CS2

Naše organizace v Evropě překvapují, Dynamo se Sampi jsou v semifinále EPL

Naše organizace v Evropě překvapují, Dynamo se Sampi jsou v semifinále EPL
19. 4. 2024
  |  

Česká scéna se po nepřesvědčivém konci loňské sezony v evropské konkurenci začíná zvedat. SINNERS v současné chvíli patří pětačtyřicátá pozice HLTV žebříčku, o třináct míst za Hříšníky se drží Dynamo Eclot a Sampi obývají čtyřiašedesátou příčku. Všechny tři týmy jsou navíc stále v osudí turnaje European Pro League Season 15. Dynamo se v něm díky skalpu SINNERS posunulo do finále horního pavouka, Sampi postoupili přes Permittu. SINNERS budou v sobotu bojovat o setrvání v turnaji proti ENCE Academy.

EPL není jediným turnajem, ve kterém české organizace nastupují, takoví UNiTY po bronzu na zimní zastávce Road to MČR stihli urvat druhé místo v druhé divizi EPL a stříbro brali i v United21 League Season 14. Na své cestě za medailovým úspěchem přehráli Lilmix a Viperio 2:1, ve finále ale nestačili opačným výsledkem na švédskou sestavu s názvem Johnny Speeds. Zbytek českých týmů z TOP 4 ale má kalendáře daleko plnější.

SINNERS

I přes absenci titulů z domácí scény jsou Hříšníci stále podle HLTV českou jedničkou. Nejvíce se na jejich aktuální čtyřiapadesáté příčce podepsaly nedávné výsledky, když napříč turnaji ESL Challenger League S47, Elisa Invitational Spring, Thunderpick World Championship EU Closed Qualifier a European Pro League S15 zapsali devět vítězství v řadě.

Duben je pro SINNERS měsícem plným zápasů. Jediným dohraným turnajem se aktuálně uzavřená kvalifikace na světový šampionát, kde tomkeejsovi svěřenci po výhře 1:2 nad Nexus nestačili na někdejší soupisku ECSTATIC ve službách Gaimin Gladiators.

Ve zbylých zmíněných soutěžích se zatím SINNERS stále drží. O výsledcích v ESL Challenger League Season 47 jsme informovali v separátním článku, zajímavý je ale i příběh Elisa Invitational. V dlouhodobé lize mají za sebou stříbrní medailisté z Tipsport CS2 Winter výhru 2:0 proti ALTERNATE aTTaX a prohru 0:2 s BLEED. Jejich dalším soupeřem je sestava Endpointu, proti které nastoupí 24.4.

Dynamo Eclot

Organizace ověšená Tipsport Grandslamem na tom také není vůbec špatně. Mezinárodní soupisce Dynama  se daří stabilně pronikat do finálových fází turnajů, avšak jejich výčet je oproti SINNERS skromnější. Po prohře 1:2 s UNiTY skončila organizace Martina Novotného na třetím místě druhé divize European Pro League a aktuálně zápolí o umístění mezi elitou první divize.

Na úvod EPL S15 sice Dynamo prohrálo 0:2 s ALTERNATE aTTaX, úspěchy proti Astralis Talent a Alliance ale znamenaly postup z druhé příčky skupiny B. V play-off pak Eclot vyzráli 2:0 na SINNERS a v neděli si zahrají od 12:30 semifinále Upper Bracketu proti MOUZ NXT v čele s PR.

Sampi

Úřadující mistr ČR je aktuálně třetím nejlépe hodnoceným týmem tuzemska. V počtu odehraných turnajů za poslední dobu převyšují všechny ze svých oponentů a také mají v kapse několik dobrých umístění. 

Sampi byli druzí ve čtrnácté sezoně EPL, když po skalpech MOUZ NXT a Passion UA ve finále nestačili 0:3 na Preasy, z A1 Gaming League S8 si po prohře s BetBoom odnesli dělené třetí místo. Kromě dlouhodobých turnajů se tým kolem IGL eLiVa snaží postoupit do špičkových turnajů přes uzavřené i otevřené kvalifikace. Účast mezi elitou jim ale zatím bohužel uniká. Nejblíž překvapivému výsledku byli v kvalifikaci na světový šampionát, kde ale po výhrách nad NiP a SAW smolně prohráli 1:2 s BLEED, proti kterým prohospodařili vedení 1:0 na mapy.

Snažit se ale budou o úspěch v, několikrát zmiňované, EPL S15, kde je v semifinále Upper Bracketu čeká vítěz zápasu mezi ALTERNATE aTTax a Passion UA.


Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.