League of Legends

O víkendu pozná LEC prvního finalistu, Češi hraji o přežití

O víkendu pozná LEC prvního finalistu, Češi hraji o přežití
8. 2. 2024
  |  

Zimní split LEC utíká jako voda a pomalu bude znám první letošní šampion. Play-off fáze je ve své druhé polovině a poprvé začnou vypadávat i týmy. Jak jsme na tom?

Z pohledu Česka zatím tak napůl. Jak hráči Fnatic, tak Vitality zvládli úvodní kolo vyřazovací části, ale v tom dalším padli. Znamená to sešup do Lower Bracketu, kde obě organizace čekají na svého budoucího soupeře. Bohužel to také znamená, že do finále může projít jediný domáci zástupce.

Karty jsou totiž rozloženy následovně. GIANTX čeká úvodní duel s MAD Lions KOI, vítěz se posouvá dále a narazí na Vitality. Již v tomto zápase se tak teoreticky s turnajem rozloučí buď Patrik s Jackiesem, nebo Carzzy. Humanoid zase čeká na soupeře z dvojice Heretics a SK Gaming.

Pokud Fnatic i Vitality či GIANTX v druhém kole Loser’s Bracketu vyhrají, zahrají si o přežití právě tyto celky. Můžeme tedy doufat, že alespoň jednomu z českých hráčů se podaří postoupit co nejdále. Cesta je ovšem daleká, protože v předposledním kole ještě bude stát v cestě lepší z dvojice G2 a BDS.

Právě tyto týmy mají zatím v zimním splitu nejlepší formu a jeden z nich si zajistí finále již tento víkend. Francouzský celek je bez ztráty mapy, G2 jednou padli s Fnatic. Zrovna BDS jsou znovu trošku neočekávaně mezi top celky splitu. Odchod ADC Crownieho vzbudil lehce kontroverze, ale Korejec Ice se uchytil více než dobře. Zapadl skvěle do fungujícího systému loňské i letošní komety.

Od G2 se očekávala možná trochu větší dominance, ale zatím nelze říct špatného slova. Jejich skutečná síla se uvidí právě v semifinále s BDS. Hraje se o hodně, kromě jistoty finále je také důležité celý split vyhrát. Kromě kvalifikace do LEC Season Finals je to i pozvánka na MSI 2024, které má letos jinačí formát.

Čeští fanoušci budou zatím ovšem napjatě sledovat souboje v Loser’s Bracketu. Z pohledu tuzemských zástupců by bylo fajn navázat na poslední finále z loňského roku, kde byla parta Fnatic. MAD Lions s Carzzym zase jarní ovládli celý.

Play-off LEC pokračuje tuto sobotu tradičně v 17:00 zápasy úvodního kola Loser’s Bracketu. V sobotu dojde na vrchol víkendu a souboj právě G2 s BDS. Pondělí pak dojde i na Fnatic a Vitality, kteří poznají svého soupeře.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.