CS:GO

Osmifinálová klání ESL Pro League jsou tu!

Osmifinálová klání ESL Pro League jsou tu!
5. 4. 2022
  |  

Je to téměř měsíc od začátku patnácté sezony populární ligy ESL Pro League a po odehrání čtyř skupin se konečně celá soutěž žene do cílové rovinky. Již dnes stratuje play-off dvojicí zápasů nabušeného osmifinále, které celky se nám představí?

Prozatímní průběh ligy přinesl nejedno překvapení, před branami play-off zůstali například hráči Vitality nebo kmenoví reprezentanti Virtus.pro pod označením Outsiders. Díky tomu jsme ale mohli sledovat hned několik překvapivých vítězů, Movistar Riders vyhráli skupinu C bez jediného zaváhání, překvapil i triumf týmu FURIA ve skupině B. Jelikož tato dvě překvapení ale stála po odehrání skupin na čele, uvidíme je až v rámci čtvrtečních a pátečních čtvrtfinálových soubojů. Pojďme si ale říci, jaké menu bude servírovat dříve avizované osmifinále.

Heroic vs Liquid

Střetnutí mezi Heroic a Liquid sice můžeme sledovat hned na první pozici tabulky vyřazovacíh bojů EPL S15, do akce se ale týmy dostanou až jako vůbec poslední dvojice. Zápas je totiž naplánován na středeční sedmou hodinu večerní a bude dozvukem celého osmifinále turnaje. Vítěz tohoto klání to ale nebude mít vůbec jednoduché, ve čtvrtfinále jej totiž bude čekat silná sestava Ninjas In Pyjamas, která dokázala ovládnout skupinu A.

Vůbec nejméně vyrovnaný souboj, minimálně z hlediska HLTV rankingu. Aspoň tak se to pro Heroic může na první pohled jevit. NA scéna má ve struktuře play-off pouze jediného zástupce, o to větší pozor si ale světové pětky z Dánska budou muset dávat pozor. Po průběhu skupiny D jsou ale Heroic všemi mastmi mazaní. Mají za sebou úspěšné zápolení s čtveřicí protivníků, jediný neúspěch v souboji o prvenství zaznamenali proti NaVi. To jsou velmi příjemné vyhlídky pro tým kolem diváky milovaného cadiaNa, zvláště když jsou v tuto chvíli Heroic na základě ratingu třetím nejlepším týmem turnaje. 

Liquid platí za jednoho z největších outsiderů celého play-off. Severoameričané bohužel stále potvrzují trend absence kvality, když ve skupině D skončili jak EG, tak i Complexity ve spodní části tabulky. A nepřišlo překvapení ani ze strany Party Astronauts. Nicméně Liquid je kapitola přeci jen trochu jiná. Sestava kolem EliGe a NAFa navíc může pracovat se zkušenostmi shoxe a dobrým impactem snipera oSeeho, který je v rámci turnaje šestým nejlepším hráčem. I díky němu se podařilo aktuální jedničce ze Severní Ameriky získat skalpy BIG a GODSENT, které nakonec rozhodly o postupu týmu Liquid ze skupiny C. 

fnatic vs ENCE

Zápas, kterým celá vyřazovací fáze započne. Týmy HLTV žebříčku na desáté a šestnácté pozici jsou všeobecným překvapením turnaje. V takřka improvizované sestavě se podařilo fnatic proklouznout do play-off, postup ENCE ze skupiny smrti také mnoho lidí asi nečekalo. Navíc i tým, který tuto osmifinálovou BO3 ovládne, bude možná strůjcem zajímavé zápletky. Jako strážce semifinálových bran jsou totiž přichystáni hráči Movistar Riders, kteří sice zatím odehráli dobrý turnaj, kvalitativně se ale stále čeká na  jejich konec. Jak ale bude odhadem vypadat první duel této fáze turnaje?

Začněme týmem fnatic, ti jsou autorem fantastické zápletky, kterou si vzali na paškál ve skupině A. Úvodní zápas proti NIP totiž skončil absolutní katastrofou, tým ve svém složení s dvojicí "náhradníků" se jevil jako adept na jasnou pátou pozici. Pak ale začaly přicházet první dílky zlepšení. Nejprve z toho bylo kostrbaté vítězství 2:1 proti Looking For Org, poté ale dechberoucí skalpy G2 a MOUZ byly jasnou pozvánkou k pokračování v turnaji. Navzdory silnému příběhu ale stále musíme fnatic označit za smutného outsidera, loni sice dokázali ENCE ve dvou BO3 sériích porazit, letos jsou ale přeci jen sestavy jiné. 

ENCE jsou v tomto střetnutí týmem lépe umístěným. A to ať v otázce skupinové fáze, tak i v rámci HLTV rankingu. Tam evropskému mixu patří desátá pozice, historicky to už ale hned několikrát bylo o něco málo lepší. Na tomto turnaji ale dobré výkony ENCE upřít rozhodně nejdel, čtveřice vítězství ve skupině B to hovoří jasně. Skalpy 2:0 proti Vitality a Outsiders, obohacené o něco ušmudlanější vítězství nad FaZe a Sprout tak zastínila pouze jediná porážka, kterou ENCE zasadil pozdější vítěz skupiny, brazilský celek FURIA. Právě sestava se jmény jako Snappi, dycha a hades bude tedy v tomto případě favoritem na postup, ENCE navíc proti fnatic letos dokázali jednou zvítězit, bylo to však v BO1 souboji kvalifikace s postupem na BLAST.
Jaké zápasy tedy uvidíme? | Zdroj: Twitter ESL Counter-Strike

Entropiq vs Astralis

Pouze jediná vzájemná BO3 je metrikou pro třetí klání, které v play-off EPL S15 bude k vidění. Entropiq a Astralis se zatím potkali pouze na Funspark ULTI 2021 Finals a byl z toho souboj na tři mapy, ze kterého nakonec odcházeli jako vítězové rytíři zelených masek. Tento zápas ale bude o něčem jiném, vzhledem k autální formě by ale znovu hráči české organizace mohli pomýšlet na triumf. Ať to bude Entropiq, nebo Astralis, ve čtvrtfinále si už na lepšího z této dvojice brousí tesáky brazilská šelma FURIA, která dokázala ovládnout skupinu B. Tak co, kdo ji nakonec vyzve?

Entropiq jsou týmem, který již téměř půl roku balancuje na hranici první světové desítky, hned několikrát navíc její chuť mohli okusit. S aktuální třináctou pozicí HLTV žebříčku jsou na tom ale vůbec nejhůř od začátku listopadu loňského roku. Navíc hráčům české organizace nevyšla ani jejich přítomnost v ESL Challenger League S40, kde skočili po dvou porážkách (SAW, ECSTATIC) na sedmé/osmé příčce. Věnujme se ale i hezké výsledkové stránce, kterou Entropiq rozhodně zažili ve skupině A ESL Pro League S15. Celé to začalo překvapivým skalpem 2:0 proti MOUZ, následná prohra proti NIP se ale ve finále ukázala jako jediný zádhrel na cestě za postupem. Výsledkem 2:0 smetli ze stolu LFO a fnatic, v napínavé koncovce decideru zápasu s G2 nakonec také dokázali uspět a brali druhý postupový spot.

Ve čtvrtfinále už však na Entopiq čeká dánská kavalerie Astralis. Světová devítka rozhodně v posledních zápasech neplatí za výsledkově spolehlivý celek, ve svém posledním zápase s Entropiq v druhé části ledna navíc padla poměrem 1:2 na mapy. Od té doby ale uteklo mnoho vody v řece a dánské hvězdy mohou své počínání napravit. Ve skupině D si splnili svoje, když porazili trojici AGO, EG a Complexity, porážky s NaVi a Heroic jde brát za pochopitelné. I tak to ale musí mrzet, jelikož oba nezdary rozhodla až třetí mapa a v případě triumfu nad Heroic by Astralis brali druhou příčku v poslední skupině EPL S15. Těžko říci, zda to budou právě Dánové, kdo nakonec půjde dále v turnaji, rozhodně tak můžete zápas sledovat ve středu od 15:30 a sami se to nakonec dozvíte.
Rozlosování play-off | Zdroj: Twitter ESL Counter-Strike

FaZe vs Players

To nejlepší nakonec, minimálně v rámci pavouka. Spodní část losování byla vůči některým opravdu krutá, z osudí tam totiž zamířila hned nejlepší trojice celého světa. Vítěz zápasu mezi týmy FaZe a Players totiž narazí na rozjeté NaVi, kteří po vzoru Movistar Riders zvládli projít skupinou bez zaškobrtnutí. Pojďme se ale věnovat blíže tomu vůbec nejzajímavějšímu střetnutí v rámci osmifinále.

FaZe jsou aktuální světovou dvojkou, podle HLTV i ESL rankingu jsou v tuto chvíli lepší pouze hráči NaVi. Rozdíl mezi těmito dvěma celky je stále neuvěřitelných 200 bodů a právě pro hráče FaZe bude důležité tento turnaj zakončit lépe než vítěz posledního Majoru. První krůček však na základě umístění ve skupinách musí směřovat přes tým Players. Hráči organizace Gambit již proti FaZe jednou v letošní sezoně stanuli, bylo z toho ale pouze jednoznačné skóre 2:0 ve prospěch karrigana a spol. FaZe tak jsou pro tento zápas drobnými favority, minimálně z hlediska světového pořadí a letošní historie. Ve své skupině B se ale na postup natrápili více, než je zdrávo. Na úvod přišla pro šampiony Katowic nepříjemná dvojice proher proti ENCE a Outsiders, až poslední zápas s vítěznou tečkou proti brazilskému celku FURIA tak přinesl FaZe jistotu sladkého postupu. 

Players v tomto zápase zastupují množinu týmů, které postoupily z druhé příčky. Svěřencům Konstantina 'groove' Pikinera výsledkově nevyšel vlastně pouze jediný zápas skupiny C. V druhém hracím dni Players podlehli celku Movistar Riders na třech mapách a zapsali si tak jednou porážku skupinové fáze.Navzdory jednomu neúspěchu byli ale Players druhým nejlepším týmem skupin z hlediska Round difference se solidním skóre +58 v pěti zápasech, to zní slušně. Právě díky tomu by se dalo říci, že i Players mají určité aspekty favorizace na své straně, až na jediné zaváhání zatím hrají velmi povedený turnaj a aktuální forma je právě faktorem, který může hráče přenést rovnou do čtvrtfinále bez výraznějších komplikací.

Zápasy osmifinále:

  • Úterý 15:30 | fnatic vs. ENCE
  • Úterý 19:00  | FaZe vs. Players
  • Středa 15:30  | Entropiq vs. Astralis
  • Středa 19:00  | Heroic vs. Liquid

Zdroj úvodní fotografie: Twitter ESL
Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.