League of Legends

Pět věcí, na které se těšit v LoL esportu v roce 2023

Pět věcí, na které se těšit v LoL esportu v roce 2023
1. 1. 2023
  |  

Nová sezóna je čím dál blíže. Na co se lze v roce 2023 těšit?

Zajímavé LCS rostery

Po delší době vypadají severoamerické rostery zajímavěji než v Evropě. Týmům v LCS se podařilo poskládat na papíře dobré týmy, které slibují napínavou podívanou v roce 2023 - favoritů je hned několik. 

Například Team Liquid a jejich odklon od evropské cesty k té korejské, do níž patří i současný světový šampion jungler Pyosik, druhý pokus v USA si v jejich barvách odbude také toplaner Summit. 

Z LCK přivedli dva zajímavé hráče FlyQuest, kteří získali midaře ViCla a ADC Prince, k nim se přidává jeden z nejlepších junglerů v lize Spica, toplaner Impact a support Eyla. Z nenápadné organizace v posledních několika splitech povyskočí mezi ty sledovanější. 

Koná se také velký návrat legend do jednoho týmu. Bjergsen po roce míří z Team Liquid do 100 Thieves a z “domova důchodců” přichází po roční pauze také Doublelift. Staré pušky budou chtít ukázat, že na to stále mají a v novém týmu získat další titul do už tak bohaté sbírky.

LCS by tak konečně mohla vyrůst trochu na kvalitě. Další "výprask" na Worlds  ukázal, že současné nastavení i výkonnost je zkrátka hodně málo. Team Liquid i FlyQuest mají velký potenciál, na domácí scéně by měli 100 Thieves stále stačit a Cloud9 jako jedni z mála udrželi téměř kompletní roster, jediná změna přišla na midu, kdy přišel Diplex. 

 


Freeze hlavním koučem v EG

V LCS ještě chvíli zůstaneme, protože na prestižní pozici povyšuje Freeze. Český trenér přijal nabídku jarních šampionů Evil Geniuses a stane se jejich head coachem. Bývalý hráč strávil poslední 2 roky jako asistent trenéra v 100 Thieves a s týmem se třikrát dostal do finále, titul z toho byl ale pouze jednou.

Nyní dostane více pravomocí a hlavní slovo. V hierarchii organizace je nad ním sice ještě populární analytička Kelsey Molser, která má ovšem spíše na starosti kompletní strukturu a rozvoj trenérů jako takových, hlavní mužstvo LCS rosteru povede právě Freeze. 

Další Čech míří do Španělska

Česká stopa v Barceloně by měla pokračovat. Dreedy sice potvrdil v katalánské organizaci konec, i se ovšem tuzemského zástupce nezbaví. Midlaner Sajator na sebe pozitivně již delší čas upozorňoval v Hitpoint Masters, což neuniklo právě Barceloně. Talentovaný hráč by měl právě do tohoto celku zamířit, čímž by rozšířil počet českých hráčů ve Španělsku na 3, kromě Dreedyho v LVP nastupuje také Random.

Pro domácí fanoušky je LVP rozhodně nejzajímavější ERL liga na sledování. Kvalitativně je schopná rovnat se s Francií, kde ovšem bohužel žádný český hráč nenastupuje, pouze dva Slováci. Podle současných spekulací by do LFL ani nikdo z tuzemských řad zamířit neměl.

Změní se formát MSI a dostaneme double-elim na Worlds?

Velké téma každoročně jsou největší mezinárodní turnaje pořádané Riot Games. Worlds 2022 se sice povedlo nad očekávání, pomohla tomu zejména výborná meta a několik vypjatých sérií, kde se rozhodovalo až v patém zápase. Pohádková výhra DRX je pak sladkým koncem. Přesto zásadní LoL esport akci roku trochu chybí populární Double Elimination formát, tedy možnost “druhého” života v play-off.

Přes Loser's bracket se často píší jedny z nejlepších příběhů, nemusíme chodit ani daleko pro velký příklad - jarní cesta za triumfem G2 vznikla právě po úvodní prohře s Fnatic. Od té doby neprohráli jediný zápas a získali opět po roční odmlce titul. Jenomže Riot Games se Double Elimination na Worlds stále brání, tlak fanoušků i analytiků ovšem sílí. Uvidíme, zda pro rok 2023 tento formát poprvé zkusí, či nikoliv.

Velkou změnu si zaslouží také MSI. Již delší dobu to vypadá, že si organizátoři neví s tímto turnajem rady. Současné nastavení je ovšem nefunkční, což se naplno projevilo na poslední akci. Obrovské rozdíly mezi organizacemi a zdlouhavé skupiny, kdy se odehrálo několik “zbytečných” BO1 zápasů, ve kterých vlastně o nic nešlo. Následovalo ještě jedno skupinové kolo těch lepších a velmi krátké play-off. Nezáživné, nudné a pro fanoušky nijak atraktivní.

MSI potřebuje možná kompletně předělat, cest je několik, zatím není jisté, zda Riot Games do toho půjdou nebo zkusí ještě jednou to samé. 

Nové rostery pro Čechy v LEC

Velké přestupy, ale stejný roster nevydržel. Jak Humanoid, tak i Carzzy v roce 2023 budou mít nové spoluhráče. První jmenovaný se potkává s legendárním Rekklesem, který po roční anabázi ve Francii je zpět v LEC. Na botlince utvoří duo se zkušeným Rhuckzem, jenž bude ve věku 26 let nejmladším rookiem vůbec.

Carzzy po nepovedeném roce s Team Vitality míří zpět ke “svým” MAD Lions, právě znalost prostředí i koučů byl jeden z důvodů, proč dal přednost Zlatým lvům například oproti Fnatic. Ze zbývající party pamatuje ovšem jenom Elyoyu, ADC si tak poprvé zahraje s Hylissangem, Nisqym a Korejcem Chasym. 

 


Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.