League of Legends

Play-in na Worlds začíná, čtyři týmy si vybojují postup

Play-in na Worlds začíná, čtyři týmy si vybojují postup
28. 9. 2022
  |  

Hype is real! Worlds tradičně začne play-in fází, ve které se 12 týmů utká o čtyři postupová místa. Ve hře jsou i Fnatic s českým midařem Humanoidem.

Všichni jsou už v Mexiku, Buenos Días, já taky jdu. Před začátkem play-in fáze Worlds 2022 se sluší připomenout legendární písníčku Michala Tučného, protože právě tato středoamerická země poprvé v historii přivítá nejlepší profesionální League of Legends vůbec. Mezi 29. září a 4. říjnem 12 celků zabojuje o postup do další fáze, zůstat mohou pouze čtyři.

Formát je jednoduchý – dvě skupiny po šesti, vítěz jde rovnou do další fáze, další tři v pořadí si mezou sebou zahrají play-off a poslední dva končí úplně. Nasazení do hlavních skupin pak záleží podle regionu, jedinou výjimku mají týmy z Evropy. Pokud postoupí jak Fnatic, tak i MAD Lions, jde druhý jmenovaný tým do béčka, kde jsou G2. Je to z toho důvodu, že čtvrtý EU seed „převzal“ slot vyřazeného Ruska.

Skupina A 

  • Fnatic (LEC)
  • Evil Geniuses (LCS)
  • Beyond Gaming (PCS)
  • DetonatioN FocusMe (Japonsko)
  • LOUD (Brazílie)
  • Chief Esports Club (Oceánie)

Play-in skupina A bude nejvíce zajímat Čechy. Právě sem byl nalosován Humanoid, který se na Worlds dostal počtvrté v řadě, po Splyce a MAD Lions navíc s třetím odlišným týmem. Fnatic los vyšel, roster nenarazí na silné RNG z LPL a korejské DRX. Největším konkurentem jsou tak Evil Geniuses, kteří na posledním MSI ani jednou nezvládli porazit G2.

Oběma celkům měla chybět hlavní ADC hvězda, ale Fnatic nakonec s Upsetem můžou počítat. Po sérii negativních cestů se vypravil do Mexika, kde rovnou odehraje úvodní zápasy s Evil Geniuses a Chief Esports. Hylissang má také negativní testy, ale teprve krátce a cestovat stále nemůže. Jeho místo tak zaujme zkušený support Rhuckz, pro Portugalce to bude premiéra na té největší stage. 

Tým z LCS takovou radost nemá a Evil Geniuses v roli ADC vyšlou Kaoriho. Turecký hráč zaskočil už v play-off proti 100 Thieves a i když byl hozen do vody, vedl si slušně a soupeře dostal až do pátého zápasu. Danny neočekávaně před tímto vypjatým zápasem oznámil, že kvůli psychickým problémům nemůže pokračovat, jeho vynucená pauza trvá i na Worlds. Podobně jako Bean, tak i Kaori doposud nastupoval primárně na Challenger úrovni v NA a bude to pro něj zajímavá zkouška.

Ve skupině dále jsou DetonatioN FocusMe, japonská dominantní síla, která loni přes play-in do skupin prošla – nechali za sebou například Cloud 9. Lehce pozměněný roster se letos pokusí o stejnou senzaci. Sledovat se vyplatí japonské duo Evi či Yutapon, kteří za dlouhodobým úspěchem organizace stojí.

Zazlobit může i Beyond Gaming z Taiwanu. Tento region bývá tradičně poměrně silný a jejich jednička má dokonce přímé nasazení do Worlds skupiny. Zmíněný tým si ale musí znovu zahrát play-in, loni v posledním kole play-off nestačili na korejské HLE.

Premiéru na Worlds čeká tým z Oceánie Chiefs Esports Club, který poprvé vyhrál domácí a získal tak prestižní možnost reprezentovat Austrálii. Roster se opírá o top+jungle korejské duo Topoona a Arthura. Šestici uzavírá další nováček LOUD z Brazílie, ve své krátké historii poprvé zvítězili v domácím splitu a v play-inu se pokusí o zázrak.

Zápasy Fnatic:

  • 29. září, 23:00 – Fnatic vs. EG
  • 30. září, 02:00 – CHF vs. Fnatic
  • 30. září, 22:00 – Fnatic vs. DFM
  • 1. října, 22:00 – LLL vs. Fnatic
  • 2. října, 22:00 – BYG vs. Fnatic
 

Skupina B

  • MAD Lions (LEC)
  • RNG (LPL)
  • DRX (LCK)
  • Istanbul Wildcats (Turecko)
  • Saigon Buffalo (Vietnam)
  • Isurus (Latinská Amerika)

Konkurenční skupina je co se týče jmen o něco více nabitá. Vyčnívá rozhodně asijské duo RNG a DRX, zejména první jmenovaný tým je jasným favoritem na postup. Vítěz letního turnaje MSI neměl příliš dobrý split a tak na Worlds jede poprvé v roli nejnižšího seedu, ale projít touto fází by pro ně měla být formalita.

O první místo s nimi zabojují DRX, kde nastupuje legendární ADC Deft. Korejský celek jede na Worlds vůbec druhé, jejich první účast před 2 lety vyústila dokonce ve čtvrtfinále, tehdejší úspěch pamatuje ovšem jenom jungler Pyosik a zmíněný Deft.

Evropany určitě budou zajímat také MAD Lions. Oproti Fnatic mají o něco komplikovanější skupinu, ale cesta do základní fáze není tak náročná, jak se může na první pohled zdát. Pokud vše dopadne podle představ, měli by si DRX a RNG rozebrat první dvě místa, což MAD Lions posune na třetí nebo čtvrté. 

V tom případě budou muset projít mini pavoukem a po úvodním duelu s týmem ze své skupiny narazí na dvojku ze skupiny A, což by dle předpokladů měli být například Evil Geniuses. Existuje stále varianta, že by v tomto souboji proti sobě nastoupili s Fnatic, ale to si žádný LEC fanoušek nepřeje. Jedná se samozřejmě o papírové předpoklady, je možné, že MAD Lions překvapí a skončí lépe či hůře.

V béčku dále nalezneme turecký celek Istanbul Wildcats, týmy z tohoto regionu dlouhodobě umí velké „favority“ potrápit. Ačkoliv roster zkušenosti s mezinárodními turnaji má díky dvěma účastem na MSI 2021 a 2022, na World jsou vůbec poprvé.

Domácím celkem jsou pak Isurus, v tuzemském prostředí se představí trojka Mexičanů, pro něž to bude svátek. Organizace ovšem s tou největší stage nějaké zkušenosti už má, před třemi lety dominovali a podívali se jak na MSI, tak i na Worlds. 

Od té doby přišlo ale trápení, které se zlomilo až nyní v létě, kdy se jim konečně po dlouhé odmlce podařilo ovládnout domácí split. Jediným pamětníkem je zkušený midlaner seiya, zbytek hráčů je nový

Šestici uzavírají Saigon Buffalo, vietnamskou organizaci si fanoušci mohou pamatovat z letošního MSI. Tam jeli i přesto, že v jarním split skončili pouze druzí – vítěz GAM totiž reprezentoval na asijských hrách a jejích místo zaujali právě Saigon Buffalo. Příběh je stejný, na domácí scéně brali pouze stříbro a tak musí projít play-inem.

Zápasy MAD Lions

  • 29. září, 22:00 – ISG vs. MAD Lions
  • 30. září, 01:00 – MAD Lions vs. IW
  • 1. října, 04:00  – MAD Lions vs. RNG
  • 1. října, 23:00 – MAD Lions vs. SGB
  • 3. října, 02:00 – DRX vs. MAD Lions
 
Všechny zápasy lze sledovat na Twitch či YouTube kanále Riot Games, český komentář poskytne Hitpoint.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.