League of Legends

Ohlednutí za čtyřmi zajímavými událostmi LoL roku 2022

Ohlednutí za čtyřmi zajímavými událostmi LoL roku 2022
1. 1. 2023
  |  

LoL esport za sebou má opět vyníkající rok. Rozhodně bude na co vzpomínat, vybrali jsme proto 4 zajímavé události, o kterých se bude ještě dlouho mluvit.

Pohádkový příběh DRX

Lepší zakončení si Worlds přát nemohlo. Turnaj v Severní Americe očekával dominanci Korejců, Gen.G dokázali na domácí půdě sesadit z trůnu dobře hrající T1, což dávalo příslib napínavé podívané mezi těmito dvěma celky. Nezapomínalo se ani na LPL, právě čínské týmy v posledních letech ovládaly mezinárodní scénu a na největší akci roku opět jely nažhavení uspět, zejména po posledním triumfu EDG.

Jenomže nejvíc se nakonec smál až ten čtvrtý vzadu. Nenápadný tým DRX v LCK moc neoslňoval, jejich slepený roster jenom tak došel do play-off, kde nakonec díky famózního gauntlet runu získal kvalifikaci až na samotné Worlds, tedy pouze do play-inu. Už tam ukázali, že se s nimi má počítat, protože vyhráli skupinu s favorizovanými RNG.

Co následovalo asi pak nikdo nečekal. Nejprve ovládnutá skupina v konkurenci Rogue či TES, a následné doručení nervy drásajících sérií. Famózní reverse sweep proti EDG, výborné 4 zápasy proti Gen.G a následně dvojitý comeback proti T1, kteří nedokázali využít dva mečboly.

A bylo hotovo, DRX se stali šampiony světa. Pětice, od které nikdo nic neočekával, ovšem díky soudržnosti, odhodlání a místy až geniální souhře dokráčeli na ten nejvyšší vrchol v League of Legends esportu.

Organizace získala první trofej ve své historii a napsala nejpamátnější příběh profesionálního League of Legends. Větší pohádka se opravdu stát nemohla, i vzhledem k výhře legendárního ADC Defta, který konečně získal vytouženou trofej. 

Worlds 2022 se budou jenom těžko překonávat.
 
 


All-in na kouče LS, nebo vlastně ne…

Měl to být velký projekt Cloud9, který chtěl uspět i na mezinárodní scéně. LCS tým se odhodlal k velkému kroku, angažoval populárního streamera a analytika LS, jenž se za několik let vypracoval v nejznámější tváře v League of Legends. Nabídka ho dokonce zaujala natolik, že opustil svou milovanou Koreu.

Cloud9 mu vycházeli vstříc ve všech požadavcích – silný roster o 10 lidech, mnoho interních scrimů, netradiční picky a angažování Korejců, kterým měl LS pomoci díky znalosti jazyka.

Vše vypadalo na papíře skvěle, roster bavil a první tři zápasy dokonce vyhrál. Světu byl navíc představen pick Iverna na midu, což je přesně něco, co mělo Cloud9 odlišit od zbytku konkurence. Všichni s napětím očekávali čtvrtý zápas, jenomže těsně před ním byl ku překvapení všech oznámen konec LS.

Spustila se vlna spekulací, organizace dlouho mlčela, nakonec přišla s prohlášením, že kouč nezapadal do jejich interních pravidel a systémů.

Obrovská škoda, protože veřejnost chtěla vědět, zda myšlenky LS skutečně fungují a jak si povedou v dlouhodobém měřítku. Cloud9 nakonec jaro odčinili tím, že zvítězili v letním splitu, což trochu jejich „skandálu“ ze začátku roku dalo zapomenout.

 



Výbuch Team Vitality

Málokterý lineup vzbudil tolik ohlasu jako sestava Team Vitality pro rok 2022. Návrat Perkze a Alphariho do Evropy, získání dvojnásobného šampiona Carzzyho, který naváže na spolupráci s Labrovem z ERL scény a Selfmade, sice kontroverzní postava, ale stále kvalitní jungler.

Podle hlavní tváře Perkze to měl být tým, se kterým konečně vyhraje vysněné Worlds. To ovšem netušil, že na mezinárodní scénu to bude mít hodně daleko. Vitality nezvládali vyhrát ani doma v LEC, jen taktak se na poprvé dostali do play-off, podruhé dokonce skončili až sedmí poté, co prohráli ve 4 zápasech v jednom dni. 

Týmu nevycházelo nic. Chyběla symbióza, jasný herní plán a také forma, která byla ovlivněna interními neshody mezi hráči. Další supertým vyhořel, podobné projekty mají v LoLku zatím vždy problém uspět.
 

Perfektní split T1

Ve výčtu roku 2022 nemůže samozřejmě chybět historický run T1. Korejský tým na jaře loňského roku dokázal něco, co doposud v LCK nikdo před nimi. Celou základní fázi splitu prošli bez jediné porážky, což znamená 18 vyhraných BO3 v řadě. Například v Evropě dokázali mít 18-0 také Fnatic, ale tam šlo pouze o BO1 zápasy.

Fantastický split byl samozřejmě zakončen celkovou výhrou, dohromady už desátou, což je náskok 7 triumfů oproti dalším v pořadí Gen.G.

Všechno směřovalo k nabitému roku nejúspěšnější organizace světa, ovšem nakonec z toho bylo spíše velké zklamání. Sice se probojovali do všech možných finále, ale další již nevyhráli. Na MSI nestačili na RNG, v LCK na Gen.G a ve finále Worlds zase na DRX.

Oproti DRX zase jde o jeden z nejsmutnějších příběhů, Faker mohl získat čtvrtý triumf na Worlds, ale tentokrát mu zase těsně unikl.

 


 
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.