League of Legends

MSI poprvé ovládlo Gen.G, ve finále přehrálo činskou jedničku

MSI poprvé ovládlo Gen.G, ve finále přehrálo činskou jedničku
20. 5. 2024
  |  

Jedno z nejlepších MSI je za námi. V Číně bylo k vidění fantastické LoLko, ve kterém si první úspěch připsalo Gen.G.

Tak přeci jen! Dominantní korejská síla konečně uspěla i mimo LCK. Gen.G si dokráčelo pro první mezinárodní trofej na MSI 2024, kdy při cestě za trofejí dvakrát přehrálo BLG. Ve vypjatém finále stejným výsledkem jako v semifinále porazilo čínského soupeře 3:1 a hráči zaslouženě mohli jít slavit.

Velké zadostiučinění zažil Chovy. Korejský midlaner je dlouhodobě označován jako nejlepší hráč světa a nástupce Fakera. Na domácí scéně to platí, čtyři tituly v řadě jsou tomu jasným důkazem, ale mezinárodně se nikdy nedařilo. Překvapení je větší o fakt, že se Gen.G nikdy dokonce nepodařilo dojít ani do finále. Trochu symbolicky nyní první trofej získalo proti BLG, tedy týmu, který je loni vyřadil jak na MSI, tak i Worlds. 

Zajímavostí je fakt, že MSI vyhrál tým z LCK po dlouhých 7 letech. Dominanci si na tomto turnaji ukradla Čína. Ta vyhrála všechny trofeje od roku 2018, vyjma památného ročníku, kdy triumfovalo G2. Naposledy se zlato podařilo získat T1, ale od té doby to byly pouze druhá místa. Konkrétně pro DRX a znovu T1. 

Díky umístění BLG získalo LPL čtvrtý seed na nadcházejícím Worlds, na turnaji uvidíme tedy o jeden čínský tým navíc. S prázdnou vicemistr tedy úplně neodchází, byť samozřejmě by nejraději zvedli trofej nad hlavu oni. Už podruhé za sebou odjíždějí z MSI s pouhým stříbrem. 

Finále bylo vedené v režii Gen.G, které kromě čtvrtého utkání vyhrálo všechno. Poslední téměř 50 minutová bitva byla nádherným League of Legends, které provázelo celý turnaj. Experti i fanoušci se shodují, že jde o jeden z nejlepších mezinárodních turnajů vůbec - právě díky předváděné kvalitě. Všechny týmy dorazily v dobrém rozpoložení, ready na metu se lišily, ale všechny byly adekvátní. Chyběl také jeden jasný favorit, který by všechny válcoval. I samotné finále bylo vypjaté, ale misky vah se nakonec převážily vždy na stranu Korejců.

Vzpomínat se bude i na G2, které po dlouhé době udělalo západním týmům radost. Fantastická série proti TES a výhra 3:0 prolomila pětileté prokletí proti LPL týmům. Pětizápasová série s T1 v horním bracketu také, je velká škoda, že odvetu Evropané již nezvládli. O to více motivace ovšem dostanou na Worlds, které proběhne na jejich domácí půdě. 

MSI 2024 rozhodně přineslo hodně zážitků a po delší době má veřejnost z mezinárodního turnaje opravdu radost. Double Elimination bracket ukázal, proč je natolik váženým formáte. Můžeme jenom doufat, že Riot Games jej adaptuje i na světový šampionát - největší akce roku by si to zasloužila.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.