CS2

Po postupu na Major překvapili SAW i v Showdownu, pohádku Metizport překazili Spirit

Po postupu na Major překvapili SAW i v Showdownu, pohádku Metizport překazili Spirit
11. 3. 2024
  |  

Osmička účastníků londýnského BLAST Premier Spring Finals je kompletní. Z jarního Showdownu se do turnaje s dotací 425 000 dolarů probojovali SAW a Spirit. Portugalci si v posledním zápase pohlídali zápas s oslabenými OG, Spirit pak 2:1 přehráli překvapení turnaje z Metizport. Zklamali naopak Falcons s Liquid a Cloud9.

Pětidenní zápolení týmů s cílem získat dvě poslední místenky na BLAST Premier Spring Finals je u konce. BLAST Premier Spring Showdown nabídl celkem čtrnáct BO3 sérií, ve kterých došlo k řadě překvapivých výsledků. Asi největším zklamáním byl výkon organizace Falcons, která si navíc pro tento turnaj vypůjčila s1mpla z NaVi. Ten týmu příliš nepomohl, s největší pravděpodobností však z hlediska výplaty za odehranou mapu vytvořil nový rekord Counter-Striku. Motivace v podobě tučného šeku ale nestačila na švédské Metizport, kteří svěřence zonica zdolali 2:1.

Překvapení prvního kola přišla i v horní části pavouka, kde selhaly severoamerické týmy. Ty čekalo nekompromisní turnajové dělení zrna od plev. Complexity padli překvapivě 1:2 s OG, jejichž forma poslední dobou stoupá. Liquid pak po neúspěšném americkém RMR skončili v turnaji po prvním zápase, když na SAW nestačili 1:2. Pro organizaci, která před CS2 sezonou posílila o cadiaNa s Twistzzem, se tak jedná o druhé zklamání v krátké době.

Papírovým předpokladům se vzepřely také tři čtvrtfinálové série, jediným relativně předvídatelným výsledkem této části turnaje bylo vítězství Spirit 2:0 nad BIG. Jen málokdo tipoval jednoznačné vítězství OG 2:0 s HEROIC po jednoznačném Vertigu (13:5) i Miragi (13:6), šokovali i SAW se skalpem Cloud9, které zdolali po Nuku (16:13) a Overpassu (13:8) 2:0. Proti postavení v žebříčku HLTV se postavili také hráči Metizportu, kteří předčili Monte 13:7 na Vertigu a 13:5 na Miragi.

Semifinále bylo atypicky poslední částí turnaje. Mezi nejlepší čtyřku BLAST Premier Spring Showdown se probojovaly celky OG, SAW, Spirit a Metizport. V horní části pavouka se potkaly první dva zmíněné týmy, jejich zápas ale výsledkově ovlivnila absence tahouna OG HeavyGoda. Ten se i přes absenci v posledním zápase stal statisticky druhým nejlepším hráčem turnaje po donkovi. Bez jeho pomoci ale OG svého soupeře nepředčili, SAW zápas opanovali 2:0 po výhře 13:8 na Ancientu a 16:12 na Overpassu. 

Daleko více ale diváky zaskočila vyrovnanost duelu mezi Spirit a Metizport. Víra v nalezení receptu na donka a jeho spoluhráče vzrostla po prvním Vertigu, které z pozice vlastního map picku Metizport vyhráli 13:8. Po změně mapy se ale vše vrátilo do, již zaběhnutého, pořádku posledních měsíců. Na Miragi Spirit smetli svého severského soka 13:4, na rozhodujícím Nuku dovolili Metizport jen o čtyři kola více. Společně se SAW se tak jako poslední dva týmy Spirit kvalifikovali do, již zmíněného, BLAST Premier Spring Final. Finálový turnaj je na programu od 12. června, vítěz bude znám o pět dní později. 

Zdroj úvodní fotky: X @sawggofficial

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.