League of Legends

Nastal rok kachny? Po startu LEC na XL stačili jen G2

Nastal rok kachny? Po startu LEC na XL stačili jen G2
30. 6. 2022
  |  

Nejvyšší evropská soutěž v League of Legends za sebou má odehraných 5 kol, během kterých mnohé napověděla o herní i výsledkové sílu jednotlivých týmů. Jak se daří domácím zástupcům či obhájcům titulu?

Letní split LEC je vždy obecně tím zajímavějším, protože týmy bojují o účast na světovém šampionátu, která může být u většiny organizací dělítkem mezi úspěšnou a neúspěšnou sezónou. Poslechnout si o vývoji v LEC můžete i v LoL podcastu RIFTCZECH.

Obrovským zklamáním by byl neúspěch Vitality s marksmanem Carzzym. Ačkoliv byli od jara označováni za supertým, hvězdná sestava stále hraje pod očekávání a v souboji českých střelců byl a zatím je úspěšnější Patrik. 

Excel totiž spolu s G2 soutěž vedou a herně s nejnižším průměrným časem zápasů vypadají skvěle. Do formy se dostal Nukeduck, Markoon předvádí vyrovnané výkony a botlane Patrik + Mikyx může být označována za jednu z nejlepších v Evropě. 

Zdroj: Leaguepedia

V pozitivní bilanci najdeme další čtyři týmy. Fnatic, MAD Lions i Rogue zatím nepůsobí úplně vyváženě, především poslední jmenovaný tým neměl nejtěžší los a využil chyb MAD Lions k otočení zápasu, který měl patřit týmu z Madridu, přesto ale výsledkově může být spokojený a vyhrál tři poslední zápasy. 

Příjemným překvapením jsou pak Astralis. Jistě, porazili SK, BDS a Misfits, tedy týmy krčící se na spodu tabulky, ale ani to nebylo v minulých sezónách samozřejmostí. Skvěle se prezentuje především korejský support JeongHoon, který dodal Kobbemu jistotu a jungler Xerxe, zažívající znovuzrození po neúspěšném působení v LCS.

A Misfits Gaming, SK Gaming a Team BDS se skóre 1-4 nevypadají konkurenceschopně. BDS sice dokázali v bláznivé hře zaskočit G2, ostatní výkony ale ukazují, že se hráči ještě budou potřebovat sehrát a navyknout na úroveň LEC. 

SK Gaming opakují své špatné sparty, v historii už se ve stejné či podobné sestavě dokázali v průběhu sezóny zlepšit. Misfits zažívají tvrdý pád k zemi po povedeném jarním základní splitu a nezbývá než přát Neonovi, aby se trend obrátil.

Další hrací víkend nás čeká v pátek a sobotu, těšit se můžeme na střet RGE s XL či derby nejúspěšnějších organizací Fnatic a G2.


Zdroj úvodní fotografie: Twitter Excel
Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč