CS2

Play-off IEM Chengdu obsazeno elitou, device z Astralis překvapil na pozici IGL

Play-off IEM Chengdu obsazeno elitou, device z Astralis překvapil na pozici IGL
11. 4. 2024
  |  

David Čerňanský zatím své letošní angažmá ve FaZe nemůže zatracovat, do ideálu však slovenskému hráči chybí trofeje. Světové jedničky padly ve finále jak na IEM Katowice, tak i na PGL Majoru v Kodani a stále čekají na svůj první úspěch letošního roku. Poslední titul mají FaZe z turnaje CS Asia Championship 2023, tehdy však ještě v sestavě místo frozena nastupoval Kanaďan Twistzz. Právě pro něj bude v dresu týmu Liquid opravdu třaskavé, ve čtvrtfinále totiž nastoupí proti svým někdejším spoluhráčům.

Z původních šestnácti účastníků turnaje zůstává ve hře o trofej pouze šestka nejlepších týmů. Z kola ven jsou například celky jako HEROIC, Cloud9 či FlyQuest, nepřekvapily ani čínské výběry. Asi největším zklamáním a nejsmutnějším příběhem turnaje byl těsný nepostup Australanů v dresech dříve zmíněných FlyQuest, které na první LAN akci v barvách nové organizace dělily dva nevyužité map pointy proti Virtus.pro.

Právě sestava zastřešující hráče z CIS regionu postoupila ze skupiny B společně s Astralis a FaZe, ze skupiny A pak do vyřazovacích bojů prošly sestavy G2, MOUZ a Liquid. Před pohledem na tabulku si připomeňme cestu jednotlivých sestav turnajem.

Nejjednoznačnější jízdu předvedli překvapivě Astralis. Ti se po odchodu blameFa ujali někdejšího hráče Monte s nickem br0 a funguje to skvěle! Na úvod turnaje Dánové přejeli Steel Helmet 13:2, v následných BO3 sériích neztratili jedinou mapu proti FaZe i Virtus.pro. 

U skupiny B zůstaneme. Druhým postupujícím z Upper Bracketu byla totiž právě sestava Virtus.pro, která nejprve zapsala nekompromisní výsledek 13:1 proti Wildcard, velmi se ale natrápila proti FlyQuest. Herně svěží sestava z Austrálie potrápila VP 14:16 na Infernu, pak ovládla své Vertigo, aby na rozhodujícím Anubisu padla 7:13. I tohle těsné vítězství ale Virtus.pro stačilo na play-off.

FlyQuest byli i posledním soupeřem týmu FaZe, který do play-off protlačil poté, co v první BO3 sérii padl 0:2 s Astralis. I přes prohru s Astralis se FaZe v ostatních dvou zápasech nezapotili. Cloud9 přehráli na svou mapách, stejným výsledkem pak poslali domů i FlyQuest.

Skupina A byla vyrovnanější

Ve skupině A byly zápasy daleko těsnější. Favorizované G2 v BO3 sérii přetlačili překvapiví koně ze Severní Ameriky - Liquid. G2 se pak do play-off museli proháčkovat přes Lower Bracket, kde vypráskali 2:0 Lynn Vision a mapu neztratili ani s HEROIC.

Vraťme se však k překvapivým Liquid. Ti se nedostali z NA kvalifikace na dánský Major, o to větší motivaci ale mají v Číně. Jejich cesta skupinou ale skončila prohrou, když na MOUZ nestačili 0:2 po mapách Inferno (11:13) a Mirage (6:13).

Posledního postupujícího ze skupiny A tak máme představeného pouze v roli úspěšného finalisty Upper Bracketu. Ale ani na to nemuselo dojít. MOUZ se trápili už proti TYLOO v BO1 sérii, kterou uhráli až za výsledku 13:11 a těsné to měli i s FURIÍ. Proti té prohráli první Nuke 8:13 a na mále měli i na druhém Vertigu, které vyhráli MOUZ až v prodloužená. O svém postupu rozhodli na Miragi. Tu vyhráli 13:9 a účast v play-off měli jistou.
Mezi nejlepší šestkou jsou v Číně G2, Virtus.pro, Liquid, FaZe, MOUZ a Astralis I Zdroj: X @ESLCS

Co nás čeká v nejbližších dnech?

Play-off odpálí páteční souboj Virtus.pro s G2. Týmy se letos potkaly pouze jednou, v kodaňské BO3 vyhráli G2 2:1, díky čemuž postoupili do vyřazovacích bojů prvního CS2 Majoru. Se, zatím jediným, vzájemným duelem se ale stále nese křivda, kdy IGL Jame v jednom z klíčových kol na druhé mapě zápasu přišel chybou ovladačů NVIDIA o možnost zasáhnout do hry, což výrazně celý zápas ovlivnilo. V Čcheng-tu tak půjde o hodně. Rozhodovat budou jistě i individuality, v dresu G2 zatím na čínském turnaji nejlépe střílí m0NESY (rating 1.35 z 8 odehraných map), soupeře pak k úspěchu táhne FL1T (rating 1.35 z 6 odehraných map).

Turnaj bude pokračovat zápasem mezi Liquid a FaZe. Navzdory letošní chabé účasti Liquid na evropských turnajích se celky již v této sezoně jednou potkaly. Vzájemný duel na BLAST Premier Spring Groups 2024 sice čítal pouze dvě mapy, avšak výsledek 13:9 na Miragi a 13:11 na Nuku v podání FaZe jednoznačným nazvat určitě nelze. I u tohoto zápasu je zajímavé sledovat statistiky psané jednotlivými star playery. Už v úvodu článku byla nastíněna motivace jednotlivých stran, souboj frozena s Twistzzem je ale i mezi čísly. Na šesti mapách se Twistzz prezentoval ratingem 1.27, frozen pak na sedmi mapách vybojoval průměrné hodnocení 1.26.

Na postupujícího z prvního čtvrtfinále čeká, do semifinále nasazený, vítěz skupiny A - MOUZ. V případě postupu G2 by MOUZ svěřencům polského trenéra TaZe rádi vrátili porážku z Kodaně, ale i postup Virtus.pro by nabídl jistě strhující duel. MOUZ zatím na turnaji táhnou výkony finského mladíčka Jimpphata, který na šesti mapách vystřílel rating 1.30, což jej řadí na šestou příčku individuálních statistik.

Na vítěze zápasu Liquid x FaZe si brousí zuby Astralis. Dánské hvězdy jde po změně IGL jistě nazvat malým překvapením turnaje. Do čela týmu se postavil ten nejpovolanější - sniper device. A ve skupinách se děly věci! Právě device navíc v kombinaci se stavnem a jabbim dokázal skvěle vypomáhat týmu i řečí ratingu. Toto dánské trio drží hned tři místa v nejlepší pětce mezi nejlépe hodnocenými hráči turnaje. Astralis pak skupinovou částí turnaje prolétli s týmovým ratingem 1.25!

Vysílání v českém či slovenském jazyce na tento turnaj není plánováno, počínání jednotlivých týmů je tak nutné sledovat na platformách pořadatele. Jedinou variantou suplující toto vysílání jsou pak partnerské streamy, jejichž soupis najdete u příslušného zápasu na webu HLTV.

Zdroj úvodní fotky: X @ESLCS

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.