Netflix

Netflix plánuje zahájit streamování videoher!

Netflix plánuje zahájit streamování videoher!
24. 7. 2021
  |  

Americký streamovací gigant Netflix si dupnul. V poslední době analytici společnosti zjistili, že lidé přestávají sledovat obsah jejich platformy a raději hrají videohry. Netflix se tedy rozhodl, že začne hry nabízet taky!

Nejen u nás populární streamovací platforma najala bývalého výkonného manažera Electronic Arts a Facebooku, aby ji pomohl rozjet kompletně nové odvětví: videohry. Je jím Mike Verdu, který se stal vice-presidentem nového herního oddělení Netflixu, a který v minulosti pracoval pro Facebook na virtuální realitě Occulus, a má velké zkušenosti s vývojem mobilních her jako The Sims, Plants vs. Zombies nebo Star Wars.

Netflix v počítačových a konzolových hrách vidí velkou budoucnost a také značný zdroj příjmů, který firmě prozatím uniká. Podle americké zpravodajské agentury Bloomberg by se celý plán měl hnout kupředu již v příštím roce. Bloomberg rovněž přinesl zprávu od anonymního zdroje působícího přímo uvnitř platformy: Netflix streamování videoher zařadí vedle svých televizních produktů do stejné aplikace a prozatím se nepočítá s tím, že by nástup videoher měl znamenat zdražení předplatného.
Vzpomínáte na epizodu seriálu Black Mirror, Bandersnatch? V podstatě se jednalo o full-motion videohru, kde mělo divákovo rozhodnutí přímý vliv na další pokračování děje. Netflix tehdy s tímto produktem slavil velký úspěch a formát her rozhodně nechce opouštět. Postaví se vedle další (nejen) streamovací společnosti, Amazonu, který sice musel ukončit rozvoj svého MMO ze světa Pána Prstenů i hry Crucible, která měla být mixem střílečky a MOBY, ale momentálně vypustil do světa zbrusu nové MMORPG New World.

A jak vlastně streamování videoher funguje? Je to v podstatě velmi podobné streamování filmů či seriálů. Vzniká snaha omezit náklady na zakoupení konzole či výkonného počítače a udělat hraní, co nejjednodušší. Hráči budou potřebovat pouze internetové připojení, televizi nebo monitor a patřičný ovladač. Vše ostatní bude na serverech Netflixu streamováno přímo k hráči.

Se stejným nápadem přišel výrobce grafických karet Nvidia, se svým projektem GeForce Now však příliš neuspěl. Hráči se setkávali se špatnou odezvou, trháním obrazu i zvuku a dalšími nepříjemnostmi. Netflix má před sebou tedy velký kus práce.
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.