League of Legends
Esport
CS2

Největší merge v esportu? MAD Lions, KOI a Movistar spojují síly

Největší merge v esportu? MAD Lions, KOI a Movistar spojují síly
7. 1. 2024
  |  

Začátek roku 2024 přinesl velkou zprávu. Tři španělské organizace se rozhodly propojit v jednu, aby vytvořily velkou super organizaci. O co přesně jde?

Merge dvou subjektů bývá poměrně standardní záležítosti. Co když se ale propojí rovnou tři? Právě na tom se dohodly týmy MAD Lions, KOI a Movistar.  Tři velké španělké organizace, které nyní budou bojovat za společný úspěch. Místo toho, aby si navzájem konkurovaly.

Nebudeme si nic nalhávat. Ekonomická situace v esportu není růžová a po několika letech dochází ke korekci na trhu. Mnoho týmů bojuje o přežití, některé to rovnou musely vzdát. Naposledy konec oznámil polský celek AGO, který opouští CS2 i League of Legends.

Spojení proto z několika pohledů dává smysl. Dohromady se dají nejen finance, ale také fanouškovské základy, které by měly být hlavním hnacím motorem zisku. V LEC se takto například spojil EXCEL s Giants, aby vznikla nová entita GIANTX.

Přesto je merge hned tří organizací neobvyklý a unikátní. V kuloárech se již delší čas hovořilo o horší ekonomické situaci MAD Lions, což může být jedna z hlavních motivací. KOI, vlastněná také bývalým fotbalistou Gerardem Piquém, zase má problém s výsledkovým prosazením v esportu. Díky popularitě nemají nouzi o fanoušky, ale vysněné tituly zatím nepřichází. Poslední pokus a spolupráce s Rogue příliš nepřinesla a po jednom splitu došlo k odloučení. Infinite Reality, američtí vlastníci, odkoupili zpátky celý podíl a vrátili původní jméno.

Movistar Riders jsou zase jedním z předních týmů na španělské scéně. Mají za sebou úspěšný rok, dvakrát ovládl domácí ligu a skončil i druhý na EMEA Masters. Rozhodně jde o jednu nejvíce ze silných značek na Pyrenejském poloostrově. Aby toho nebylo málo, během offseason do nich přestoupil i český midlaner Random, který je tak uvnitř všeho dění.

Propojení těchto tří subjektů dává všem smysl. MAD Lions má luxus slotu v LEC, jde mimo jiné o jednu z nejvíce úspěšných organizací v Evropě. Movistar je zavedená španělská značka a na ERL scéně velký pojem. KOI zase přidáva obrovskou popularitu a fanbase, která se může rovnat i například s Karmine Corp.

Celkovým vlastníkem by se měla stát skupina OverActive Media, která by měla celou operaci zastřešovat. Doposud vlastnila pouze MAD Lions, nyní se přidávají i tyto subjekty. A jak to bude s jmény? Zezačátku to bude zřejmě působit trochu zmateně.
Co se týče League of Legends, k původním názvu se přidává KOI. Čili v LEC uvidíme MAD Lions KOI, v LVP zase Movistar KOI. Aktivity ve Valorantu budou pod jménam Movistar KOI, stejně tak jako ostatní esport tituly typu CS2 nebo Fifa.

Merge tohoto typu může z triumvirátu udělat silnou gamingovou značku, která díky základně ve Španělsku může oslovit obrovskou masu lidí. Téměř 500 milionů lidí ve 20 zemích světa hovoří tímto jazykem. Potenciál co se týče trhu je obrovský. Pokud se povede exekuce, vznikne zajímavý brand.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.