Dota 2

OG králem západoevropské kvalifikace! Čeští Hippomaniacs tažení nezopakovali

OG králem západoevropské kvalifikace! Čeští Hippomaniacs tažení nezopakovali
11. 7. 2021
  |  

Jednoznačně nejtěžší a hvězdnými týmy nejnabitější regionální kvalifikace na The International 10 je u konce. V nádherném grand finále trvajícím pět her dokázal vyhrát tým OG a Notail aspol. udrželi své šance na „zlatý hattrick“. OG by v případě vítězství na TI10 vyhráli tento prestižní turnaj potřetí za sebou!

Celkem 14 týmů bojovalo o jediný slot na závěrečném eventu, který se ze švédského Stockholmu kvůli přísným opatřením tamní vlády v boji proti COVID-19 přesunul do rumunské Bukurešti. Mění se také termín konání celého turnaje, letní srpnové datum nahradil podzimní říjen. Znamená to, že fanoušci budou tři dlouhé měsíce bez profesionální Doty 2.

Týmy byly v kvalifikace nasazeny podle jejich celkového počtu DPC bodů a umístění v poslední sezoně. Všechny zápasy (krom finále), se hrály BO3, včetně těch ve spodní části vyřazovacího pavouka. Právě tam byli nasazeni také čeští Hippomaniacs, kteří svým tažením kvalifikací v roce 2019 potěšili a zaujali nejednoho fanouška.

Hippomaniacs však těsně před kvalifikací vyměnili dva hráče, což se zřejmě podepsalo na jejich výkonu. Vypadli hned v prvním kole spodní části vyřazovacího pavouka, když prohráli s týmem Into The Breach 2-0 a obě hry netrvaly dohromady ani 50 minut. Z českých hráčů se nejdále dostal hráč, který úspěch Hippomaniacs v podobě finále spodní části vyřazovacího pavouka z před dvou let zažil, Supream^. Jeho tým Chicken Fighters skončil až ve čtvrtém kole spodní části vyřazovacího pavouka, když nestačil na favority Team Liquid.
Úplně jiný příběh se odehrával v horní části vyřazovacího pavouka. Tým Tunda Esports, za který na pozici carry nastupuje dvaadvacetiletý slovenský talent skiter, neztratil až do samotného grand finále jedinou hru, přičemž si cestou dokázal poradit s Team Liquid i OG. Právě OG si pak výhrou ve finále spodní části vyřazovacího pavouka proti Team Nigma zařídili proti Tunda Esports odvetu.

Tundra Esports v grand finále potvrdili svou formu, když se ujali vedení 2-1 na zápasy, zaujal obzvláště německý midař týmu, Nine, který na midu překvapil hlavně svými úžasnými výkony na hrdinovi Winter Wyvern, který se běžně používá jako support. OG však opět všem připomněli, kdo je králem comebacků.

V následující 48 minut trvající hře se ze řetězu urvala čerstvá posila týmu, legendární Sumail, který svým výkonem na Templar Assassin zařídil – společně se Cebem na jeho signature Axem – vítězství OG. Právě po čtvrté hře se zdálo, že sebevědomí OG je výš než u týmu Tundra Esports a pátá, finální hra, to jen potvrdila. OG zvítězili poměrně 34-17 a zajistili si tak pozvánku na The International 10. Tunda Esports se však museli zapsat do srdcí všech fanoušků Doty 2, jejich výkon byl skvělý a zábavný zároveň. Jedinou kaňkou na online grand finále tak byly časté vynucené pauzy kvůli problémům s internetem, kdy se někdy odpojili až 4 hráči najednou.



Západoevropská kvalifikace také přinesla jednu nesmírnou zajímavost. Tím, že Team Nigma a jeho kapitán Kuroky nepostupují na závěrečný turnaj, zůstává Puppey (momentálně kapitán Team Secret) jediným hráčem v historii The International, který se zúčastnil všech deseti ročníků! Deset let na vrcholu, obzvláště v tak náročném a neustále se měnícím esportu jako je Dota 2, to si zaslouží potlesk a velké uznání. Tak na dalších 10 let, Puppey.
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.