League of Legends

Perkz chce odejít z Cloud9! Tým čeká na nabídky, zájemci musí zaplatit několik milionů

Perkz chce odejít z Cloud9! Tým čeká na nabídky, zájemci musí zaplatit několik milionů
29. 10. 2021
  |  

Právě on se měl stát tím, kdo z Cloud9 udělá mezinárodního contendera. Po pouhém roce to však vypadá, že partnerství mezi Perkzem a severoamerickým týmem skončí.

V listopadu 2020 se na přestupovém poli v profesionálním League of Legends odehrál jeden z největších přestupů vůbec. Evropská superstar Perkz, který svou kariéru výhradně doposud spojil s G2, uslyšel na vábení Cloud9 a přesunul se do LCS. Přestupová částka měla podle nepotvrzených zdrojů činit kolem $5 milionů, rekordní suma, kterou kdo kdy za hráče v tomto e-sportu dal. Samotný Perkz pak měl inkasovat kolem dvou až tří milionů dolarů ročně.

Snový plat a podmínky, jenomže veřejnost krok ze strany Perkze stejně spíše kritizovala. Zažíval historicky nejlepší období s G2, na domácí scéně neměli konkurenci a na Worlds došli do finále či semifinále. Perkz ovšem cítil potřebu změny, navíc jeho primární motivaci bylo vrátit se z ADC na midlane, a tak po pěti letech vyměnil barvu dresu.

Ku překvapení všech právě zvolil angažmá v LCS, soutěž, která je spíše vnímaná jako ta, kam si hráči chodí na konci kariéry vydělat. Perkz přitom byl na vrcholu sil a jeho sen o výhře na Worlds rozhodně stále není nereálný. Mezinárodní výsledky také hovoří jasně pro Evropu, nicméně chorvatská superstar se takto rozhodla.

Jaký je výsledek? Jarní split dopadl vítězně pro Cloud9, na který navázali pátým místem na MSI. Letní split byl doslova plný trápení, ale přesto se týmu podařilo dostat až na Worlds, kde vypadli ve čtvrtfinále proti Gen.G 0:3. A vypadá to, že v roce 2022 roster ve stejném složení nebude.

Podle portálu Dotesports.com by Perkz rád zamířil zpátky do Evropy. Jeden ze zdrojů přišel loni v červnu se zprávou, že midlanerovi umřel otec, tudíž by se Chorvat rád vrátil blíž k rodině. Cestování během splitu je náročné a kvůli pandemii Covid-19 navíc komplikovanější. Perkz proto měl před čtvrtfinále s Gen.G managementu oznámit, že by po sezóně rád odešel. Tým toto zatím blíže nekomentoval, ale údajně by měl umožnit ostatním organizacím posílat nabídky a vyjednávat.

Kam s Perkzem?

Midlaner má stále kontrakt do listopadu 2023, tudíž případní zájemci si budou muset připravit solidní částku kolem několika milionů dolarů, aby hráče vyplatili. Perkz má podle nepotvrzených zdrojů svou vizi týmu, a chce jít do organizace, která mu ji pomůže vytvořit.

Žádný oficiální zájemce zatím není. O Chorvata se zajímají organizace jak z LCS, tak i z LEC, ale právě Evropa by měla mít při konečném rozhodování navrch. Již dříve mezi vážnými zájemci byl například Team Vitality, který za sebou má silné finanční zázemí a je ochotný investovat. Nejvíce se tedy zatím Perkz spojuje s tímto jménem, ale vyloučit nelze ani návrat do G2, které chystá rebuild. Otázkou je, zda by se Chorvat zvládl znovu nastupovat na pozici ADC, či je midlane podmínkou.

Další zprávy hovoří o tom, že by se Perkz rád potkal v týmu s Alpharim, který aktuálně nastupuje v Team Liquid. Toplaner, podobně jako on, přestoupil loni z LEC do LCS, ovšem kromě úvodního Lock-in turnaje se mu nepodařilo získat žádnou trofej. Také Alphari má delší kontrakt a případní zájemci budou muset hráče vyplatit. Nadcházející off-season slibuje mnoho zajímavých přestupů, více se vyjasní v půlce listopadu, kdy obvykle končí kontrakty hráčům. Jistou budoucnost nemá například stále české ADC Carzzy.

Fotografie: Lol Esports

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.