CS:GO

Osmička pro ropze, sedmým hráčem světa sedmnáctiletý m0NESY

Osmička pro ropze, sedmým hráčem světa sedmnáctiletý m0NESY
14. 1. 2023
  |  

Loni se o zastoupení mladistvých postarala ukrajinská hvězda b1t, letos je laťka nejmladšího člena TOP 20 ještě o něco níž. Jeden z největších talentů světa Counter-Striku, m0NESY, se totiž v jubilejním desátém vydání žebříčku nejlepší dvacítky hráčů ve hře Counter-Strike: Global Offensive vyšplhal až na sedmou pozici. Na sedmnáctiletého odstřelovače to není vůbec špatné umístění! Jen o příčku pod ním nalezneme estonského vítěze Majoru z Antverp, osmá pozice nepatří nikomu jinému než ropzovi.

Je jasné, že umístění v TOP 20 za rok 2022 neunikne Jamovi s yuurihem, kteří obsadili chvost tradičního výčtu nejlepších hráčů světa. Premiéru mezi elitou, kromě izraelského Spinxe, letos zažil i frozen. Kuloáry se otřásly v základech po zařazení b1ta, kterému ve třetím představovacím článku dělal společnost YEKINDAR. Překvapením naopak nebylo umístění dvojice huNter, rain na čtrnáctém a třináctém místě. Jen těsně se do nejlepší desítky nedostal ani Dán blameF nebo kanadský Twistzz, zatímco KSCERATO se stavnem zapsali svá nejlepší umístění dosavadní kariéry.

Místo 8. - Robin "⁠ropz⁠" Kool (23 let, FaZe)

Aktuálně třiadvacetiletý estonský střelec je, stejně jako Spinx, odchovancem FPL. Psal se rok 2016 kdy se ropz začal aktivně pohybovat mezi nejlepšími hráči světa, kteří jej dokonce nazývali hackerem. Na profesionální scénu pronikl Robin Kool v dresu MOUZ a ihned se začal škrábat do povědomí fanoušků. Do TOP 20 se dokázal propracovat již v letech 2018, 2019, 2020 a 2021, letos to je ale poprvé, kdy nehájí barvy německé organizace MOUZ. I pod křídly FaZe se ropzovi povedlo navázat na skvělé výkony z loňských let, když v druhé polovině května zvedl nad hlavu pohár pro vítěze Majoru. V průběhu celého roku se dokázal ropz etablovat mezi ty nejlepší zejména v clutchích, celkem dokázal vyhrát osmapadesát 1vX situací. Šestou příčku získal, kromě již zmíněné disciplíny, i v rozdílu K/D. Rok zakončil s neskutečným číslem +581. Úspěch jeho týmu přinesl i nízký počet smrtí, stejně jako celkový rating, který vystoupal až na 1.14. Proti nejlepším deseti týmům světa to pak bylo hodnocení jen o jednu desetinu horší.
ropz se loni stal prvním estonským vítězem Majoru I Zdroj: firstsportz.com
Detailní souhrn ropzova počínání v roce 2022 již brzy.

Místo 7. - Ilya "m0NESY" Osipov (17 let, G2)

Jen těžko bychom hledali více talentovaného mladíka, než je ruský sniper m0NESY. Odchovanec NaVi Junior se na výsluní propracoval zejména díky obrovské oběti, ve věku kolem dvanácti let obětoval Counter-Striku až dvanáct hodin denně, což jej velmi rychle posunulo mezi profesionální hráče. Poté, co mu začal byl FACEIT malý, přestoupil ve svých čtrnácti letech pod křídla ukrajinské organizace NaVi, kde byl zařazen do akademie s přídomkem Junior. Již během této štace pravidelně dráždil nejlepší hráče světa v FPL, což na zvučnosti jeho jména jen přidalo. Obrovským problémem však byl fakt, že v soupisce NaVi zkrátka nemohl nahradit s1mpla. I proto se do "velkého" Counter-Striku musel dostat jinde. Jeho volání nakonec vyslyšela organizace G2, v jejímž dresu m0NESY doslova vystřelil. Tehdy šestnáctiletý hráč deptal zejména hráče, kteří chodí do duelů jako první. Během sezony uspěl v 64.3% těchto situacích, což je nejlepší výsledek z celé světové špičky. S 0.41 AWP killy na kolo se stal třetím nejlepším sniperem světa, proti nejlepším pěti týmům světa navíc zaznamenal průměrný rating 1.22, jedná se o čtvrtý nejlepší výsledek mezi elitou. U elity zůstaneme, na těch největších turnajích dosáhl celkového hodnocení 1.17, k tomu se mu dařilo pravidelně držet v pozitivních číslech K/D, rok zakončil s +572. Mladičký odstřelovač celou sezonu ukazoval stabilní výkony, díky čemuž mu do náruče spadla sedmá příčka mezi nejlepší dvacítkou.
Výkon m0NESYHO vynesl G2 na konci sezony titul z BLAST Premier World Final I Zdroj: BLAST
Počínání m0NESYho v dresu G2 v kompletním souhrnu již brzy.

Zdroj úvodního obrázku: www.hltv.org   

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.