CS2

Nejlepší zápas CS2 a jednoznačné vítězství Vitality, první den play-off nasadil laťku Majoru vysoko

Nejlepší zápas CS2 a jednoznačné vítězství Vitality, první den play-off nasadil laťku Majoru vysoko
29. 3. 2024
  |  

Zahoďte své pickems, Major znovu překvapuje! FaZe ve skvělé BO3 sérii na úvod play-off předčili papírově největšího favorita turnaje 2:1 a zahrají si semifinále. Jejich soupeřem budou obávaní Vitality, vítěz posledního Majoru v CS:GO se sice v průběhu Legends Stage herně trápil, ve čtvrtfinále ale jednoznačně opanoval duel s Cloud9.

Vrchol prvního Majoru v CS2 se nezadržitelně blíží, poslední březnový čtvrtek odstartoval všemi očekávané play-off. Do něj postoupila celkem osmička týmů vedená jmény jako Spirit, FaZe, G2, Vitality nebo MOUZ. Kromě těchto jmen, které jsou, či byly považovány za favority mezi elitu vyšplhali i Cloud9, NaVi a Eternal Fire. Hned první hrací den ve svých dvou zápasech ale řadu fanoušků překvapil.

V duelu mezi Vitality a Cloud9, který celou vyřazovací část odstartoval, se mnozí spoléhali na vyrovnaný průběh série. Navzdory tomu, že do zápasu šli Cloud9 v roli drobného outsidera, sílily předzvěsti možného překvapení v podobě jejich výhry. To se ale nestalo. Vitality odšpuntovali zápas na vlastním Infernu, kde po nevýrazné CT straně (6:6) svého soupeře deklasovali za útok 7:2 . Svou mapu tak vyhráli 13:8. 

Úřadujícím mistrům Majoru navíc chutnal i map pick soupeře v podobě Anubisu. Zatímco na této mapě v průběhu evropských RMR nestačili Vitality na Cloud9 výsledkem 5:13, ve čtvrtfinále Majoru se karta obrátila. Za teroristy se Vitality rozjeli, v první polovině dovolili soupeři pouhá dvě kola, po změně stran navíc navázali na vyhrané pistolky a sérii ukončili za stavu 13:2. Cloud9 se tak stali prvním týmem, který skončil v play-off, a zároveň celkem sedmnáctým týmem turnaje, jehož šance na titul vyhasla. Naopak IGL Vitality apEX mohl být spokojený, jeho tým překonal nevýraznou formu z předchozí části turnaje. Sám apEX pak dokázal něco, co se mu na prvním CS:GO Majoru v roce 2013 nepovedlo - postup do play-off a následná výhra.

Duel mezi Spirit a FaZe byl možná nejlepším zápasem v CS2

Po dvojici Vitality, Cloud9 na server před rozdováděné fanoušky v Royal Aréně vyběhly celky FaZe a Spirit. Jejich zápas by se dal dost možná označit za předčasné finále Majoru, jelikož nabídl střetnutí dvou nejlepších týmů světa podle žebříčku HLTV. Spirit do zápasu vstupovali jako lehký favorit. V zádech měli kromě výsledku 3:0 z Legends Stage i titul z prestižního turnaje IEM Katowice, zatímco jejich soupeř v posledních zápasech nepodával zrovna přesvědčivé výsledky. FaZe navíc do play-off postoupili s výsledkem 3:2 na zápasy! Ani to ale nestálo karriganovi v dalším zápisu do historie. Jako první dánský hráč se představil na domácím Majoru v play-off.

Hned první zápletka zápasu se dostavila ještě před jeho samotným startem. Spirit v nepříjemné volbě decideru, která byla mezi Ancientem a Vertigem sáhli do neznáma, jelikož prostředí rozestavěného paneláku bylo zatím jediné, na kterém FaZe nehráli. Spirit tak čekala nejistá jízda. Nejistota sílila i po první mapě. Mirage si sice vybrali Spirit, výkonnostně to však nebylo poznat. FaZe Clan na mapě soupeře zvolili start za CT a první polovinu vyhrál 8:4. Dominanci potvrdili i po změně stran, když po pěti vyhraných kolech ukončili mapu za stavu 13:7, čímž odvrátili pětizápasovou sérii soupeře bez zaváhání.

Pro výhru  2:0 chtěli FaZe dokráčet na mapě Nuke. Chedar Creek po CT straně nakloněných polovinách, které končily výsledkem 8:4 dospěl do prodloužení. Hned čtvrtá mapa play-off tak nabídla strhující podívanou. Přitom se do prodloužení ani jít nemuselo. Za stavu 12:9 měli Spirit hned tři map pointy, ani jeden ale nevyužili i přes několik početních výhod. Prodloužení nabídlo scenérii, jež na Nuku nevídáme často. Oba týmy totiž skórovaly hlavně za teroristy. Spirit však toto pravidlo zápasu porušili a díky dvojici kol za CT v druhém prodloužení zvítězili 19:16.
 
O druhém semifinalistovi se tak rozhodovalo na Vertigu. Pro byl tento decider nejhorší mapou z jejich map poolu, pro FaZe pak mapa, kterou hráli naposledy 26.11.2023 na BLAST Premier Fall Finals. Tehdy proti Vitality padli 3:13 a od té doby se americkému mrakodrapu vyhýbali. Hned první polovina ale ukázala, že k tomu mnoho důvodů nebylo. FaZe si za CT vypracovali vedení 7:0 a i přes následnou intervenci Spirit uhráli solidní výsledek 8:4. Po změně stran v nastaveném tempu pokračovali a první match pointy slavili za stavu 12:5. Pak se stalo ale něco nevídaného. Spirit se vysvobodili z výkonnostní letargie předchozích kol a zápas srovnali. V prodloužení vyhráli i úvodní kolo a všechno napovídalo tomu, že po neuvěřitelném comebacku postoupí dále právě CIS sestava. FaZe ale odpověděli trojicí vyhraných kol v řadě a za stavu 15:14 donutili Spirit vyčerpat všechen čas třicátého kola, který tak znamenal 1v1 mezi sh1rem a rainem. Ostřílený Nor duel vyhrál a FaZe mohli slavit.   

Zdroj úvodní fotky: photos.pglesports.com 

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.