League of Legends

Offseason v LEC. Jak by mohly vypadat sestavy pro letní sezónu?

Offseason v LEC. Jak by mohly vypadat sestavy pro letní sezónu?
4. 5. 2022
  |  

Každou offseason se na nás pravidelně vyvalí hromada spekulací o přestupech hráčů. Některé týmy už oficiálně ohlásily změny, jiné se v zákulisí snaží usilovně získat nebo i přetáhnout své vysněné hráče. A na povrch se čas od času dostane taky nějaký ten drb. Tyhle drby o sestavách sice nemůžeme potvrdit ani vyvrátit, ale je určitě je zajímavé se nad nimi zamyslet. Na plnu z nich je určitě špetka pravdy a některé se nakonec i vyplní. A aktuální oficiální oznámení si taky probereme. Tak se pojďme podívat za oponu bouřlivé offseason v LEC!

MAD Lions - Kdo nahradí Reekera?

MAD Lions jaro opravdu nevyšlo podle představ. Minulý rok totiž znamenal pro organizaci veliký úspěch - evropský titul z obou splitů a k tomu i velmi sympatická reprezentace hlavně na MSI. Tento rok na jaře ale přišla velká rána v podobě nepostupu ani do playoffs. 

Všichni tak trochu tušili, že nahradit českou dvojku Humanoid a Carzzy bude do roku 2022 náročné. Šlo vidět, že noví rookies UNF0RGIVEN a zejména Reeker ještě potřebovali nějaký čas na rozvoj. Samozřejmě to neměli vůbec lehké – museli zaplnit klíčové carry pozice a očekávání od týmu byla sice nižší, ale stále byla. Pokud by MAD chtěli, aby se požadované výsledky dostavily co nejdříve, tak by dávalo smysl nabrat někoho ostřílenějšího a prověřeného. 

Reeker vypadal jako slabší z dvojice nováčků a MAD už oficálně oznámili jeho odchod z týmu, Reeker půjde do BDS.Academy. Potenciální kandidáti na jeho post jsou Nisqy, který překvapivě na jaře angažmá v týmu neměl – nebo MVP jarního splitu Vetheo z týmu Misfits. 

Myslím si, že s touhle změnou MAD urvou playoffs a dá jim to šanci zabojovat si o místo na Worlds. Nisqy by podle mě zapadl do sestavy lépe, než Vetheo. 

Jedna další spekulovaná změna, která by MAD naopak dost oslabila by byla ztráta Elyoyi, kterého údajně chtějí Fnatic. V tom případě by mohlo dojít i rovnou k celé výměně junglerů a tradu Elyoya za Razorka.

Fnatic - výměna junglera?

Stálice FNC sice vypadala dobře v základní části, ale v playoffs se složila a dostala nejprv reverse sweep od Rogue a potom čistý sweep od G2. Spekuluje se o možné změně na jungle pozici. Razork si podle mě určitě ve FNC neudělal špatné jméno, ale vnímal jsem, že tak dobře nezapadl do ambiciózního supertýmu, který FNC poskládali. Pořád podle mě ukázal sympatický růst skrz celý split a rád bych viděl, jak by opět vypadal ve více middle of the pack týmu, jako jsme ho mohli sledovat předtím v Misfits.

Kandidáti jsou prý 2 - Elyoya z MAD a Maxi z academky FnaticTQ. Elyoya by určitě přinesl cenné zkušenosti a hlavně by se vrátil k českému midaři Humanoidovi z jejich angažmá minulý rok v MAD, díky čemuž si myslím, že by FNC našli potřebnou synergii. Maxi mě jako jeden z ERL junglerů určitě zaujal, ale obávám se, že by to pro něj bylo až moc velké sousto - podobně jako u Razorka.

Ještě bych chtěl dodat, že Fnatic určitě v playoffs nepohořeli pouze na Razorka, ale byl to zkrátka nedostatek týmu jako celku. Potenciální upgrade junglera je jedna věc, ale bylo očividné, že FNC se potýkali s více problémy a za mě právě další zkušení hráči FNC, od kterých jsou velká očekávání, tak v playoffs dost zklamali. To je určitě něco, co FNC nechcou dopustit na konci důležitější letní sezóny - výměna junglera určitě neřeší všechny jejich problémy.
Zdroj: Twitter Fnatic

Vitality - Změna podpůrné struktury

Obávaný supertým Vitality nakonec mohl být ještě rád, že se probojoval do playoffs. Podařilo se jim sice tak tak porazit XL, ale v druhé sérii podlehli G2 Esports. To bylo pořád zklamání, ambice byly o dost vyšší a VIT se tim netajili. Během splitu bylo vidno, že se VIT stále hledají ať už v draftech nebo i v herním stylu. Zkušenosti i talent v sestavě rozhodně mají, ale nepodařilo se jim být na jedné stránce a předvádět konzistentní výkony. Podle momentálních zpráv nekolují žádné změny o sestavě hráčů, ale už máme oficiálně potvrzený odchod head coache Tasze a assistant coache Simona. Doposud poziční coach Hjarnan zaujme do nového splitu pozici assistant coache. 

Za mě určitě nebude snadné najít nového coache, který zvládne tento supertým navést správným směrem. Bude tedy klíčové, kdo přesně tuto pozici zaplní a jak schopný nový head coach bude. Pokud nepřijdou žádné další změny, tak se mi líbí, že se nejprve Vitality rozhodli pozměnit podpůrnou strukturu a dát takto stávající pětici hráčů druhou šanci se předvést, ale tentokrát pod lepším vedením.

Astralis - razantní změny v sestavě 

Astralis od svého vstupu do LEC měli doposud nejhorší split - získali pouhé 3 výhry a poprvé skončili na nelichotivém 10. místě. Změny se daly čekat, ale podaří se to celé Astralis nějak zachránit? Nyní byl oficiálně oznámen odchod dosavadní top-jgl-supp trojice: Whiteknight, Zanzarah a Promisq. 

AST už oznámili příchod veterána Vizicsasiho na toplane a návrat junglera Xerxeho z americké LCS. Support pozice pak byla obsazena druholigovým korejským supportem JeongHoonem. Na midu zůstává Dajor a na marksman pozici Kobbe.

Osobně jsem už tak trochu automaticky skeptický k tomu, co od Astralis uvidíme. Na první pohled Vizicsacsi ani Xerxe nejsou určitě žádné velké upgrady, maximálně takové fajn přilepšení. Angažmá korejského supporta by mě překvapilo, být AST radši bych se držel EU hráčů. Také se obávám, že top ERL talent se nedaří AST moc nalákat kvůli jejich neúspěchu v LEC. Na playoffs to nevidím, ale změny by mohly aspoň pomoci se vyhnout ostudě na posledním místě pokud si hráči aspoň dobře sednou. Těžko uvěřím v něco víc, AST mě budou muset přesvědčit až na Riftu.
Zdroj: Twitter Astralis
Author photo
Tomáš Anděl Komentátor, analytik a bývalý poloprofi hráč LoLka