CS:GO

Návrat severoamerické legendy, tým TSM se vrací do hry

Návrat severoamerické legendy, tým TSM se vrací do hry
30. 8. 2023
  |  

Někdejší líheň Astralis nebo dvojnásobného vítěze Grandslamu Twistzze hlásí návrat na CS:GO scénu. Severoamerická organizace TSM, která mimo Los Angeles má své kanceláře i v Shanghai, je zpět ve vodách mezinárodního Counter-Striku. Těsně před plánovaným vydáním hry CS2 totiž světu TSM představují sestavu ve složení: CYPHER, interz, JACKZ, MoDo a valde.

Po více než šesti letech se na portále HLTV.org začne objevovat logo TSM. Organizace CEO Andyho Dinha odehrála poslední oficiální duel na začátku ledna roku 2017, ve kterém sestava v čele s Twistzzem padla proti cadiaNovu týmu Rogue výsledkem 0:2 v rámci ESEA Season 23 MDL Global Challenge. Po dlouhých letech odmlky se organizace TSM, která byla v letech 2014/2015 jednou ze štací budoucích Astralis, vrací do hry s evropskou sestavou.

Pod křídly legendární značky na poli esportu dostal důvěru někdejší trenér G2 nebo Vitality XTQZZZ, který je považován za otce nové sestavy. V ní bude nastupovat jeho staro-nový svěřenec JACKZ, se kterým se potkal právě během angažmá v G2. Společně s JACKZEM bude zárukou zkušeností dánský rifler Valdemar "valde" Bjørn Vangså, kterého si diváci mohou pamatovat z působení v OG nebo ENCE. Bude tak podpis dánského zástupce drobnou paralelou s minulostí, kde právě spojení Dánska a TSM odstartovalo novou éru Counter-Striku?

Pokud osmadvacetiletý valde nebude v záři reflektorů, toto místo z hlediska známosti jména bezesporu zastoupí o pět let mladší Rus Timofey "interz" Yakushin. Ten během své kariéry působil výhradně v jádru nafanyho sestavy, ze které se však poroučel po brazilském IEM Rio Majoru v roce 2022. Ještě v roce 2023 sice v rámci Brazy Party dres Cloud 9 jednou oblékl, více o něm ale diváci neslyšeli. I proto se tak dá očekávat, že právě angažmá v další severoamerické organizaci může znamenat restart jeho kariery.
Naopak od píky svou kariéru může nakopnout dvacetiletý rumunský sniper Mădălin-Andrei "⁠MoDo⁠" Mirea. Bývalý hráč celků Nexus nebo OneTap si v TSM vyzkouší své první výrazné angažmá, což v případě potvrzení kvalit je skvělou vstupenkou mezi elitu. O místo na výsluní si po boku těchto hráčů zahraje i Brit Cai "⁠CYPHER⁠" Watson, který se nejvíce zapsal do hlav fanoušků výkonem na pařížském Majoru, kde se jeho bývalý tým Into The Breach neočekávaně probojoval až do čtvrtfinále. Od té doby ale britská organizace výsledkově strádá a nový domov pro CYPHERa může zajistit i lepší vizitku pro hráče samotného. Ten byl dříve údajně středem zájmu i organizace Entropiq, ze spojení mezi britským hráčem a zelenými maskami ale nakonec sešlo a CYPHER si tak vedle MoDa, valdeho, JACKZe a interze zahraje v týmu, od kterého se po návratu na okruh čekají velké věci. 

Sestavu již někteří fanoušci stihli ostře zkritizovat, vůbec nejvíce pak i odborné veřejnosti vadí absence jednoznačného star playera světových kvalit, díky kterému by v budoucnu mohli TSM lákat do sestavy další zvučná jména. Aktuální sestava má však jednoznačně  kvalitu na postup do světových turnajů, jestliže individuality budou schopny hrát na podobné úrovni, jaké již ve svých kariérách dosahovaly.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.