O víkendu startuje třetí split LEC, zkraje se utkají oba letošní šampioni

O víkendu startuje třetí split LEC, zkraje se utkají oba letošní šampioni
16. 6. 2023
  |  

Čekání je u konce! V sobotu 17. června se znovu rozjede hlavní evropská soutěž, ve které jde o nasazení na Worlds i kvalifikaci do Season Finals. Na co se fanoušci mohou těšit?

Dlouhá pauza proložená jedním MSI je u konce. Offseason oficiálně končí a evropské týmy již spolu delší čas scrimmují a trénují před ostrým startem ligy. Jedním z hlavních víkendových duelů bude setkání MAD Lions a G2, tedy dvou letošních šampionů a účastníků právě mezinárodního turnaje v Londýně.

Šťastný konec, nebo alespoň průběh, to pro ani jednu organizaci nebyl. MAD Lions odjeli se skóre 0-6 a v druhém zápase je právě konkurenti z LEC G2 vyvedli. Zimní mistr ovšem o moc déle na MSI nevydržel, poroučel se v následujícím kole a společně s exodusem LCS šlo o jedno z nejhorších představení západu vůbec.

MSI je však minulostí, týmy se musí oklepat a vyhlížet budoucnost. Během offseason přišly další patche, které trochu změní metu a získané zkušenosti se vždycky budou hodit. A právě souboj dvou reprezentantů, MAD Lions a G2, je jedním z hlavních duelů víkendu. V neděli 18. června od 20:00 proti sobě nastoupí dva šampioni, kteří zkraje splitu ukáží, jak na tom jsou. Zlatí lvi budou rozhodně chtít nastartovat léto lépe než na jaře, kdy jen tak tak postoupili do top osmičky, z čehož nakonec dokázali senzačně získat titul.

Los jim popravdě moc nepřál, protože jako první duel, vůbec celého splitu, je čekají Vitality. Ambiciózní tým stále nemůže najít recept na úspěch, když už to konečně minule vypadalo, že s Upsetem přišel difference maker, nebylo z toho opět ani finále. Nyní mají jednu z posledních šancí se ukázat, pokud znovu neuspějí, je možné, že nepovedené dva roky odnese i hlavní hvězda rosteru Perkz.

A na závěr víkendu si MAD Lions zahrají s KOI, poslední vítěz letního splitu z roku 2022 a dlouhodobě jeden z nejsilnějších týmů. Letošní rok jim sice také nevychází dle představ, dokonce se vedení rozhodlo rozbít sehranou botlinku Comp a Trymbi, kterého v rámci přímé výměny nahradil Advienne. Zda to byla trefa do černého uvidíme až v následujících týdnech.

Velká očekávání jsou tradičně na Fnatic. Třetí split, třetí změny v sestavě, tentokrát snad už finální. Český kouč Nightshare nově pracuje s botlinkou Noah a právě Trymbi, což jsou oba hráči v nejlepších letech. Korejské ADC patří mezi nejlepší hráče v soloQ a v Ultralize si došel pro titul, z Polska pochází rovněž jeho support, který má zkušenosti z mezinárodních turnajů a stal se i mistrem LEC. Fnatic čekají postupně Astralis, Excel a G2 Esports, což také není jednoduchá zkouška.

Excel doufá, že konečně najede na vítěznou vlnu a tentokrát skončí lépe než poslední. Patrik k ruce dostal nového spoluhráče, korejského junglera Peache, který přichází z UOLSE a předtím působil v akademii DRX. Premiéru v Evropě mu udělají KOI, následně Fnatic a v pondělním zápase změří síly s SK Gaming.

Formát splitu i hrací časy zůstávají stejné. Úvodní fáze probíhá tři týdny ve třech hracích dnech – vždy sobota, neděle a pondělí. Startuje se v 18:00 a poslední zápas je na programu ve 22:00. Sledovat lze tradičně na Twitch či YouTube kanále LEC, případně Hitpoint, pokud je preferencí český komentář.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.