CS:GO

PGL Major Antwerp: Jde do tuhého. Přijde další překvapení?

PGL Major Antwerp: Jde do tuhého. Přijde další překvapení?
18. 5. 2022
  |  

Skupinová fáze přinesla řadu vyrovnaných duelů a opět jsme se dočkali řady překvapivých výsledků. Kdo si probije cestu skrz vyřazovací část k vysněnému titulu?

Nejvíce překvapil postup Spirit a Copenhagen Flames. Právě tyto celky už nyní předčily všechna očekávání a jde o největší úspěch v jejich historii. S tím, v jaké formě nyní týmy jdou do playoff není vyloučeno, že jejich cesta skončí pouze v nejlepší osmičce, ale zároveň jim stále nejde odpárat nálepka velkých outsiderů.

V prvním čtvrtfinále změří síly už ve čtvrtek od 17:30 Mishkovy oblíbené týmy NIP a FaZe. Oba týmy dosáhli skóre 3:1 a mezitím co pro FaZe to byla splněná povinnost o NIP se mluvilo jako o týmu, který vůbec nemusí na playoffs dosáhnout. FaZe ve skupinách zářili, ale na druhou stranu jim relativně přál i los, jelikož je do playoff dostali výhry nad Bad News Eagles, trápícími se Cloud9 a Copenhagen Flames. Pro hvězdnou evropskou skvadru určitě půjde o zatím největší zkoušku v Antverpách.

Šampioni IEM Katowice nadále pokračují v roli týmu, který by mohl opanovat celý turnaj, ale NIP neskládá zbraně. Nejlépe se zatím prezentuje stále relativně nedávná posila brollan, od kterého se čeká opět kvalitní výkon, ale otazníky vyvstávají u REZe, kterému se v zápasech proti absolutní špičce tolik nedaří. Naději vlévají zejména dominantní mapy proti Vitality nebo FURIA, ale stejně tak visí ve vzduchu strašák z dvou prohraných map proti NAVI, ve kterých NIP absolutně nestíhali. 

Do druhého čtvrtfinále zasáhne brazilský tým FURIA a ruská sestava Spirit, největší překvapení skupinové fáze. Spirit nahrává do karet, že Brazilce už porazili v úvodním kole Swissu a důvěru v outsidery dodávají i skalpy Copenhagen Flames, ale hlavně Heroic. Skvělou formu dále udržuje Abdulkhalik "degster" Gasanov, ale v Legends Stage zazářil též osmnáctiletý Patsi. 

FURIA je naopak v laufu po výhře nad hvězdami z G2, proti kterým předvedla výbornou hru po všech stránkách. Už před turnajem se o jihoamerických reprezentantech mluvilo jako o potenciálních černých koních celého Majoru a díky výkonu v závěru skupin tuto hypotézu zatím potvrzují. Hodně bude záležet na rozpoložení aktérů v samotný herní den. Pokud Spirit udrží svoje momentum, FURIA se zdá jako hratelný soupeř. Značná část fanoušků i expertů ale čeká, že ruská magie v playoff vyprchá a FURIA si může dojít pro relativně pohodlnou výhru.

Páteční herní den otevírá duel Copenhagen Flames a ENCE. Druhý jmenovaný tým se při své cestě do playoff opravdu činil a dokázal porazit Outsiders, Heroic i neohrožené FaZe. O to větší roli ale může sehrát vzájemný souboj týmů v druhém kole, kdy jasně zvítězili právě Copenhagen Flames. 

ENCE však drží velkolepá fire-power, kterou se na Majoru pyšní hlavně Spinx a dycha. I vzhledem k výborné formě těchto borců by mělo jít o jasnou záležitost ve prospěch evropského celku, ale Copenhagen Flames stále nepřestávají překvapovat a svoje kvality dokazují už delší dobu. Úspěch v této sérii by se však dal považovat za čistou senzaci.

Papírově nejzajímavějšího duelu bychom se tak měli dočkat v závěrečné sérii mezi NAVI a Heroic. Oba týmy šly do turnaje jen s těmi nejvyššími ambicemi. Heroic se nakonec protlačili do playoff, ale museli odehrát hned devět map, čímž nejvíce odkryli karty, ale zároveň výhrami nad silnými soupeři jako G2, Vitality nebo i prohranou sérií proti ENCE ukázali, že mezi absolutní světovou špičku jednoznačně patří

NAVI jdou ale za obhajobou ve skvělém tempu. Základní částí prošli se skóre 3:0 a s1mple je opět při chuti. Ukrajinská hvězda opět patří k nejlepším hráčům turnaje a krok s ním drží i jeho krajan b1t, který dokonce vévodil individuálním statistikám Legends Stage. Je proto těžké NAVI nevnímat jako favorita v této sérii, ačkoliv Heroic delší dobu prokazuje svou konkurenceschopnost.

Playoff vypukne čtvrtfinálovými zápasy ve čtvrtek a v pátek, následná semifinále se odehrají v sobotu a celý PGL Major Antwerp vyvrcholí v neděli 22. května od 20 hodin. Vyřazovací část můžete sledovat na Twitch kanále eLEAGUEcz

Author photo
Prokop "Hippowan" Sojka