League of Legends

Ohlédnutí za MSI 2021: Co jsme se dozvěděli o světové LoL scéně?

Ohlédnutí za MSI 2021: Co jsme se dozvěděli o světové LoL scéně?
24. 5. 2021
  |  

Skončilo MSI a čínský tým Royal Never Give Up si připisuje svůj 2. MSI titul v historii. Jak se ale představily na mezinárodní scéně týmy z jednotlivých regionů a můžeme si udělat nějaký obrázek o letošních Worlds už podle tohoto turnaje?

Finálový match mezi korejskými DamWon KIA a čínským týmem Royal Never Give Up rozhodnula až poslední možná 5. hra. Oba týmy předvedly v sérii velice kvalitní výkon a viděli jsme dokonce pentakill (zabití všech 5 protihráčů) ve 4. hře v podání korejského ADC Ghosta. Rozhodující hra byla sice dramatická, přesto působila dojmem, že ji mají RNG plně pod kontrolou.


Mezinárodní titul z MSI tedy získali čínští Royal Never Give Up ale dost možná se tak připravili o titul světového šampiona z letošního mistrovství světa. Už řadu let totiž panuje prokletí, že se stejnému týmu nepodaří vyhrát v jednom roce MSI i Worlds.

Síla jednotlivých regionů

Turnaj potvrdil většinu spekulací o tom, jak si jednotlivé regiony mezi sebou stojí. MSI se zúčastnilo 11 týmů a většina regionů patří spíše mezi divoké karty, hlavní pětice se potvrdila a dost možná pořadí regionů z MSI bude odpovídat i pořadí na mistrovství světa.
 
Korea se poslední roky trápí. Jak je možné, že se region trápí, když DWG KIA jsou úřadující mistři světa? Je to jednoduché, od roku 2018 se korejským týmům nepodařilo dostat ani do finále - zde bojovala Evropa s Čínou. A obrovskou výjimkou byli právě DamWon Gaming v loňském roce - tato sestava nechala ale ostatní korejské týmy daleko v prachu za sebou.
 
A vypadá to, že minimálně je situace podobná. DWG KIA totiž projeli jarním splitem LCK prakticky bez zaváhání, což sice znamená na jedné straně skvělý tým v podobě DWG KIA, ale zároveň horší formu zbytku regionu.
Čína je naopak kompetitivní, jak už to poslední roky bývá zvykem a dá se víc než čekat, že většina čínských zástupců na Worlds bude mít ambice stát se šampiony. Nebude překvapením, pokud navíc letní split LPL vyhraje jiný tým než aktuální šampion MSI, Royal Never Give Up.



Evropa hlásí dobré zprávy. Fantastický výkon MAD Lions v semifinále, kde lvi poslali korejce DWG KIA až do 5. Hry, čekal málokdo a je to skvělá vizitka evropského lolka. Hlavně ale důkaz o obrovském posunu MAD Lions od loňského Worlds, kde se lvi stali prvním evropským týmem, který nepostoupil z kvalifikační play-in fáze.

No a teď tým s českým duem (Marek “Humanoid” Brázda a Matyáš “Carzzy” Orság) uhrál fantasticky vyrované semifinále rovnou s úřadujícími mistry světa. A pokud se během letního splitu LEC rozhodnou G2 Esports se svou hvězdnou sestavou konečně začít hrát, budeme mít minimálně 2 velice silné zástupce na Worlds.
 
Hongkongská pětka, PSG Talon, sice dostala solidní výklep od RNG v semifinále, ale jednu hru hráli vyrovnaně a dokonce jednu hru i vyhráli. PSG Talon nejspíš nebudou mít ambice na titul mistrů světa, ale rozhodně budou chtít postoupit ze základních skupin a bojovat alespoň o semifinále.
 
Amerika splnila takové nutné minimum. I když Cloud9 jsou nejúspěšnějším LCS týmem, co se týče Worlds, dokonce se v roce 2018 probojovali až do semifinále, tentokrát skončili na 5. Místě, což objektivně dost odpovídá očekávané síle celé regionu. Je škoda, že nová posila C9 a bývalý finalista Worlds, Luka “PerkZ” Perković nedokázal tým posunout ještě výš, ale vyloženě o propadák se určitě nejednalo.
 
Ostatní regiony s největší pravděpodobností zmíněnou pětici výše příliš neohrozí, ale minimálně Brazílie, Turecko a Austrálie by mohly vzít některému z hlavních regionů důležitá vítězství.
 
Teď už nezbývá, než se vrhnout do druhé poloviny letošní League of Legends sezóny a sledovat letní split a boje o účast na mistrovství světa.

Zdroj úvodní fotografie: Facebook @LoL Esports
Author photo
Ondra Kolek Reklamní kreativec a vedoucí workshopů Creative Camp na oboru MKPR na UK. Fanoušek esportu, který sleduje League of Legends scénu již 9 let a stejně tolik času už LoLko hraje.