League of Legends
LoL Worlds

Ohlédnutí za finále Worlds: Pomstil jsem Fakera, řekl k upsetu MVP série Scout

Ohlédnutí za finále Worlds: Pomstil jsem Fakera, řekl k upsetu MVP série Scout
8. 11. 2021
  |  

EDG překvapili celý svět. Jako velký outsider se jim podařilo z trůnu sesadit úřadující šampiony DWG KIA a stát se tak třetím čínským týmem, který triumfoval na Worlds.

To nejlepší na konec. Play-off Worlds až do posledního zápasu moc překvapení nepřineslo a favorité své úlohy plnili. I když se v semifinále zápasy rozhodly až v páté hře, povedlo se postoupit těm papírově lepším. Na největší upset si fanoušci museli počkat do finále - a stálo to za to.



DWG KIA se těžko hledá konkurence. Na domácí scéně kralují tři roky v kuse, ovládli poslední Worlds a na letošním MSI dokráčeli hladce až do finále. Tam ovšem padli stejným výsledkem (2:3) také proti čínskému týmu - zlato z letního turnaje jim vzali RNG. Shodou náhod tato prohra přišla na stejném místě, jako nyní s EDG. Island očividně pro korejský tým není zaslíbenou zemí.

Čerstvý mistr z Číny tak může slavit svůj největší dosavadní úspěch historie. Na Worlds byli pravidelným účastníkem, ale dále než do čtvrtfinále nedošli. Cesta za titulem nebyla však jednoduchá - všechny série, které EDG odehrály, se rozhodly až v pátém zápase. Možná tento trénink jim právě pomohl v klíčovém posledním pátém zápasu, kde šlo o všechno.

S LPL to chvíli nevypadalo moc nadějně, do play-off se dostaly pouze dvě organizace a z toho na sebe narazily hned ve čtvrtfinále. EDG tak stáli sami proti dvěma skvělým korejským týmům, a povedlo se jim dojít až na samotný vrchol. Pro Čínu se tak jedná o třetí Worlds titul za poslední čtyři roky - výborná vizitka pro tuto asijskou ligu.

Pomsta pro Fakera

Finále slibovalo hned několik zajímavých soubojů, ten hlavní se odehrával na midu. Korejská bitva midlanerů Scouta a ShowMakera byla velkým tahákem a oba opět ukázali, proč se o nich hovoří jako o světové špičce. Vítěz ovšem může být jenom jeden, a tím je právě Scout.

Korejec se do LPL přesunul už v roce 2016 a od té doby je stálicí rosteru EDG. Zatímco kolem něj se točili hráči, on zůstaval. Tím trochu připomíná dalšího midlanera Fakera, který je celou kariéru spojený s T1. Právě z tohoto týmu kdysi mladý Scout odešel, protože tušil, že přes startující hvězdu se jenom těžko prosadí.
Zášť k němu však necítí. Po obdržení ceny MVP série vzdal Scout legendě League of Legends hold: "Jsem šťastný za výhru, protože jsem pomstil Fakera," řekl v rozhovoru. Je to jeden z dalších důkazů, jaký má tento hráč obrovský respekt. Podobná slova řekl také pomidlaner 100 Thieves Abbeddagge, který díky výhře právě nad EDG posunul T1 na první místo skupiny.

Scout, který za EDG odehrál stovky zápasů a vypracoval se na jednoho z předních světových hráčů, si nyní do vitríny může přidat tu nejcennější trofej. A jeho příběh může inspirovat ostatní - z náhradníka Fakera je nyní další světový šampion.

Khan se loučí s porážkou

Jeden z velkých příběhů se týkal Khana. Již před turnajem bylo jisté, že toplaner DWG KIA bude muset po této sezóně odložit kariéru hráče, aby si splnil povinnou službu u korejské armády. Rozloučit se mohl ve velkém stylu, a to trofejí z Worlds, ale letos mu znovu utekla. Jeden z nejlepších toplanerů světa tak stále čeká na mezinárodní triumf, jeho dřívější pokusy na MSI totiž také nedopadly. Dvakrát skončil druhý, a to letos v létě a v sezóně 2019.

Velmi emotivní moment však dokázal Khan popsat bez problémů. “Jsem pyšný na to, co se našemu týmu povedlo. Dvě mezinárodní finále beru jako úspěch. Spoluhráči byli fantastičtí, chtěl jsem s kariérou skončit už dříve, ale byli to oni, kdo mě přemluvil, ať s nimi dám ještě rok. Děkuji za to, že jste mě dostali až do finále,” řekl na tiskové konferenci.
Dodal také, že tato série byla jeho poslední jako profesionální hráč. Khanovi je 25 let, což z pohledu e-sportové kariéry bývá většinou už hodně. Povinná vojenská služba v Jižní Koreji trvá dva roky. Pokud už toplanera nikdy na Riftu neuvidíme, bude to samozřejmě velká ztráta. Khan je jedním z nejlepších toplanerů historie, děkujeme!

Podruhé v historii pět zápasů

Poslední Worlds finále bylo jedno z nejvíce vyrovnaných v historii. Pouze jednou se stalo, aby byl vítěz kralován po pátém zápase. Poprvé a naposledy to bylo v roce 2016, kdy T1 porazili poměrem 3:2 Samsung Galaxy. Od té doby byly k vidění pouze tři rychlé výhry 3:0, loni DWG KIA přehráli Suning 3:1.

Worlds 2021 je u konce. Pamatovat se bude díky skvělým Korejcům, návratu Fakera a obrovskému upsetu ve finále. LPL si zaslouží respekt za výkony z posledních let. Pro evropské fanoušky je to temný ročník, LEC týmy se vůbec neprosadily a MAD Lions skončily už ve čtvrtfinále. Můžeme jenom doufat, že příští ročník se Evropa vrátí v plné síle a naváže na nedávné výsledky.

Následujícímu Worlds by slušel formát double-elimination. Současný formát už dlouho neprošel žádnou větší změnou a letos se naplno ukázalo, že dva životy v play-off nabídnou vyrovnanější podívanou. Podle spekulací by o tomto Riot Games měl již uvažovat, nicméně na oficiální novinky je ještě stále brzo.

Zdroj úvodní fotografie: Twitter @LPL
 
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.