League of Legends

Po krátké pauze znovu začíná LEC, do play-off jdou Fnatic i MAD Lions

Po krátké pauze znovu začíná LEC, do play-off jdou Fnatic i MAD Lions
7. 4. 2023
  |  

Skupinová fáze LEC začíná. Nejlepší osmička byla rozdělena do dvou táborů, ze kterých vzejde top čtyřka. O postup dále se poperou i čeští zástupci Humanoid s Nightsharem a Carzzym.

Série jsou tady. LEC se týdenní přestávce přesouvá do BO3 zápasů, aby rozehrála druhou fázi jarního splitu. Z osmi týmů zůstane už jenom polovina, která si to následně rozdá o další letošní titul i kvalifikaci na MSI, kam poprvé pojedou hned dva evropské týmy.

České fanoušky bude více zajímat skupina A, kde se potkávají Fnatic a MAD Lions. Astralis, jakožto netradiční druhý seed ze základní části, měl právo výběru soupeře do úvodního kola. Trochu překvapivě zvolil Fnatic místo Zlatých lvů, kteří jen tak tak postoupili a po většinu základní části se hledali. Do série si i přesto dánská organizace věřila více proti Fnatic.

Hráči Astralis možná byli trochu ovlivnění tím, že zrovna poslední duel základní části byl právě s nimi. Tam se jim podařilo otočit nepříznivý stav a ukončit sérii výher Humanoida a spol. Fnatic ovšem během jara ukázali drastické zlepšení, dařily se drafty a i výkony šly nahoru. Kouč Nightshare v rozhovoru s Xnapym navíc sdělil, že aktuálně zažívají výbornou sérii ve scrimmech. Interně v týmu panuje i naděje, že by mohli celý split vyhrát.

Sázkové kanceláře mají sérii vyrovnanou téměř 50/50, favorit zde skutečně nepanuje. Astralis, kterým se v obou splitech očekávala spíše pozice mimo top osmičku, se náramně dařilo. Akvizice v podobě LIDERA na midlane se povedla, právě souboje s Humanoidem budou jedny z klíčových celé série. Ta je na programu v sobotu 8. dubna od 21:00.

 


Ještě předtím dojde na duel mezi MAD Lions a Vitality. Tato dvojice na sebe zbyla, a zde mají bookmakeři více jasno. Velkým favoritem je Perkzova parta, která by konečně chtěla prolomit smůlu a projít dále. V zimě překvapivě padli s SK Gaming, čímž se nedostali ani do top čtyřky. Nepovedený split odnesl slovenský ADC Neon, jehož nahradil Němec Upset. Ten se do nového angažmá uvedl skvěle a ukázal, že jeho benchnutí mohli ve Fnatic litovat.

Výsledkem bylo opět vysoké postavení, ale tentokrát mimo top 2. Vitality skončili na čtvrtém místě se skóre 6-3. MAD Lions tentokrát naopak měli velké trápení.

Vicemistr Winter Splitu jen tak tak postoupil do skupinové fáze, tu si musel vybojovat dokonce přes tiebreaker proti Heretics. Propad Carzzyho a spol. je jedním z možná největších překvapení, protože v předchozím splitu zápas od zápasu rostli, zastavili se v podstatě až ve finále s G2. Start do jara ovšem vůbec nechytli, nyní mají ale ideální příležitost ukázat, že zapracovali na chybách a Vitality zvládnou přehrát.

Týmy, které prohrají, nutně zoufat nemusí. Posouvají se do Loser’s Bracketu, kde si mezi sebou zahrají o další šanci postoupit. Tam na něm v dalším kole bude čekat poražený z Winner’s Bracketu, vítězný celek projde do top čtyřky.

Vyrovnaná skupina B

Druhý bracket je papírově o něco vyrovnanější. Z čtveřice BDS, SK, G2 a KOI jeden neprojde dále, což samo o sobě by mohl být materiál na top čtyřku.

BDS, jakožto vítěz základní části, si za soupeře vybral SK Gaming. To proti sobě poslalo dvojici G2 a KOI, dlouhodobě jedny z nejlepších týmů v Evropě. Úřadující šampion měl během základní části překvapivé ztráty, prohrál například s Astralis, Fnatic a právě KOI.

Série skupiny B začínají v neděli od 18:00, druhá série o tři hodiny později. Sledovat můžete na Twitch či YouTube kanále LEC, pro český komentář lze naladit Hitpoint.

Kdo podle tebe postoupí dále?
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.