League of Legends

Oholená hlava, 2 výhry Čechů z MAD Lions a Fnatic na vrcholu - 5. týden LEC

Oholená hlava, 2 výhry Čechů z MAD Lions a Fnatic na vrcholu - 5. týden LEC
12. 7. 2021
  |  

Naprostá šílenost, nebo návrat do starých kolejí? Nejvyšší evropská liga v LoLku vstoupila do druhé poloviny letního splitu, hráči se vrátili do LAN studia a tentokrát bylo opravdu na co koukat!

České duo Marek "Humanoid" Brázda a Matyáš "Carzzy" Orság z MAD Lions si konečně připsalo víkend bez prohry. První zápas byl navíc proti další české hvězdě, Patriku "Patrik" Jírů z Excel Esports.
 
Pro úřadující šampiony LEC to byl klíčový víkend, protože poslední týdny se drželi podezřele blízko středu tabulky. Po výhrách nad Excel Esports a Schalke 04 tak nyní lvi drží 3. místo se skóre 7-4 na zápasy.

 

Fnatic a G2 se vrací?

Dost diváků LEC letos kroutilo hlavou nad výkony Fnatic i G2, dlouhodobých vládců evropského LoLka. Poslední roky to byly v podstatě jen tyto 2 týmy, které hrály finále a předváděli nejlepší na mezinárodní scéně při reprezentování Evropy a LEC. Ale G2 se v tomto splitu absolutně nedařilo a už to vypadalo, že se usadí na 6. místě v lize. To by byla naprostá katastrofa, protože tato skvadra má v sestavě zdaleka největší počet hvězdných hráčů v čele s nejlepším AD Carry západu, Rekklesem, kterého na konci loňské sezóna "ukradli" Fnaticu.
 
Naopak Fnatic přišel o svou superstar, jarní split byl o sehrávání se a skončil tím, že se Fnatic rozloučili s junglerem Selfmadem a na jeho pozici se přesunul top laner Bwipo. Tolik změn a nepřesvědčivé výkony vysílaly signál, že Fnatic v letním splitu bude ve středu tabulky a cesta na Worlds 2021 bude jen snem.
 
(Bwipovy reakce se vrátily do normálu; zdroj: flickr.com/photos/lolesports)


No a pak přišel 5. týden LEC…

Začneme u G2 Esports. Ještě vloni byl mid laner Caps označován za dost možná nejlepšího hráče celého západu posledních let. Letos ale podává neskutečně rozdílné výkony a často to bylo velké zklamání, jeho hra postrádala kreativitu i mechanickou dravost. A když jsou sportovci dlouhodobě v nepořádku, musí přijít změna. U Capse to vypadá, že stačilo si oholit hlavu. A nastala jízda. G2 porazili solidně hrající Astralis i aktuální jedničku ligy, Rogue. A pokud budou hrát takto i dále, vypadá to, že se Králové Evropy brzy vrátí na trůn.
 
(Rekkles si jako první hráč LEC připsal 2000 ligových killů; zdroj: flickr.com/photos/lolesports)
 
Největším překvapením tohoto splitu je ale rostoucí forma Fnatic. Vypadá to, že výměna hráčů a pozic přinesla do týmu svěží energii a sestavě to teď šlape. Fnatic porazili Team Vitality i Excel Esports a najednou se dělí s Rogue o první místo LEC se skóre 8-3.
 

Jak vypadá pořadí LEC po 5. týdnu?

1. Rogue (8-3)
     Fnatic (8-3)
3. MAD Lions (7-4)
     Misfits (7-4)
5. G2 Esports (6-5)
6. Astralis (5-6)
   Team Vitality (5-6)
8. Excel (4-7)
9. Schalke 04 (3-6)
10. SK Gaming (2-7)


Zdroj náhledové fotografie: flickr.com/photos/lolesports
Author photo
Ondra Kolek Reklamní kreativec a vedoucí workshopů Creative Camp na oboru MKPR na UK. Fanoušek esportu, který sleduje League of Legends scénu již 9 let a stejně tolik času už LoLko hraje.