Dota 2

PGL Arlington Major 2022: skiter na turnaji končí, stand-in SabeRLight- postupuje do play-off!

PGL Arlington Major 2022: skiter na turnaji končí, stand-in SabeRLight- postupuje do play-off!
8. 8. 2022
  |  

PGL Arlington Major 2022 staví naučená pravidla na hlavu a je turnajem stand-inů, kteří většinou znamenají pokles výkonů, ne však v americkém Texasu. Turnaj je také zářným návratem čínských týmů na hlavní světovou scénu, když tento region ovládl obě skupiny.

Na papíře to pravděpodobně mělo být naopak. Celý rok výborně hrající tým Tundra Esports patřil před turnajem k jedněm z hlavních favoritů na umístění v Top 3, což se hráčům povedlo na předchozím majoru ve Stockholmu. Jenže již před startem majoru se Tundře příliš nedařilo ani v saudskoarabském Rijádu, kde se pořádal turnaj Masters, stojící mimo DPC sezonu. A v Arlingtonu se tyto výkony pouze potvrdily: tým Tundra Esports společně s jejich slovenským carry talentem skiterem končí na předposledním místě.

Na druhé straně stál celý rok další západoevropský tým Entity, který se do Stockholmu vůbec nepodíval a na major v Arlingtonu se dostal s odřenýma ušima. Avšak těsně před začátkem amerického turnaje nahradil jejich carry hráče český offlaner SabeRLight-, který momentálně patří mezi nejlepší hráče na světě, což se mu podařilo potvrdit i na majoru: tým Entity skončil na druhém místě skupiny B a zajistil si postup do horní části vyřazovacího pavouka. 

A SabeRLight- si celou situaci značně užívá, jak ve svém klasickém stylu potvrdil na svém oficiálním Twitter účtu: 
„Říkali, že Entity je hrozný tým, říkali, že carry je nejtěžší role… Jediná věc, kterou si užívám víc než kupování midasky a 35 minut hitování creepů je ukazovat lidem, jak moc se mýlí.“

A dařilo se i ostatním týmům se stand-iny. Skoro celý zbytek SabeRLightova- zaměstnavatele, organizace TSM, nahradil na soupisce Fnatic hned tři pozice. A Timado, Bryle a DuBu stejně jako jejich český kamarád ukazují, že Dotu hrát určitě umí a zajistili Fnatic postup do horní části vyřazovacího pavouka, podobně jako Ceb, již klasický stand-in OG. Do vyřazovacího bojů se podívají také hráči Royal Never Give Up, za které se turnaje jako náhradník účastní legendární ana. 

Veškerou pozornost si na sebe na turnaji zatím strhávají giganti čínského regionu, PSG.LGD. Tým kolem znovu naprosto fenomenálně hrajícího Ameho dokázal ve skupině A vyhrát sedm zápasů z osmi, přičemž jedinou remízu si připsal proti jihoamerickým Soniqs. Žádný další z týmů napříč skupinami nedokázal vyhrát více než tři utkání, což jen dokazuje jak ohromující výkony PSG.LGD byly! Hráči PSG.LGD tak navazují na skvělou formu z již zmíněného Ryiadh Masters 2022, turnaj, který dokázali celý ovládnout. 

Ve skupině B první místo ukořistil další čínský navrátilec, Team Aster. Tým, jenž koučuje Lanm a má na soupisce takové talenty jako Boboka, Monet nebo Ori, se blýskl výbornými výkony a vítězstvím 2-0 přispěl ke konci Tundra Esports na turnaji.
Vyřazovací fáze turnaje začíná hned zítra 9. srpna v 17:00 našeho času. 

Preview vyřazovací části vám přineseme zde na Sazka Esport v dopoledních hodinách. 
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.