X7 Esports. Vítěz NLC totiž zatím vypadá jako nejlepší mužstvo turnaje, připsali si tři naprosto dominantní výhry a zároveň kralují většině důležitým statistikám - mají například nejlepší KDA a gold leady. Ve výborné formě je korejské mid a jungle duo Haru a Tempt, stále skvělý je support kaSing a jeho parťák na botu Nata také vypadá velmi dobře.

Tým navíc ukazuje variabilitu v draftech. Proti GamerLegion překvapil se Sorakou na ADC a Vladimirem, ve třetím zápase zase vytáhli klasický midlane pick Yasua. Z X7 jde strach, směřují za prvním místem a pokud jim vydrží forma, mohou dojít celkově daleko. Rozhodně jeden z nejzajímavějších týmů úvodních třech zápasů.

Kdo postoupí? Rozhodne se v pátek 22. dubna.



Skupina C

  • 1. Bifrost 2-1
  • 2. Fnatic TQ 2-1
  • 3. Team BDS Academy 1-2
  • 4. Team ESCA Gaming 1-2

Divácky nejatraktivnější skupina je dle očekávání zamotaná. Postoupit stále může každý a rozhodne forma posledním dni, navíc se zde rýsuje možnost i většího tiebreakeru. Všechny týmy totiž ukázaly svou kvalitu.

Perfektní skóre mohli mít Fnatic TQ, ovšem ve druhém duelu proti Team ESCA Gaming zahodili obrovský gold lead. Ve 34. minutě vedli hned o 9 tisíc, ovšem po sérii několika chyb převzali otěže Poláci a během 5 minut dokázali nejenže v goldech vést, ale rovnou celý zápas vyhrát. Tento zápas drží hned několik rekordů, jedná se o nejdelší duel dosavadního EUM (39:18) a také v něm padlo nejvíce killů (51).

Team ESCA Gaming si tímto heroickým obratem připsali svůj jediný bod a živí tak naději na pátek, kde půjde o vše. Stejný počet bodů mají Team BDS Academy, od kterých se možná čekalo trochu více. Zvládli zatím porazit jenom Poláky a ač sice měli skvěle rozehraný duel s Bifrost, nezvládli lategame a proti vicemistrům NLC padli.

V sobotu 23. dubna od 17:00 doporučujeme všem fanouškům League of Legends si udělat čas, protože to bude velmi zajímavá podívaná a drama až do konce.
 

Skupina D

  • 1. LDLC 3-0
  • 2. Unicorns of Love Sexy Edition 2-1
  • 3. BISONS ECLUB 1-2
  • 4. Atleta Esport 0-3
 
Jediný český hráč na EUM zvládl vyhrát jeden duel. BISONS zvítězili proti papírově nejslabším Atleta Esport, ale v zápasech s LDCL či UOL neobstáli. Soupeři byli dobře připraveni a zkrátka byli herně lepší.

V prvním zápase proti UOL se pokusili překvapit Ivernem na midu a AP Kog’Mawem na ADC, ale nepovedená hra topaře Myrwna (1/6/3) a nezvládnutá mid + late game znamenala prohru. Proti LDCL to bylo celkově horší, francouzský mistr ukázal obrovskou sílu a opět od 16. minuty začal dominovat. Zde lze něco namítnout proti draftu BISONS, protože silné botlane lince Exakick a Doss nechali vzít Zeri s Yuumi, kde se opět potvrdilo, jak silná kombinace to je. Dohromady měli skóre 8/4/34 – to hovoří za vše.

Ve třetím zápase už se BISONS trochu probrali a předvedli svou hru. Myrwn dostal na top svou oblíbenu Karmu a zahrál nejlepší dosavadní duel, výborný byl také Random. Český midař měl na Corkim skóre 9/1/9 a byl hlavním tahounem úvodní výhry.

„Jsem nadšený, podařilo se nám něco, co jsem čekal, že přijde až mnohem později. S BISONS jsme vyhráli první mezinárodní zápas!“ komentoval historický bod na Twitteru kouč Marhoder. Z kluků by mohla opadnout určitá nervozita a do posledního hracího dne jít mnohem sebevědoměji. Postup je totiž stále ve hře a kvalitu BISONS určitě mají.

Hrací den skupiny D je na programu ve čtvrtek 21. dubna.


 
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.