Dota 2

PGL Arlington Major 2022 ovládl Team Spirit, čeští a slovenští hráči si zajistil účast na TI 2022!

PGL Arlington Major 2022 ovládl Team Spirit, čeští a slovenští hráči si zajistil účast na TI 2022!
15. 8. 2022
  |  

Poslední letošní major turnaj je u konce. Obhájci trofeje Aegis z loňského The International, Team Spirit, si připisují další velké vítězství. Ve finále porazili do té doby nezastavitelné hráče z PSG.LGD. SabeRLight- skončil na sdíleném pátém a šestém místě, skiter předposlední.

Vyřazovací část texaského majoru byla potěchou pro každého diváka. Rovnou 12 zápasů skončilo se skóre 2-1, jednalo se tedy o jeden z nejvyrovnanějších eventů poslední doby. Bohužel se do této části nepodíval slovenský carry hráč skiter, jehož týmu Tundra Esports se v USA absolutně nedařilo, když ve své skupině skončil na posledním místě a celkově horší už byl jen jihoamerický tým Soniqs. 

Mnohem lepším výsledkem se blýskl tým Entity, jemuž na pozici carry stand-inoval český offlaner SabeRLight- a předvedl naprosto skvělé výkony. Nebýt na turnaji Ameho z týmu PSG.LGD, pravděpodobně by si mohl odnést titul nejlepšího carry turnaje a mnozí by za tento názor bojovali i přes skvělé výkony dnes již legendárního čínského talentu. Tým Entity se umístil na sdíleném pátém až šestém místě a před začátkem turnaje by takový výsledek hráči jistě brali všemi deseti. Jednalo se o první Tier 1 turnaj této organizace, která vznikla v roce 2016, a rovnou jí jen těsně utekla top 4. 

Po celý průběh PGL Arlington Majoru 2022 se zdálo, že čínský gigant PSG.LGD nemá absolutně žádnou konkurenci. Hráči ve skupině neprohráli jediný zápas, když pouze jednou remizovali a celkově ve skupině zvítězili rovnou sedmkrát. Druhý nejlepší výsledek napříč oběma skupinami byly pouhé tři výhry. Krasojízda týmu pokračovala také v horní části vyřazovacího pavouka. Až do finále tým ztratil pouze jednu hru proti OG a jejich budoucího finálového soupeře, Team Spirit, porazili po cestě 2-0. 

Již tehdy se však ukázalo, že Team Spirit je možná protivníkem, který by na tým PSG.LGD mohl najít recept. Každá z dvou her finále horní části vyřazovacího pavouka trvala přes 40 minut a jednalo se o velmi vyrovnaná klání. Team Spirit se ve finále dolní části pavouka utkal s dalším z čínských oponentů, Team Aster. Po vítězství 2-1 zamířili obhájci The International do finále, kde nezačali úplně nejlépe. 

V první hře se totiž projevil nečekaný, ale o tolik účinnější last pick hrdiny Pudge, kterého si navíc překvapivě vzal carry hráč PSG.LGD Ame. Zdálo se, že se možná bude opakovat scénář dominance čínského týmu, jenže následně diváci dostali pravděpodobně nejlepší hru letošního roku. Celých 75 minut trvající bitva o druhou hru nabídla jeden zvrat za druhým, nakonec ji však dokázal ovládnout Team Spirit, zlomil celou sérii na svou stranu, ovládl grand finále se skóre 3-1 a odnesl si výhru 200 tisíc dolarů.

Konec PGL Arlington Majoru 2022 také znamenal, že se organizace i fanoušci dozvěděli, kterých 12 týmů získá přímou pozvánku na letošní The International. Před startem turnaje měla jisté místo pouze čtveřice z nich, včetně TSM, jehož barvy hájí právě SabeRLight-. Kvalifikační bojům se ale vyhne také skiter s Tundra Esports a další český hráč, midař BOOM, který hraje za tým Gaimin Gladiators. Tolik zástupců z Česka a Slovenska nejprestižnější Dota 2 turnaj ještě neviděl a fanoušci se tak mají v polovině října skutečně na co těšit! 

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.