CS:GO

NaVi v grandfinále BLASTu pustili Vitality jen dvanáct kol a suverénně dokráčeli pro titul

NaVi v grandfinále BLASTu pustili Vitality jen dvanáct kol a suverénně dokráčeli pro titul
19. 6. 2022
  |  

Strhující BLAST Premier Spring Final 2022 je u konce. Vítězem se po jednoznačném finále stává tým Natus Vincere, který navzdory novému jménu v sestavě dokázal zvednout titul nad hlavu. Vitality dokázali zdolat v rychlém tempu 16:8 na Miragi a 16:5 na Overpassu. OG jsou tak jediným týmem turnaje, který dokázal vzít jednu mapu ve vzájemném souboji a dokonce ve skupinové fázi předčít s1mpla a jeho kumpány.

Od samotného konce semifinálových klání byli NaVi jasným favoritem na titul. Navíc i samotné veto napovědělo, že by pro ukrajinskou organizaci nemuselo být zvládnutí finále tvrdým oříškem. Pro NaVi se naskytla možnost picknout Mirage, Vitality vzali Overpass a jako decider zůstala v osudí mapa Dust II.

Samotný průběh BO3 finále byl velmi rychlý. Na Miragi navzdory nutnosti startovat za T stranu sice NaVi prohráli pistolky, následná série devíti vítězných kol ale byla předzvěstí, že to s Vitality nedopadne dobře. Při takovém tempu electronicovy sestavy se dal výsledek 10:5 považovat za relativně uspokojivý pro Vitality. Těm ale Natus Vincere dovolili v druhé polovině pouze kratičkou sérii tří kol a za stavu 16:8 mířili na mapu soupeře.

Overpass je známý tím, že tým, který si tuto mapu pickne, často musí počítat s diskomfortem v podobě úvodním patnácti kol za útok. S tím Vitality bezesporu počítali a začátek mapy si pohlídali, za stavu 4:0 ve prospěch francouzsko-dánských včeliček se ale pokazilo asi všechno, co mohlo. Neuvěřitelných jedenáct kol pro obranu zajistilo NaVi solidní sedmikolový náskok do druhé poloviny. V ní budoucí vítězové tohoto turnaje povolili soupeři jediné kolo a bylo vymalováno.

Po problémech se sestavou tak NaVi mohou zvednou nad hlavu kýženou trofej, kterou ukrajinsko-ruská pětka opravdu potřebovala. S1mple si navíc z turnaje odnáší cenu MVP, jeho organizace pak kromě dvou set tisíc dolarů i spot na World Final. Nutno však zmínit i výkony b1ta ve finále, který společně se svým krajanem z hlediska impactu byl nepostradatelným členem sestavy. Na druhé straně se s K/D 1 držel jen ZywOo.

Natus Vincere vs. Vitality

Výsledek 2:0
  • Mirage (NaVi pick) 16:8
  • Overpass (Vitality pick) 16:5

Zdroj úvodního obrázku: Facebook @BLASTPremier

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.