CS2

Play-in IEM Katowice: Stykovi s Apeks los nepřál

Play-in IEM Katowice: Stykovi s Apeks los nepřál
31. 1. 2024
  |  

Polská královna LAN turnajů navazuje na svou předešlou tradici z CS:GO i v CS2. Do Spodek Arény obvykle vyráží stovky českých příznivců Counter-Striku, mezi hráči však letos zástupce z Česka budeme hledat jen marně. O účast v turnaji zabojuje STYKO v dresu Apeks během play-in fáze. Hlavní turnaj pak mají jistý frozenovi FaZe.

Hlavní část samotného turnaje IEM Katowice sice začne až během 3. února, velká část hráčů se ale již sjela do Polska, aby podstoupila play-in fázi. Té se účastní celkem šestnáct týmů, do hlavního turnaje se podívá polovina z nich. Navzdory pocitově slabšímu obsazení se i play-in IEM Katowice letos bude těšit obrovské vyrovnanosti. Představí se však i týmy, které by výkonnostně měli patřit rovnou mezi vybranou elitu.

Celý turnaj odstartují BO1 série. Tou úvodní bude zápas mezi Heroic a Astralis, krátce na to se střetnou BetBoom s EternalFire. Pro fanoušky Counter-Striku ze sousedního Polska bude jistě nezajímavější duel startující od 16:30. V něm se představí domácí Rebels proti favorizovaným Cloud9. V témže čase je naplánován i zápas ENCE s BIG. I tento duel bude vzhledem k čtyřnásobnému zastoupení polských hráčů v dresu ENCE pro domácí fandy důležitým.

O hodni později do akce naskočí jediný slovenský zástupce v této části turnaje. Martin "STYKO" Styk byl sice v zimním přestupovém období spojován s návratem na CZ/SK scénu, Apeks se jej ale rozhodli zařadit zpátky do aktivní sestavy. V ní na úvod play-in fáze vyzvou nebezpečného soupeře v podobě týmu Spirit. Dres ruského celku premiérově na IEM Katowice oblékne sedmnáctiletý démant CIS scény donk, který svými statistikami převyšuje mnoho zkušenějších starplayerů. 

Společně s tímto, ostře sledovaným, zápasem odstartuje i divácky méně atraktivní duel mezi GamerLegion a M80. Pro Severoameričany to bude na turnaji velmi složité. Jen krátce před jeho startem totiž kvůli psychickým problémům oznámil přerušení kariéry dánský zástupce maNkz, který byl v týmu od jeho založení. 

První hrací den uzavřou zápasy FURIE s TheMongolz a australských Rooster s Virtus.pro. Pro sestavu zkušeného IGL Jame by postup přes nejsnazší část pavouka neměl být žádným problémem. 

První postupující budou známí již v průběhu středy, kdy se od 19:30 utkají vítězové zápasů Cloud9-Rebels a EternalFire-BetBoom. Souběžně se odehraje i zápas mezi vítězi zápasů Heroic-Astralis a ENCE-BIG. Další várka postupujících se odtajní během čtvrtečního odpoledne. Pátek pak rozhodne o zbylých týmech, které doplní osazenstvo hlavní části tunaje.

Zdroj úvodní fotky: @apeksgg

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.