CS2

"Platnost word.exe vypršela", proslulý cheater forsaken může zpět do hry

"Platnost word.exe vypršela", proslulý cheater forsaken může zpět do hry
25. 10. 2023
  |  

Po pěti letech vypršel indickému Nikhilu "forsaken" Kumawatovi zákaz účasti na turnajích krytých ESICem. Necelý rok navíc zbývá do konce banu od vydavatele hry Valve a teoreticky by se tak forsaken mohl vrátit zpět do hry. I přes konce zákazů tomu však nic nenaznačuje. Forsaken totiž po vynuceném konci s profesionálním hraním prohlásil, že by ze svého života vymazal den, kdy poprvé hru zapnul.

Nikhil Kumawat se v roce 2018 zapsal do povědomí fanoušků i hráčů z celého světa, když byl v dresu OpTic India na turnaji eXTREMESLAND 2018 přistižen při podvádění. Dnes již legendární soubor word.exe mu díky spuštění .rar souboru spustil wallhack, se kterým byl schopen konkurovat profesionálním hráčům v Asii. Jeho prohřešek bývá některými označován jako počátek konce Asijské scény v herním titulu CS:GO, jelikož po negativní zkušenosti od indického Counter-Striku dala ruce pryč tehdy renomovaná organizace OpTic a ostatní giganti o účast na scéně ztratili zájem.

Forsaken v dresu OpTic přitom působil jen chvíli. Před svým největším angažmá se v roce 2017 poprvé objevil ve službách Shooting Monkeys, následovalo několik zápasů v improvizovaných sestavách. Psal se ale květen roku 2018 a forsaken se upsal přednímu týmu Asijské scény, OpTic India. Ve velké části turnajů tehdy jeho tým válcoval jednoho soupeře za druhým a na dvou C-Tier akcích dokonce hráči OpTic brali zlato. To vše i přes to, že forsaken již v roce 2017 dostal od ESL India půlroční ban za údajný cheating. Situace byla však obhájena tím, že byl zabanován jeden z dřívějších účtů forsakena, na který podle svých slov již neměl přístup.
Osudným se forsakenově příběhu stal turnaj eXTREMESLAND 2018 Asia Finals. LAN akce v Šangahji o tehdy astronomických 100 000 $  startovala v polovině října zmíněného roku a OpTic měli patřit mezi hlavní favority na titul. I přes pomoc cheatů ve forsakenově počítači OpTic prohráli první BO1 duel proti pozdějšímu čtvrtfinalistovi FrostFire 6:16 na mapě Nuke a vše se zdálo být v normálu. 

V zápase o udržení ale přišel zlom. OpTic India sváděli BO3 klání proti týmu Revolution a poté, co první Inferno ovládli 16:7 se mělo jít na pick soupeře, mapu Cache. Ta se ale nikdy svého konce nedočkala. Za vedení 10:9 pro OpTic po prohrané CT straně 7:8 přišla technická pauza ze strany adminů a zbytek je už historie.

Admin turnaje se přiblížil k forsakenově počítači, kde ve spuštěných souborech našel právě soubor word.exe, který forsakenovi umožnil cheatovat i na profesionálních zápasech. Záhadou však zůstává, jak se Indovi povedlo cheaty přenést i na turnajový počítač, který bývá většinou odpojen od internetu. Po tomto incidentu byl tým OpTic vyhozen z turnaje a jeho působení na Asijské scéně záhy skončilo. 

Po pětiletém zákazu účasti na předních turnajích ale ban ESICu pro forsakena vypršel a teoreticky by se mohl vrátit zpět na okruh. Za rok by navíc, po konci banu od Valve, mohl hrát i Major.

Zdroj úvodní fotky: indiatimes.com

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.