Dota 2

Bali Major 2023: Tým BetBoom v zápase proti skiterovi podváděl, SabeRLight- na turnaji končí

Bali Major 2023: Tým BetBoom v zápase proti skiterovi podváděl, SabeRLight- na turnaji končí
6. 7. 2023
  |  

Druhý herní den vyřazovací části posledního majoru letošního roku na sebe přitáhl spoustu nechtěné pozornosti. Po přímém porušení pravidel se změnil jeden ze zásadních výsledků, který se přímo dotkl take slovenského carry hráče skitera, naštěstí pro něj v dobrém.

Na počátek je nutné provést menší rekapitulaci: Po úspěšném tažení obou týmů v jejich jednotlivých skupinách, se organizace Tundra Esports a BetBoom Team střetly ve čtvrtfinále horní části vyřazovacího pavouka. Po celkem jednoznačném průběhu se z vítězství 2-0 radoval východoevropský gigant BetBoom a hráči Tundry zamířili do dolní části pavouka, hrající o hole přežití. 

Sociálními sítěmi ovšem dnes otřesla zpráva, ve které organizátoři turnaje potvrdily některé spekulace, které se během noci objevily na komunitní síti Reddit. Zástupci pořadatelů IO Esports a Epulze ohlásili, že kvůli podvádění hráče Pure, který hájí barvy BetBoom Team, ve zmíněném čtvrtfinálovém zápase proti Tundra Esports, se výsledek klání nakonec otočí právě ve prospěch skitera a spol. 

Ruský offlaner Pure při probíhající technické pauze v průběhu čtvrtfinále s Tundrou sledoval internetový stream právě souboje BetBoom Team a Tundra Esports. Čímž porušil hned několik pravidel turnaje a zároveň jeho tým mohl získat zásadní výhodu (plné znění můžete najít níže). 
Pure byl okamžitě diskvalifikován z turnaje (a může ho potkat až pětiletý zákaz hraní; vzhledem k tomu, že se nejedná o první kaňku v hráčově rejstříku, bude zajímavé sledovat jak dlouhý jeho trest nakonec bude) a jeho místo jako stand-in zaujal legendární Resolut1ion, který do té doby působil na turnaji jako panelový expert. Tým BetBoom byl tedy místo semifinále horní části pavouka poslán do prvního kola dolní části vyřazovacího pavouka, kde dnes v zápětí vypadl s týmem Azure Ray. 

Zásadní informací je, že díky umístění v semifinále vyřazovacího pavouka, dosáhl BetBoom Team na dostatečný počet bodů zajišťujících přímou pozvánku na The International. Po jejich degradaci do dolní části a následném vypadnutí je však momentálně přímá pozvánka v ohrožení a získat ji mohou týmy Aster či Azure Ray. Offlaner Pure tak mohl svůj tým stát mnohem víc než jen turnaj na Bali.
Skiter se díky tomuto rozhodnutí může těšit na souboj dvou západoevropských gigantů, jeho soupeřem v semifinále bude Team Liquid.

Organizace BetBoom však nebyla jedinou, která po dnešku na turnaji končí. S Bali se musí předčasně rozloučit také tým Shopify Rebellion, za nějž na offlaner pozici nastupuje Čech SabeRLight-. „Rebelové“ neprožívali povedený turnaj a prohra 2-1 s jihoamerickým týmem beastcoast tuto skutečnost jen podtrhla. SabeRLight- a jeho spoluhráči už našt--ěstí mají pozvánku na The International v americkém Seattlu již zařízenou, s takovými výkony však na nejprestižnějším turnaji roku nevydrží dlouho. 

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.