Esports

Největší turnaje v historii, Saudská Arábie chystá Esports World Cup

Největší turnaje v historii, Saudská Arábie chystá Esports World Cup
18. 4. 2024
  |  

Ambiciózní projekt z Blízkého východu. Saudská Arábie, která v posledních letech mohutně investuje do všemožných odvětví, přichází s revolučním esport projektem.

"Life changing prize money," označuje sama sebe letní turnajová série Esports World Cup. Jde o doposud největší saudský krok do světa gamingu. Náznaky bohatého království byly vidět. Pokud pomineme i masivní investice do fotbalu a příchody hvězd typu Cristiano Ronaldo či Neymar, tak i právě v esportu se již ropná velmoc angažuje. Loni organizovala turnajovou sérii Gamers8, na serverech CS2 zase válčí Team Falcons s hvězdným s1mplem.

Ale Esports World Cup má vše přebít. Světová špička z 19 herních titulů, které se poperou o celkovou částku $60 milionů, v přepočtu zhruba 1,5 miliardy korun. Velikost a důležitost akce naznačuje i fakt, že se organizátorům povedlo získat práva na League of Legends. Nezávislé turnaje mimo Riot Games jsou výjimkou, jelikož vydavatel hry chce mít vše pod vlastní kontrolou. Ale když zaklepají saudské peníze...

Pozornost během turnaje dostanou i méně populární hry. Zatímco esport se točí kolem her jako CS2 či Dota, v Riyadhu se potká i elita z Tekkena, EA Sports FC 24, Rocket League či Starcraftu. Každý z hráčů či týmů se může poprat o pohádkový prizepool, a získat i individuální odměnu v hodnotě $50 tisíc za MVP svého turnaje.

Masivní esport akce uskuteční v letním období, konkrétně by se mělo začít 1. července a končit 24. srpna. Tedy v čase, kdy většina lig či turnajů spí a neděje se nic zásadního. Fanoušci tak dostanou prostor sledovat téměř nonstop turnaje, a hráči zase soupeřit proti těm nejlepším.

V rámci EWC se nejedná o oficiální turnaje. Například v League of Legends nejde o náhražku MSI či Worlds, stejně tak se tam organizace nemohou kvalifikovat. Organizátoři posílají invity dle svého uvážení, nabízí také otevřené a uzavřené kvalifikace.

Konkrétní podrobnosti postupně chodí ven. Bližší informace ohledně formátů, zápasů či finální skladby týmů ještě zveřejníme.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.