CS:GO

Neofragův kat i zbytek světové špičky, do play-off IEM Rio postoupili favoriti

Neofragův kat i zbytek světové špičky, do play-off IEM Rio postoupili favoriti
21. 4. 2023
  |  

Po loňském Majoru se světový Counter-Strike vrátil znovu do Brazílie. Turnaj v Jižní Americe vynechali například hráči G2, na poslední chvíli se pak do hry dostali domácí Imperial, kteří nahradili Virtus.pro.Brazilské hrající legendy ale do vyřazovací části, stejně jako OG s NEOFRAGEM, MOUZ s frozenem nebo rozjetí 9INE a tápající FaZe, nepostoupily.

Z postupu se, na základě formátu turnaje, raduje celkem šest celků. Vítězové svých skupin na vyzyvatele čekají v semifinále, zatímco druhý a třetí tým skupinové fáze mezi sebou svedou vyrovnané duely ve čtvrtfinále. Místa v nejlepší čtyřce již mají jisté NaVi s Cloud9, o přízeň se pak budou ucházet Heroic s Furií a Vitality s BIG.

Vitality vs. BIG - 21.4. - 17:00

Celou vyřazovací akci vykopnou od páteční páté hodiny odpolední týmy Vitality s BIG. Francouzská organizace za sebou má osm odehraných map, na kterých se nejlépe dařilo Spinxovi se ZywOoem, ti jsou zároveň aktuálně i v rámci ratingu na vrcholu turnaje. Ve skupinové fázi je nejprve v BO1 sérii zaskočili OG na mapě Overpass, kde Vitality nepomohl ani apEXův rating 1.21 s devětadvaceti killy za zády. Po neúspěchu v poměru 17:19 šli zonicovi svěřenci na steč v Lower Bracketu proti MIBR, které přejeli na dvou mapách pohodlně 16:11 a 16:8.Stejný počet map odehráli i v druhém zápase LB proti FaZe, kde nejprve zvládli svůj map pick 19:16, aby navázali s poklidným vítězstvím 16:9 na soupeřově Overpassu. Ten se stal i deciderem finále LB s OG, který končil kolem půl třetí hodiny ranní našeho času výsledkem 16:11 poté, co oba týmy obhájily své vlastní vybrané mapy.

Naopak cesta BIG postupovala ve skupině A přes Upper Bracket až do samotného finále skupiny. V BO1 to natřeli na Overpassu 16:6 rivalovi z MOUZ, v první z BO3 pak otočili souboj proti Heroic, kde na první mapě padli 14:16, ale na Nuku a Overpassu dovolili soupeři celkem 17 kol, což bohatě stačilo na jistotu Upper finále proti NaVi. Tam rozhodla první mapa. Map pick BIG, mapu Mirage, totiž vzali Natus Vincere pod svá křídla 22:20, Němci navíc neproměnili hned několik map pointů a přišel smutek. Ten pokračoval i na Infernu, kde si ukrajinská organizace pohrála se svým sokem 16:8.

Heroic vs. FURIA - 21.4. - 20:30

O večerní zábavu se postará souboj Brazílie s Dánskem. Kvalitativně našlapané celky Heroic a FURIA sdílí podobné příběhy, jako dvojice Vitality a BIG. Heroic na startu turnaje splnili povinnost zdolat polské 9INE, což se jim na mapě Ancient povedlo výsledkem 16:12. Poté měla na řadu přijít formalita proti BIG, vše začalo dobře, když si Heroic na mapě soupeře zásluhou devětadvacetikillových TeSeSe a stavna vypotili výsledek 16:14, následné prohry 11:16 a 6:16 ale znamenaly pád do Lower Bracketu. V souboji s The Mongolz Dánové ukázali svou sílu na prvním Infernu, které opanovali 16:4, po nezdaru 13:16 na mapě Overpass pak museli zamezit druhému obratu ve dvou dnech, přičemž výsledek 16:6 na Miragi byl jasným argumentem, proč mají jít Heroic dál. Výsledkovou banalitou bylo následné finále Lower Bracketu, kde přehráli NIP 16:4 a 16:9, což jim zajistilo třetí postupovou pozici ze skupiny A.

Domácí FURIA v BO1 doslova utrpěla vítězství s fnatic, zápas plný bizaru a nečekaných zvratů na Ancientu končil až v prodloužení, kde guerriho parta zvládla přehrát soupeře 19:15 po úspěšné CT straně. Bylo tak velkým překvapením, že v zápase s FaZe utahali světové dvojky na dvou mapách 16:9 a 16:13. V pozici rozjeté mašiny tak nastupovali do finále Upper Bracketu proti Cloud9, kteří ve svém semifinále porazili OG dvakrát shodným výsledkem 16:14 a nad jejich hlavami se tak houpal Damoklův meč. Ten však Cloud9 s díky odmítli. FURIA totiž zase šla do prodloužení, tentokrát na mapě Inferno, vlastním map picku, ale nestačili poměrem 19:17. Rusko-kazašská sestava měla jít na hotel s klidným výsledkem 2:0, vlastní mapu, Vertigo, ale po prachbídné T straně projeli 16:9. Rozhodovalo se na Ancientu. Znovu se ale ozval poněkud žalostný stav FURIE na této mapě a Brazilci tak nestačili na tempo Cloud9 12:16.

Všechny zbývající duely play-off je možné sledovat s českým komentářem, případně jej naladíte i v angličtině.

Zdroj úvodního obrázku: Twitter @ESLCS

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.