League of Legends

O víkendu znovu začíná LEC, liga chystá změny v přenosu

O víkendu znovu začíná LEC, liga chystá změny v přenosu
7. 3. 2024
  |  

Hlavní evropská liga LEC brzy zase rozjede. Po krátké pauze, během které týmy mohly reflektovat po úvodním zimním splitu, půjde o další trofej a kvalifikaci na MSI.

Je to tady! Zatímco ostatní soutěže jedou bez přestávky, LEC si během splitu ostatních dalo volno. Jako první ovšem poznala šampiona, kterým se podle očekávaní stala parta G2. Ta ve finále přehrála překvapení MAD Lions KOI. Španělské sestavě se předpokládalo vyhoření, ale rookies se vzepřeli všem prognózám a dokráčeli si pro skvělé druhé místo.

Zimní split se nesl také ve vybouchnutí Karmine Corp. Francouzský celek přišel plný ambic s tím, že ovládne Evropu. Zatím je z toho spíše posměch a poslední místo v základní fázi. Velká revoluce v rosteru se ovšem nekonala, o svou pozici přišel jenom trenér YamatoCannon.

O místo ve starting line-upu přišel také Perkz. Kdysi obávaný hráč ze západu každým rokem padá níž a níž. Po špatných dvou letech s Team Vitality se očekávalo oživení s Heretics, ale po interních neshodách byl nečekaně těsně před začátkem splitu benchnut. V následujících utkáních ho tedy vůbec neuvidíme.

Revoluce v draftech

Jarní split 2024 se dočká jedné zásadní změny. Tu již adaptovalo například LCS, jde o pre-recorded drafty. Týmy projdou pick and ban fází mnohem dříve za zavřenými dveřmi, čímž se ušetří čas mezi utkáními. Jedním z cílů je zrychlení přenosů, které se občas zaseknou a divácká experience není úplně plynulá.

„Je to něco, co fanoušci chtěli,“ oznámil na X Artem Bykov, LEC Commissioner. Draft fázi jako takovou lidé uvidí znovu, pouze to dává více možnosti broadcast týmu.  Ten se může například více vyjádřit k zajímavému picku, nebo vše urychlí a rovnou skočí do hry. Prodlevy mezi zápasy by tak měly být více dynamické. V praxi uvidíme již tento víkend.

Road to final: G2?

Ačkoliv týmy měly možnost šáhnout do svých rosterů, zásadní změny se nestaly. Nejvíce aktivní byly právě Heretics, kde do sestavy přichází Trymbi, bývalý support Fnatic. Na toplane Rogue přichází Finn, švédský hráč a signature Kled se po krátké odmlce znovu vrací do LEC.

Znamená to tedy, že G2 bez problémů znovu ovládnou celý split? V zimě je nikdo příliš neotestoval. Dobře vypadaly BDS, Fnatic či MAD Lions KOI, ale v klíčových momentech vždy vyhrála sehraná parta kolem Capse. Ta si dělá zálusk na další zlato, čímž jen potvrdí roli nejsilnějšího evropského týmu. A na start je právě čeká francouzský semifinalista BDS, což je jeden z nejzajímavějších duelů otevíracího dne.

A co Češi, mají si kde hrát? 

Samozřejmě, i na ně bude znovu pozornost tuzemských fanoušků silně upřena. Nikdo z „našich“ kluků příliš neoslnil. Nejlépe dopadla parta Fnatic s Humanoidem a Nightsharem, ale větší deep-run z toho nebyl. V největší krizi se ocitlo pak Vitality, které předvádělo velmi slabé výkony. Spring split bude pro tento roster velkou zkouškou a zda má vůbec tato sestava budoucnost.

Rookie Jackies poměrně obstál. V LEC nevypadal úplně out of place a předvedl několik dobrých zápasů, které mu vynesly ocenění MVP. Jeho a Patrika na start uvidíme postupně s Karmine Corp, SK Gaming a MAD Lions KOI. Prvního soupeře sdílí i s Fnatic, ti dále zahrají s Heretics a na úvod s Rogue. Uvidíme tak populární match-up Larssen vs Humanoid.

A Carzzy? Ten celé LEC vykopne duelem s Heretics, kde bude zajímavé sledovat, jak si roster povede bez Perkze. Souboj s BDS bude náročný, stejně tak zakončení víkendu s SK Gaming. Vitality by dobrý vstup do sezóny potřebovaly, je to něco, s čím i v minulém roce měly problém MAD Lions, kde působil společně s Hylim a koučem Macem.

LEC začíná tuto sobotu v tradičních časech. Hraje se až do pondělí vždy od 17:00, poslední zápas je na programu ve 21:00. Pokud počítáte s delayi, možná raději běžte k obrazovce blíže, protože pre-recorded drafty mohou vše urychlit.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.