League of Legends

Odoamne či Nukeduck po splitu bez smlouvy, kdo další bude hledat?

Odoamne či Nukeduck po splitu bez smlouvy, kdo další bude hledat?
16. 9. 2022
  |  

S koncem letního splitu a především pak i soutěžního roku po Worlds bude řádka hráčů v LEC bez platné smlouvy, soutěž navíc opouští Misfits a do hry vstoupí nová organizace Heretics. O koho bude na trhu největší zájem a kdo možná odehrál poslední split na nejvyšší úrovni?

Databáze profesionálních kontraktů nabízí vhled do trvání smluv hráčů i v nejvyšší lize našeho kontinentu. A na seznamu hráčů, kteří budou řešit nabídky ať už na obnovení u své dosavadní organizace, nebo na kariérní posun či naopak pád do nižších pater profesionálního hraní. A někteří by už i s ohledem na dlouhé trvání kariéry mohli uvažovat o konci a nástup k trenérství či managementu.

Hráči, kterým v listopadu končí smlouva

Irrelevant
JNX
Jezu
Kobbe
Markoon
Mersa
Neon
nukeduck
Odoamne
Shlatan
Vetheo
Vizicsacsi
Xerxe
Zanzarah

Končící Misfits a možná i Astralis?

První skupinou je kompletní pětice hráčů Misfits, kteří ukončili působení v LEC. Nikdo nepochybuje, že by si místo v jiném týmu měli najít Neon a Vetheo. Slovenský marksman a francouzský midlaner dlouhodobě podávají nadstandartní výkony a byli jasnými tahouny týmu. Se zbývající trojicí to již bude složitější. Irrelevant, Zanzarah, Shlatan i Mersa výrazně neobstáli a pravděpodobně budou všichni muset pokračovat v některé z evropských regionálních lig (ERL), nebo v méně výrazných týmech.

Otázkou je pak setrvání Astralis v LEC. Pokud svůj slot neprodají, měli by zkusit udržet marksmana Kobbeho, který se výrazně zvednul. Jungler Xerxe také týmu pomohl k boji o playoff, horší už to bude s Vizicsacsim. Legendární hráč se touto sezónou, která se od něj už na nejvyšší úrovni úplně nečekala, pravděpodobně rozloučí s LEC a možná i s kompetetivním hraním.

Obnova SK a XL

JNX i Jezu byli stabilními hráči SK Gaming, kteří ale stabilně nemají výkonnost pro playoff. Pro organizaci by bylo určitě lepší naplnit tým talenty, přesto oba mají kvalitu pro LEC dostatečnou. Markoon a Nukeduck s týmem Excel prožili nakonec nevydařený rok, který i přes dva postupy do playoff nekončí na světovém šampionátu. Markoon je obrovský talent a příslib do budoucna, který určitě nabídek dostane mnoho a pro XL může být těžké ho přesvědčit zůstat, Nukeduck pak možná bude vyměněn či sám odejde hrát jinam či ukončit kariéru, Excel budou hledat dravější sestavu.

Největší hvězda na seznamu

Nejzářivějším jménem na seznamu je na 100% Odoamne. Novopečený mistr LEC s Rogue na nejvyšší úrovni hraje už osm let a jeho konzistence je neuvěřitelná. Ukázal, že může být stejně tak spolehlivým weaksiderem i tahounem do dnešních a může si být jistý, že o jeho služby bude obrovský zájem nejen v Evropě, ale pravděpodobně i americké LCS. Osobně tipuji setrvání v Rogue, hodně bude záležet i na výkonu na Worlds. Pokud se však posune, může jít o největší evropský přestup příštího roku.

Zdroj úvodní fotografie: Riot Games
Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč