CS:GO

PGL oznámilo termíny kvalifikací na CS2 Major, uspějí konečně tuzemské týmy?

PGL oznámilo termíny kvalifikací na CS2 Major, uspějí konečně tuzemské týmy?
28. 6. 2023
  |  

Zatímco největší turnaje herního titulu CS:GO jsou již minulostí, Counter-Striková scéna se už těší na souboje světové špičky v CS2. Další pokračování oblíbené herní ságy je zatím sice stále pouze v režimu beta testování, avšak organizátor turnajů PGL nedávno oznámil termíny kvalifikací na první Major v Counter-Strike 2.

Rumunský organizátor PGL bude historicky prvním TO (tournament organizer pozn.), který bude mít pod svým patronátem Major v CS2. PGL je v porovnání se značkami jako ESL nebo BLAST drobně odlišnou firmou, jelikož kromě Majorů žádné jiné turnaje nepořádá. I proto se dá očekávat, že díky trojnásobné zkušenosti by PGL mohli právě start nové éry zvládnout dobře.

Z produkčního hlediska budou mít před sebou opravdu vysokou laťku, kterou nastavil BLAST.tv, avšak nový engine by ve hře mohl organizátorům a režii dovolit daleko kreativnější přenosy. Velkým otazníkem pro veřejnost může být i podoba overlaye ve hře, nicméně nejlepší možná řešení pravděpodobně odhalí menší turnaje již v druhé polovině tohoto roku.

Major se historicky poprvé přesune do Dánska, kde týmy v tradičním kolbišti BLAST turnajů, Royal Aréně, svedou souboje o prvního šampiona CS2. Dá se očekávat, že turnaj bude obrovskou motivací pro domácí Heroic či Astralis, před "svými" se bude chtít ukázat i karrigan z FaZe a ve vzduchu visí i možná účast dupreeho v novém týmu, ten je ale zatím pouze myšlenkou a zbožným přáním. Kromě světových špiček bude CZ/SK scéna držet palce i našim zástupcům. Je sice otázkou, zda-li se našim týmům v CS2 bude dařit, faktem ale je, že právě na Major od PGL se málem z RMR kvalifikovali SINNERS, které od postupu do Antwerp dělila pouhá dvě kola.

Formát kvalifikací zůstane velmi podobný tomu aktuálnímu. Pro evropský region jsou připraven rovnou čtyři lednové otevřené kvalifikace v termínu od 8. ledna do 15. ledna, na uzavřenou kvalifikaci se příznivci a hráči mohou těšit mezi 18. a 20. lednem. Takzvaný decider o postup na samotný turnaj se pak odehraje 21.1.2024. Pro ostatní regiony je k dispozici menší počet otevřených kvalifikací, o postupujících z Ameriky, Asie a Oceánie bude jasné 21. ledna.

Zdroj úvodní fotky: Twitter @pglesports

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.