CS2

Návrat ztraceného bratra: frozen si po boku ropze zahraje ve FaZe

Návrat ztraceného bratra: frozen si po boku ropze zahraje ve FaZe
4. 12. 2023
  |  

Po více než čtyřech letech oblékne jeden z Counter-Strikových hráčů FaZe dres se slovenskou vlajkou. Zatímco legendární sniper GuardiaN skončil v organizaci během září 2019, dnešním dnem jeho žezlo převezme David "frozen" Čerňanský. Teprve jednadvacetiletý rifler se po těžkém rozhodování do FaZe přesouvá z MOUZ, kde strávil většinu své profesionální kariéry.

Frozen dlouhou dobu patřil mezi velmi žádané zboží. Svou bezmála čtyřletou praxí v dresu MOUZ je jednak hráčem loajálním, ve svých jednadvaceti letech navíc prokazuje skvělý balanc mezi zkušeností a mládím. A v jeho prospěch nehrají jen tyto faktory. V posledních třech měsících držel svůj průměrný rating na hodnotě 1.17, tahounem týmu byl i v jiných ohledech. Loňský rok mu navíc přisoudil historicky první umístění v žebříčku TOP 20 hráčů sezony, který tradičně vyhlašuje portál HLTV.org.

Čerňanský na organizaci, kde vykoukl do světového CSka nikdy nezapomene. „Musím se přiznat, že to pro mě bylo asi nejtěžší rozhodnutí, které jsem ve své kariéře udělal,“ hodnotí konec v MOUZ na svém profilu sociální sítě X. „Když mi bylo 16, tahle parta mi dala příležitost, životní šanci splnit si své sny. Něco, o čem jsem dříve snil se najednou stalo realitou,“ pokračuje. Cesta frozena na T1 scéně začala v roce 2019, tehdy se již honosil titulem mistra ČR v CS:GO. 

„Cestoval jsem po světě a hrál hru, kterou miluji. Zvedal své první trofeje a na cestách si udělal mnoho přátel. Navždy zůstanu za tuto příležitost vděčný,“ děkuje. Speciální díky si vysloužili i bývalí spoluhráči frozena. „Chci poděkovat zvlášť každému jednomu spoluhráči, se kterým jsem si během svého angažmá zahrál. Na naší cestě byly vrcholy i pády, já si však budu pamatovat jen to nejlepší.“ 
Za dvojicí spoluhráčů se teď vydává do nového domova. S ropzem hrál od svého začátku v MOUZ až do konce roku 2022. Tehdy ropz zamířil do FaZe navzdory debatám, že již tehdy mohl touto cestou putovat mladý Slovák. S ropzem v sestavě ale FaZe nalezli ideální chemii a v první polovině roku 2023 opanovali Intel Grand Slam. Lodivodem série úspěchů je přitom třiatřicetiletý Dán Finn "karrigan" Andersen. I s tím se u MOUZ frozen potkal. Za rok 2022 opanovali FaZe i anketu o nejlepší tým sezony, v témže roce se stali šampiony na Majoru v Antverpách.

Frozen tak putuje do týmu, který je zvyklý vyhrávat. Jeho šňůru neporazitelnosti v CS2 teprve nedávno na BLAST Premier Fall Final přerušili Vitality. Slovenský nováček v barvách FaZe to ale nebude mít vůbec jednoduché. Bude muset zaplnit díru, kterou svým odchodem do Liquid vytvořil Kanaďan Twistzz.

Za sebou ale nechává v MOUZ pozitivní stopu. Stal se totiž jakýmsi lídrem mladé sestavy organizace, které poděkoval v závěru svého příspěvku. „Kamile, Dori, Adame, Jimi, Dennisi a Ole, všechny vás mám rád a přeji vám jen to nejlepší. Jak jsem vám říkal, nelituji svého obnovení kontraktu dva roky zpět, kdy přišla "akademie". Od všech z vás jsem se toho hodně naučil. Užíval jsem si každou chvíli, kterou jsme prošli a jsem více než rád, že vás mohu nazvat svými přáteli,“ zakončuje. Dále věnuje poděkování i osobám, které se starají o chod jeho bývalého týmu.

S tím překvapivě opanoval turnaj ESL Pro League Season 18 na sklonku samotné dekády CS:GO, čímž ukončil více než tříleté čekání MOUZ na trofej. Mladá sestava teď bude muset pokračovat bez svého nejvěhlasnějšího člena. Česká scéna spekuluje o možném zapojení mladého Oldřicha "PR" Nového, který statisticky vede sestavu MOUZ NXT, tým zatím však frozenova nástupce veřejnosti neodhalil. Na BLAST Premier World Final ale s týmem nastoupí švédský rifler Brollan, který by ve svých jednadvaceti letech mohl zapadat i do systému celého týmu. 

Ludvig "Brollan" Brolin aktuálně sedí na benchi v Ninjas in Pyjamas, na profesionální scéně se ale pohybuje už od roku 2018, kdy se ukázal v dresu fnatic. Právě on by tak mohl být také angažován německým gigantem jako hráč s ideálním balancem věku a zkušeností.

Zdroj úvodní fotky: X @FaZeClan

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.