League of Legends

Novinky pro rok 2023: MSI i Worlds čekají formátové změny

Novinky pro rok 2023: MSI i Worlds čekají formátové změny
10. 1. 2023
  |  

Fanoušky League of Legends čekají změny. Nový formát obdržely obě hlavní akce Worlds i MSI.

Dlouho očekávané změny jsou konečně tu. Riot Games vyslyšel volání fanoušků a pro League of Legends ročník 2023 přichystal řadu změn, které se týkají dvou hlavních mezinárodních turnajů – Worlds a MSI. Odtajněno bylo také místo konání, turnaj v polovině roku bude hostit Londýn a světový šampionát Jižní Korea.

Jaké novinky se tedy chystají?

Worlds 2023

Dvě velké změny se dotknou play-in i skupinové fáze. Úvodní kvalifikace se nyní bude celkově týkat osmi týmů z následujících regionů – VCS, PCS (po dvou organizacích) a LLA, CBLOL, LJL. Ty doplní ještě vítěz nově vytvořené „Worlds Qualification Series“, což bude souboj mezi čtvrtým seedem LCS a LEC. Riot Games by do budoucna tento formát rád rozšířil více, v roce 2023 toto však bude jediný podobný duel.

Play-in nově bude rozdělený do 4 double elimination bracketů, všechny zápasy, vyjma dvou finálových, se odehrají BO3 formátem. Z osmi týmů vzejdou dva postupující, kteří se posunou do skupinové fáze – nově hraném ve stylu Swissu.

Tam proti sobě bude nastupovat 16 týmů, kdo někdy měl zkušenost s tímto formátem, zřejmě už tuší. Půjde o celkově 5 kol, kdy proti sobě budou nastupovat celky se stejnými výsledky. Čili pokud po dvou zápasech bude mít někdo skóre 0-2, čeká ho pouze tým, který na tom je podobně. Tři prohry znamenají konec, tři výhry naopak postup do další fáze.

První dvě kola Swissu budou hrané formátem BO1, od třetího kola, vyjma 1-1 skupiny, půjde o BO3 zápasy. Z nového formátu skupinové fáze vzejde tradičních 8 postupujících, kteří budou vylosování do play-off bracketu. Tato část turnaje zůstává nezměněná, bohužel stále bez Double Elimination formátu.
Nový formát play-inu pro Worlds 2023
Group Stage 2023 bude hraná formátem Swiss

Kompletní přestavba MSI 2023

O něco komplikovanější změny čekají londýnské MSI. Tento turnaj již delší dobu sklízel kritiku pro svou neatraktivitu, hrálo se několik "zbytečných" BO1 zápasů, rozdíl ve kvalitě některých regionů navíc byl příliš velký a místo vyrovnaných duelů přicházely stompy. Riot Games proto připravil zcela nový koncept druhé největší mezinárodní akce.

Počet týmů se navyšuje na 13, major regiony dostanou krom tradiční jedné pozvánky rovnou dvě. Uvidíme tak dva korejské, čínské, severoamerické a evropské celky. Zbytek menších soutěží, tedy LLA, CBLOL, PCS, VCS a LJL, má po jednom zástupci.

MSI nově bude rozdělené na dvě části – play-in a knockout. Do play-inu jdou všichni krom čtyři mistři z nejlepších regionů, dvojky, vyjma LCK díky triumfu na Worlds, jdou do kvalifikace také.

Play-in bude rozdělený na dvě skupiny po čtyřech, ty čeká zmenšený play-off bracketu. Vítězové horních bracketů postupují do další fáze, vypadnuvší mají ještě šanci zabojovat v Loser’s bracketu. Z něj vzejdou dva týmy, které si v BO5 sérii zahrají o poslední postupové místo do hlavní fáze.

Bracket Stage je rovnou postavená jako velký Double-Elimination pavouk. Fanoušky tedy čeká 14 BO5 zápasů dokud nezůstane poslední tým, který bude korunovaný novým MSI šampioném.
Play-in na MSI bude rovnou hraný jako play-off
MSI 2023 naservíruje rovnou 14x BO5

Co změny přinášejí?

Rozhodně je dobré vidět, že Riot Games reaguje na podněty fanoušků a oběma turnajům přichystal změny. Lze sledovat trend posledních let a odklon od středně velkých i menších regionů, ač jejich kvalita roste, v zápasech proti týmům z LCK či LPL zkrátka nemají šanci.

Jak na MSI, tak i na Worlds by měl formát pomoci tomu, aby fanoušci měli možnost vidět právě o něco vyrovnanější duely. Na druhé největší akci díky Loser’s Bracketu, kde vypadnuvší týmy dostanou šanci mezi sebou postoupit do další fáze a možná napsat jeden velký pohadkový příběh. Na Worlds zase díky Swissu proti sobě budou nastupovat spíše silné týmy, čímž se eliminuje mnoho dopředu jasných zápasů.

O Double-Elimination bracketu se mluví dlouho, ale Riot Games dlouhodobě byl vůči tomuto formátu spíše střízlivý. Ač například v LEC či LCS figuruje, na mezinárodních turnajích stále chyběl. Nyní přijde první testovací varianta na MSI, pokud se osvědčí a fanoušky bude bavit, lze očekávat i rozšíření na Worlds 2024.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.