CS:GO

Nový týden, nová skupina, do EPL vstoupí týmy jako FaZE a G2

Nový týden, nová skupina, do EPL vstoupí týmy jako FaZE a G2
7. 9. 2022
  |  

Po šíleném minulém týdnu a skupině A, kde tým NaVi postoupil díky skóre do play-off a naopak Vitality vyhráli skupinu bez ztráty kytičky je tu další várka světového CSka. V ESL Pro League Season 16 pro tento týden máme skupinu B ve složení FaZe, G2, BIG, Outsiders, MIBR a FTW.

Šokující zaváhání Natus Vincere proti Endpointu, Vitality a NIP málem stálo jednoho z favoritů účast ve vyřazovacích bojích. Naopak spot mezi nejlepší trojkou vybojovali hráči fnatic na úkor NIP a týmu Spirit, kteří byli dalšími favority na postup. Vitality v pěti zápasech nepodlehli ani jednou a ztratili pouze dvě mapy právě proti ostatním postupujícím. Uvidíme podobná překvapení i ve skupině B?

FaZe

Sestava kolem karrigana se v nejnovější aktualizaci HLTV žebříčku posunula znovu na výsluní v podobě prvního místa, ze kterého sesadili NaVi. Ve skupině B by ale znovu mohla přijít řada překvapivých výsledků, jelikož se jedná o velice našlapanou group. 

FaZe po boku s G2 platí za jednoznačně nejvýraznější jména skupiny a jejich postup je téměř jistotou, stále zde jsou ale týmy, které by si rády skalp světových jedniček vzaly. Důležitá bude práce brokyho, twistze a ropze, tento trojlístek si zatím vede v prozatímním průběhu sezony skvěle a s občasnými přídavky raina a právě karrigana FaZe zvládají jednotlivé turnaje jako na běžícím páse.

Ve skupině A už je jasno, postupují Vitality, fantic a NaVi | Zdroj: Facebook @ESLCS

G2

Navzdory mnohým neuspokojivým výsledkům a hernímu přednesu lze tým G2 stále považovat za jasného kandidáta na postup do play-off. Tým s IGL HooXim sice právě díky svému lídrovi mnohdy hraje velmi těsné zápasy, pokud se ale nová dánská akvizice dokáže prosadit, G2 to jednoznačně nakopne.

Tradiční organizace totiž stále spolehá na své trio NiKo, huNter, m0nesy a navzdory deváté příčce v HLTV rankingu by sestava mohla mít, co se hodnocení týče, rostoucí tendenci. Mnozí si bezesporu pamatují těsná klání z turnaje BLAST Premier Fall Groups, kde si díky skalpu Vitality v odvetném souboji G2 dokráčeli pro postup do Fall Final, přesně na tento výsledek musí bezpodmínečně navázat i zde.

BIG

Třetím žhavým adeptem na postup je německý celek BIG. Berlíňané však budou asi největším otazníkem v boji s Outsiders, kteří by po nevydařených turnajích potřebovali znovu uspět. Právě souboj těchto dvou týmů tak bude asi nejvýraznější hádankou, kterou nám skupina B rozřeší.

Pro tým bude bezesporu velmi klíčovou série herních výkonů stojící na tabseNovi a syrsoNovi, oba hráči zatím mají nejlepší statistiky a pozitivní výsledky tohoto tandemu často přináší ovoce. Naopak drobné statistické zlepšení bude muset ukázat k1to, s rantingem 0.90 sice rozhodně neplatí za kotvu, po návratu z akademie ale mnozí asi očekávali víc.

Skupina B už je v plném proudu, jaké zápasy uvidíme během prvního dne? | Zdroj: Facebok @ESLCS

Outsiders

Jak již bylo zmíněno v odstavci týmu BIG, Outsiders rozhodně do role outsidera pasovat nelze. Dokonce by se dalo říci, že CIS sestava bude žhavým želízkem v ohni, co se možnosti překvapit světové týmy týče. O Outsiders poslední týdny není moc slyšet, poslední veliký turnaj odehráli na začátku června v Kolíně nad Rýnem a od té doby jim účast na velkých eventech chybí.

Právě ESL Pro League Season 16 je tak možností, kde to sedmnáctý celek světového rankingu může všem ukázat. Po příchodu hráčů fame a n0rb3r7 se sestava měla možnost tři měsíce sehrát a po pauze budou určitě hladoví po hře. Tak co, postoupí Outsiders díky Jame time strategiím, nebo z toho bude blamáž?

MIBR

S tímto brazilským celkem se již dostáváme do vod, které mnoho šancí na postup nemají. MIBR dlouhodobě patří mezi týmy, kterým se na větších eventech nedaří dosáhnout výrazných výsledků a mělo by tomu tak být i tentokrát. Do EPL světová třicítka postoupila z Conference Stage, společně s FTW ale ve skupinové fázi svou cestu s největší pravděpodobností ukončí.

Záležet však bude na týmové souhře, HEN1, který si v MIBR kroutí první měsíc zatím v semnácti mapách urval rating 1.24 a pro případný úspěch to bude asi on, kdo by musel svůj tým táhnout. MIBR však za sebou mají úspěšnou generálku v podobě CCT Central Europe Series 1, kterou dokázati ovládnout, v měření sil s Tier 1 scénou to ale pravděpodobně bude o poznání jiné.

For The Win

Neboli FTW jsou asi nejvýraznějším adeptem na nepostup. Portugalci sice postoupili, obdobně jako MIBR, přes Conferene Stage, jejich přítomnost v turnaji by však měla s ukončením skupinové fáze vyhasnout. FTW totiž nepatří ani mezi nejlepších padesát týmů planety a ani v soubojích s Tier 2/3 scénou mnohdy neuspějí.

Rozhodně to ale může být zajímavý odrazový můstek pro úspěchy v následujících měsících, v Portugalcích můžeme hledat přirovnání k týmu ze sousdení země, Španělska, odkud se Movistar Riders dokázali prostřílet až na Major. Bude ale potřeba ještě hodně herní praxe a měření sil s těmi nejlepšími, abychom FTW mohli vídat na prestižních eventech častěji.

Jednotlivé účastníky tedy máme představeny a nezbývá nic jiného, než se vrhnout na zápasy! Ty můžete sledovat jak v česko-slovenském vysílání, tak i tom oficiálním v angličtině.

Zdroj úvodního obrázku: Twitter @ESLCS

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.