League of Legends

Návrat králů? Alphari a Zven se vrací do LCS, přestávku si bere Santorin a končí trenér Team Liquid

Návrat králů? Alphari a Zven se vrací do LCS, přestávku si bere Santorin a končí trenér Team Liquid
25. 6. 2021
  |  

Severoamerická LCS jede v plném proudu a prozatimní sezóna přinesla mnoho překvapení. Časté roster změny a místy i šokující výsledky ukazují, že v letním splitu si nemůže být nikdo ničím jistý. Start sezóny provází zejména neustále změny v rosterech, jako například benchnutí hvězdného ADC Zvena na úkor relativně neznámého K1nga, který se doposud představoval pouze v akademii či rodné Austrálii. Po třech týdnech se ale do hlavní role vrací Dán. Turbulentní změny pokračují v táboře Tem Liquid.

Cloud9 vítězí v jarním splitu, první trofej si připisuje nejdražší hráč League of Legends Perkz a s týmem se společně chystá na MSI, kde chce také zvítězit. Týmu se ovšem příliš nedaří, jen taktak se dostane do nejlepší šestky a z ní nakonec vypadává. Pro NA další neúspěch, ale zejména pro ambiciózní Cloud9 je to velké zklamání. Vyústění? Ze sestavy vypadává Zven a jeho místo zaujme K1ng, ADC původem z Austrálie, který již rok oslňoval výkony v akademii. Pro někoho možná šílený krok, ale nově nastavená struktura soutěže, kdy se počítají také výsledky z jara, umožnila organizacím více experimentovat.

Také proto se odehrálo hned několik roster změn, včetně posazení Alphariho na úkor Jenkinse. Jediné týmy, které do svých sestav nijak nezasáhly, jsou zatím TSM a CLG. Dlouho nebyla budoucnost Zvena jistá, ale po nepřesvědčivých výsledcích Cloud9 se dánský hráč vrací do role startujícího ADC. Impulzem zřejmě byl katastrofický poslední týden, kdy úřadující šampión prohrál všechna tři utkání a v tabulce se propadl až na třetí dělené místo s Team Liquid. Celkové skóre 4-5 v letním splitu je pro takto silný tým značně nedostačující, z celkových letošních 10 porážek jich přesně polovina přišla právě v letním splitu. Negativní trend má zastavit právě Zven, který se může do sestavy vrátit namotivovaný.
 
Zejména druhý zápas víkendu napoví skutečnou sílu Cloud9 a odhalí formu Zvena, protože se utkají s 100 Thieves. V letním splitu má parta kolem českého asistenta trenéra Freeze skóre 7-2 a zaslouženě se pohybuje na těch nejvyšších příčkách. 100 Thieves by si díky vítězstvím nad Cloud9 mohli upevnit své vedení a pokud aktuálně vedoucí tým TSM v některých zápasech padne, dotáhne se i přímo na čelo. V dalších zápasech čekají Abbedaggeho a spol. Dignitas s Immortals.
 

Co se děje v Team Liquid?!

Kromě Zvena se uskuteční další velký návrat. Team Liquid před časem oznámil, že Alphari zůstává na lavičce do 27. června. Den D nastane právě tento víkend a pokud organizace svá slova dodrží, uvidíme britského toplanera zpět v akci. A podobně jako Zvena ho zdaleka nečeká jednoduché přivítání, ve třetím zápase víkendu se utká s aktuálně vedoucími TSM. Jeden z nejpopulárnějších týmů zatím zažívá dobrý vstup do letního splitu, což se úplně o Team Liquid říct nedá. Jarní poražený finalista zatím svou formu hledá, skóre 5-4 také není to, co by přesně chtěli.
 
Návrat Alphari není ovšem jedinou rošádou v týmu. Ze zdravotních důvodů si přestávku na dobu neurčitou bere Santorin. Ten již na konci jarního splitu neplánovaně zmizel ze sestavy, nyní se jeho problémy bohužel vrací. Dánský jungler má hůře identifikovatelné únavové problémy, které ho limitují ve hraní. Zároveň z obav o zhoršení stavu projde nyní kolečkem vyšetření, aby se mohly diagnostikovat jeho potíže a začalo se s případnou léčbou. Přejeme, ať je brzy lépe! Jeho místo zaujme Armao, který do pozice junglera naskočil i minule.
 
Poslední změnou je odstoupení trenéra Jatta. Bývalý oblíbený komentátor LCS dobrovolně končí v roli kouče, což nadále posiluje spekulace o možném problému na trase Jatt – Alphari. Co-CEO Team Liquid, Steve Arhancet, v prohlášení řekl, že bývalý trenér o svém konci přemýšlel již delší dobu. Cítil totiž, že se týmu bude více dařit s jiným trenérem. Tuto pozici dočasně zabírá Kold, asistentem se stává H4xDefender.
 
Co sledovat:
Neděle, 27. června, 01:00 - 100 Thieves vs. Cloud9
Pondělí, 28. června, 00:00 - TSM vs. Team Liquid
 
Další zápasy 100 Thieves:
Sobota, 26. června, 01:00 - 100 Thieves vs. Dignitas
Neděle, 27. června, 23:00 - Immortals - 100 Thieves