League of Legends

MSI znovu ovládl čínský tým, JDG mají první mezinárodní trofej

MSI znovu ovládl čínský tým, JDG mají první mezinárodní trofej
21. 5. 2023
  |  

Londýnské MSI je u konce! Po třech týdnech plné League of Legends akce je korunován nový šampion, těmi se poprvé stávají JDG, když ve finále porazili BLG 3:1.

Pokračuje dominance LPL na MSI. Potřetí za sebou ovládl tým z Číny druhý největší mezinárodní turnaj, který letos přichystal formátové změny a rozšíření o více týmů z hlavních regionů. JDG se tak oproti minulým ročníkům museli pro trofej více napracovat, ale ani silná konkurence jim v cestě za prvním mezinárodním úspěchem nezabránila.

Jeden z největších favoritů prošel turnajem bez větších šrámů, vyhrál všechny své duely v horním bracketu a porážce byl blízko pouze jednou, a to v semifinále s T1, které skončilo 3:2 pro budoucího vítěze. Ve finále pak narazil na staré dobré známé BLG, s nimiž si to rozdali nedávno o zlato ve své domácí lize. Výsledek dopadl naprosto totožně, výhrou 3:1 pro JDG.

Čínský super tým v průběhu turnaje ukazoval skvělé mechanické výkony a hlavně teamfighty, které mají pravděpodobně nejlepší na světě. Roster funguje jako sehraná jednotka a zřejmě se nenajde tým, jenž by se jim v tomto dokázal vyrovnat. Už loni to byla jejich přednost, ale nyní s akvizicemi hráčů jako Knight či Ruler šli ještě více nahoru.

JDG díky novému formátu museli hrát zápasy s téměř všemi nejsilnějšími týmy, jediný, kdo jim unikl, bylo Gen.G. To ale překvapivě padlo s vicemistry BLG, kteří následně dokázali přehrát i favorizované T1. Čínská dvojka tak dokázala vyřadit oba korejské celky, aby si došli pro čisté LPL finále. Mimochodem se také jedná o vůbec první finále organizací ze stejné ligy, protože doposud na turnaji reprezentoval vždy pouze jeden tým.

Celkově šlo již o osmý turnaj MSI, z toho popáté míří trofej do Číny. LPL je v polovině roku vždy ve formě a platí to i letos. Tři zlata si odvezla organizace RNG, premiérový ročník patřil EDG. Je zajímavé, že korejský tým vyhrál druhý největší mezinárodní turnaj naposledy v roce 2017, tehdy si pro obhajobu došli neporazitelní SK Telecom T1.

Letošní šampion potvrzuje růst v posledních letech, který je vystřelil na přední patra LPL a nyní i na mezinárodní scéně. Letos získali celkově třetí domácí trofej, z toho na jaře vyhráli back-to-back titul. Loni na Worlds skončili v semifinále, kdy je vyřadili právě T1, ale letos rozhodně budou jedním z hlavních aspirantů na zlato.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.