League of Legends

Nový šampion je na světě, Evil Geniuses poprvé ovládli LCS

Nový šampion je na světě, Evil Geniuses poprvé ovládli LCS
25. 4. 2022
  |  

Poslední velký region zná svého mistra, kterým je opět premiant. Evil Geniuses, tradiční esport brand, slaví první úspěch také v LCS – jarní split 2022 je jejich.

Role černých koňů potvrzena. Evil Geniuses do sezóny vstupovali jako tým, který může za určité konstelace překvapit favority. V konkurenci obrovských jmen z LCK, LEC a celkově mohutných investic se jim povedl husarský kousek - stali se šampiony LCS pro jarní split 2022.

A jakým stylem! Jejich příběh téměř identicky kopíruje G2 a jízdu Loser’s Bracketem v Evropě. Evil Geniuses v prvním kole play-off jenom těsně nestačili na Team Liquid, což rosteru dodalo potřebnou motivaci a "Loser's Bracket Buff". Od té doby prohráli jedinou mapu, a to zrovna proti papírově nejslabším FlyQuest. 

Poměrem 3:0 si poradili s Cloud9, Team Liquid a nyní ve finále také s 100 Thieves.
O nejlepším NA týmu není pochyb, podařilo se jim totiž přehrát všechny tři první seedy a neprohrát proti nim ani jedno kolo. Úctyhodný výkon, který v LCS nemá obdoby. 

Evil Geniuses tak své první finále v historii (Lock-in nepočítáme, pozn. redakce) ve zlato a stávají se tak šestým unikátním vítězem severoamerické ligy. Podobný úspěch měli minulý split čerstvě poražení 100 Thieves, kteří své druhé finále nezvládli.

Mladé pušky vpřed

Domácí fanoušci musí mít z triumfu Evil Geniuses radost, protože právě jejich sestava má ve svých řadách nejvíce domácích hráčů. Před letním splitem v minulém roce dali překvapivě prostor americkému ADC Dannymu, kterého si vychovali v akademii. Mladý hráč se brzy stal jedním z nejlepších hráčů na své pozici, což organizaci nakoplo jít mladou cestou dále.  

Před začátkem tohoto splitu dostal šanci 17letý Kanaďan Jojopyun, na bývalého profesionála hry Fortnite šly dlouhodobě velmi dobré reference – a talent hype kolem své osoby ještě znásobil. V rookie sezóně se stal šampionem LCS a po dlouhé době slaví titul midlaner, který je nativní hráč z regionu.
NA hráči vpřed, říká LCS caster Azael I Zdroj: Twitter.com
Je to netradiční úspěch, protože domácí hráči jsou dlouhodobě spíše ignorováni. Ostatní týmy se možná inspirují a zjistí, že by šanci mohli více dostávat i místní talenti, které ve správně infrastruktuře rychle vyrostou. U Evil Geniuses to není náhoda – mladé hráče si poctivě připravují a citlivě zařazují do sestavy. Zbytek ligy se naopak soustředí na drahé importy, kteří sice svou kvalitu mají, ale velké investice se nemusí vždy vyplatit. Vždy existuje obrovské riziko s adaptací na jiný životní styl, což se týka zejména asijských hráčů. 

Skvělý příběh je to ale také pro další trojici hráčů. Impact, korejský veterán na topu, se po třech letech znovu stává šampionem LCS. I ve 27 letech dokazuje, že stále nepatří do starého železa. 

Velké zadostiučinění cití také Kanaďan Vulcan. Support byl dva roky stálící Cloud9, ale v rámci přestavby rosteru a focusu na korejské hráče se stal nepotřebným. Hned první splitu za nový tým vítězí a ukazuje, že je nejlepším domácím supportem. A samozřejmě také Inspired, evropský import, který s Rogue žádnou trofej nevyhrál a vždy vyšel na prázdno - nyní si konečně může užít pocit šampiona.

Evil Geniuses slaví první trofej ve své historii a také první mezinárodní turnaj. Do Koreji totiž pojedou reprezentovat LCS, což bude cenná zkušenost pro mladé hráče. Fanoušci již nyní vyhlíží souboj s G2, protože nedávný los do jedné skupiny poslal právě zástupce Evropy a Severní Ameriky. Jojopyun po výhře ihned vyslal směrem k G2 jasný vzkaz: „Myslím, že si z EU uděláme p***,“ řekl po vítězné sérii. Který region je na tom lépe uvidíme v přímém srovnání již v květnu.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.