League of Legends
LoL Worlds

Po roce se na Worlds vrací T1. Získá legendární Faker svůj čtvrtý titul?

Po roce se na Worlds vrací T1. Získá legendární Faker svůj čtvrtý titul?
1. 10. 2021
  |  

V profesionálním League of Legends těžko naleznete úspěšnější tým. T1, dříve SK Telecom 1, patří k organizacím s největším počtem úspěchů vůbec. Po roční odmlce se vrací zpět na místo činu, kde i s Fakerem budou chtít získat čtvrtý Worlds triumf.

Devět LCK titulů, dvě zlata z MSI a třikrát ovládnuté Worlds, ve kterém ještě jednou skončili druzí. Jako jediný tým světa navíc doposud dokázali triumf na největším mezinárodním turnaji obhájit. T1 se může pyšnit naprosto unikátními statistikami, které nemají v League of Legends obdoby. V jedné éře byly téměř neporazitelnými, o čemž hovoří i další zajímavá statistika.

Kdykoliv se do roku 2017 podívali na Worlds, tak zvítězili. Právě až ve své čtvrté celkové účasti poprvé odjeli domů do Jižní Koreje s prázdnou, do té doby si s sebou pokaždé přibalili trofej pro vítěze. Bylo to právě prohrané památné finále 0:3 se Samsung Galaxy, které tak trochu ukončilo dominantní T1 éru. Od roku 2017 se na Worlds podívali pouze jednou, a to v roce 2019, kdy skončili v semifinále proti tehdy naprosto skvělým G2.

Na Worlds 2018 a 2020 chyběli. Rok po prohrané sérii se Samsung Galaxy upadla organizace do velké krize, ze které se zmátořili až v roce 2019 (2x LCK titul), ovšem k dobrým domácím výsledkům nepřidali žádný další mezinárodní triumf. Sezónu poté sice pokračovali ve vítězné šňůře a ovládli jarní split, v létě už to ovšem tak slavné nebylo a legendární organizaci tak opět uniklo Worlds. Podruhé za poslední tři roky.

Pro takto ambiciózní tým a silnou značku to bylo rozhodně málo. Na domácí scéně navíc převzali otěže DWG KIA, kteří zvítězili v posledních třech splitech za sebou a navrch přihodili triumf na Worlds, čím trofej po dvouleté odmlce vrátili do rukou LCK. Ani letos kvalifikace pro T1 nebyla příliš hladká, protože po prohraném finále play-off si museli účast zajistit přes Gauntlet turnaj, který vyhráli.

Faker is back!

Po roční pauze tak v akci opět uvidíme legendárního midlanera a jednoho z nejlepších hráčů vůbec Fakera. Právě tento Korejec je stálící rosteru T1, zatímco se kolem téměř každoročně točili hráči, on byl u všech úspěchů či neúspěchů. Na kontě má tedy stejný počet titulů, co samotná organizace. Začátkem roku 2020 se navíc stal i částečným vlastníkem, čímž své jméno navždy s T1 spojil.

Faker byl ještě donedávna jasně nejlepším hráčem planety. Věk ale bohužel nejde zastavit a i legendární midlaner ztratil něco na své kvalitě, nicméně stále patří mezi absolutní špičku. Jeho úspěchy z historie mu navíc nelze odepřít a v debatě, kdo je „GOAT“ League of Legends je první kandidát jasný – Faker.

Dnes 25letý midlaner hned od svého příchodu na scénu začal vyhrávat. V roce 2013 mu bylo teprve sedmnáct a ihned se zapsal do paměti všech tehdejších fanoušků díky svému outplayi proti midlanerovi Ryu, kdy díky brilantnímu timingu, přesnosti i odhadování zvrátil na oko prohraný duel Zed vs. Zed ve svůj prospěch. Kdo to viděl, bylo mu jasné, že o Fakerovi v následujících letech ještě hodně uslyší.



A opravdu tomu tak bylo. Midlaner od té doby začal bořit hranice toho, co je v League of Legends možné. Na světě nebyl hráč, který by dokázal, co on. Kombinace chytrosti, předvídavosti a perfektní exekuce z něj udělala mašinu a skoro až robotického hráče, jako kdyby to nebyl člověk, kdo championy na midu ovládá. T1 válcovali jednoho soupeře za druhým a při jejich dominantní éře získali mnoho trofejí.

Faker si zaslouží větší kredit o to, že Worlds nikdy nevyhrál se stejným rosterem dvakrát. Nelze tedy namítnout, že se podařilo postavit jeden super tým, který měl dobrou éru a následně přišlo hluché obdodí. Faker kolem sebe vždy měl různé spoluhráče, přesto se jim dařilo vyhrávat, nebo minimálně dojít daleko.

Rostery T1:

Impact,  bengi,  Faker,  Piglet,  PoohManDu,  kkOma
MaRin,  Bengi,  Faker,  Easyhoon,  Bang,  Wolf,  kkOma
Duke,  Bengi,  Blank,  Faker,  Bang,  Wolf,  kkOma
2. místo: Huni,  Peanut,  Blank,  Faker,  Bang,  Wolf,  kkOma
Při pohledu na sestavy jsou vidět tři jasné stálice. Faker, jungler Bengi a kouč kk0ma. Tato trojice pokud byla spolu, dokázala vyhrát Worlds. Mnozí by mohli namítnout, že to byl právě legendární jungler Bengi, který společně s Fakerem vytvořil nepřekonatelnou dvojku. Možná ano, ale i s Peanutem se T1 povedlo získat alespoň druhé místo.

V současnosti má jihokorejská organizace zcela jinou podobu než dříve. Nový branding a mladá sestava, kterou vede zkušený Faker do boje. Pro většinu, vyjma support hráče Keria, to bude premiéra na Worlds. Trošku symbolicky se tak obrací role v týmu. Faker již není tím talentovaným mladíkem, nýbrž zkušeným matadorem, který pomáhá ostatním svými znalostmi. Kromě výborných výkonů na Riftu je z něj nyní i lídr, a ačkoliv je Faker známý svou tichostí, už pouze možnost být s ním ve stejném týmu dodává mladým Korejcům obrovskou motivaci.

Když oni snili o profesionální kariéře a makali na sobě v solo Q, Faker oslňoval svět a vyhrával trofeje. Jenom pro kontext, když midlaner získal svou první Worlds trofej, současnému ADC Gumayusimu, mimochodem velkému talentu, bylo teprve 11 let.

T1 čeká každopádně hodně práce. Podle bookmakerů jsou sedmým největším favoritem na zisk trofeje, před nimi jsou i MAD Lions z LEC či PSG Talon z Hong Kongu. Pravděpodobnost tedy nehovoří příliš v jejich prospěch, ale roster má velký potenciál a Faker stále neřekl poslední slovo. Nyní o další rok zkušenější hráč chce být tím nejlepším na světě a udělá všechno proto, aby svůj čtvrtý titul z Worlds získal.

Zdroj úvodní fotografie: @RiotGames

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.