CS2

Pohádková jízda Spirit v Katovicích, z FaZe si ve finále nebrali servítky

Pohádková jízda Spirit v Katovicích, z FaZe si ve finále nebrali servítky
11. 2. 2024
  |  

Spirit to dokázali! Na zádech donka ruský tým dokráčel ve Spodek Aréně až do grandfinále, kde výsledkem 3:0 přehráli FaZe. V porovnání s předešlými ročníky bylo k mání výsledkově strohé finále, ve kterém se znovu statisticky zaskvěl mladý donk. Na první mapě, Nuku, dokázal nastřílet dvaatřicet killů, celkem v BO5 sérii popravil rovnou dvaaosmdesát soupeřů.

Finále IEM Katowice 2024 snad nemohlo být jednoznačnější.  Do královské BO5 série na jedné straně nastoupil mistr turnaje z roku 2022, neporažený postupující z play-in na straně druhé. Spirit v Katovicích prohráli jedinou mapu, v zápase skupin s Natus Vincere těsně nestačili na svého soupeře 11:13, od té doby ale nikoho z oponentů k zisku mapy nepustili. A to ani v samotném finále, které začalo na mapě Nuke. 

Tu si vybraly světové dvojky z FaZe, jakožto jednu ze svých kvalitních a týmově založených map. Ani to ale Spirit nezastavilo. První polovina Nuku sice za CT CIS sestavě příliš nevyšla, když za ní pouze zremizovali se svým soupeřem 6:6, nicméně za útok předvedli jednostrannou záležitost. To vše díky, v CS2 nevídanému, killovému příspěvku donka. Jeho skóre se zastavilo na výštu 32-14. Z druhé strany mu nejvíce konkuroval ropz s dvaadvaceti killy. Spirit šli do vedení 1:0 na mapy po výsledku 13:9.

FaZe se snažili srovnat krok na soupeřově Miragi. Po zdaru v pistolkách ovládli i následující dvě kola, avšak série čtyř kol v řadě z dílny Spirit znovu zamíchala kartami osudu. Za CT se však FaZe rychle zmátořili.  Tentokrát to byl tým kolem IGL karrigana, kdo čtyřmi koly za sebou tvrdil muziku na Miragi. Vítěze první poloviny nezměnilo ani poslední kolo, které opanovali Spirit v cestě za redukcí skóre na 5:7. Po změně stran to byli ale právě hráči Spirit, kdo byl na serveru více vidět. Za CT FaZe neumožňovali lehký průchod klíčovými pozicemi, negovali i časté pokusy frozena o clutch. Aby toho nebylo málo, donk se znovu prokousal do čela hodnocení s čtyřiadvaceti killy, kterými dovedl svůj tým k výsledku 13:11. 

Rozhodovalo se na Overpassu. FaZe ve vetovací fázi znovu hráli s chtíčem týmové hry, která proti skvěle připraveným hráčům Spirit nefungovala. V první polovině za útok FaZe získali pouze jediné kolo, po změně stran zvládli jen pistolky a jejich následovníka. Při prvním plném nákupu Spirit potvrdili nastavený trend absolutní dominance a dvojicí kol rozhodli o svém celkovém vítězství v turnaji. Tradiční okénko donkova killového přísunu navzdory jednoznačnému výsledku 13:3 tentokrát ukazovalo šestadvacet zabitých nepřátel.

Jestliže do této chvíle kritici hatili donkovy výsledky s tím, že mu chybí ještě úspěch na stagi, sedmnáctiletý Rus v Katovicích všechny vyvedl z omylu. Counter-Striková komunita se tak v nejbližší době jistě zaměří na výkony Spirit v RMR i na případném dánském Majoru.

Zdroj úvodní fotky: X @Team__Spirit