MSI 2023 zná rozlosování play-in, G2 prvně čeká brazilský soupeř

MSI 2023 zná rozlosování play-in, G2 prvně čeká brazilský soupeř
25. 4. 2023
  |  

Druhý největší mezinárodní turnaj má kompletní složení. V Londýně 2. května začne 8 týmů play-in fázi, mezi nimi jsou i evropská dvojka G2.

Nový napínavější formát, odlišná skladba týmů a více sérií. MSI 2023 po dlouhé době přichází s velkými změnami, které mají zatraktivnit delší dobu kritizovaný turnaj. Zážitek ze sledování nebyl nejlepší, protože dlouhá skupinová fáze a několik BO1 mezi nevyrovnanými týmy fanouškům radost tolik nepřinášela. A když došlo konečně na play-off, turnaj brzy skončil. 

Riot Games kritiku vyslyšel a pro letošní akci konanou v Londýně připravil zásadní změny. Světlo světa tak spatří zbrusu nový formát, který již druhého května vykopne předělaná play-in fáze. Ta kopíruje systém dobře známý evropským fanouškům, protože téměř jedna ku jedné kopíruje systém LEC Group Stage. Jediný rozdíl je, že místo čtyř týmů postupují pouze tři.

Díky rozšíření počtu týmů z hlavních regionů na turnaj jedou rovnou dva zástupci ze starého kontinentu. Jedničku MAD Lions doplní G2, kteří si ovšem musí účast ve skupinách vybojovat přes play-in. V cestě jim jako první stojí brazilská skvadra LOUD, jenž se představila i na posledním Worlds a fanoušky zaujala zajímavým herním stylem.

Pokud Caps a spol. BO3 sérii zvládnou, utkají se s lepším z dvojice PSG Talon a DFM, také známé tváře z mezinárodních akcí. Zejména taiwanský celek je dlouhodobě dominantní silou ve své lize a pravidelně umí potrápit i silné favority. Na MSI 2021 se dokonce probojoval až do top čtyřky. Vítěz druhé série má zajištěný postup do skupinové fáze a poražený dostane ještě jednu šanci. Utká se s nejlepším z celků z Lower Bracketu z vlastní skupiny, v případě výhry dojde na BO5 duel s protějškem z Áčka.

Tam jsou největším favoritem na postup čínští BLG, druhý nejlepší tým LPL. V jejich rosteru lze najít hráče jako Yagao či Bin, tedy dlouhodobě respektované asijské hráče. Skupina B ale také skrývá například vietnamské GAM či Golden Guardians, pro které je to vůbec premiéra na mezinárodní akci. Čtyřku uzavírají Movistar R7 z Mexika.

Play-in MSI začíná 2.5. v úterý od 14:00 duelem PSG a DFM, o tři hodiny později jdou na řadu G2 s LOUD. Schedule kopíruje stejné časy až do soboty, kdy série začínají o hodinu dříve. Poslední qualifier se odehraje v neděli od 13:00.

Týmy poté mají krátkou pauzu a hned v úterý musí začít další část turnaje, který je rozdělen do čtyř bracketových kol. Ty potrvají do 20. května, o den později bude korunován ve velkém finále vítěz.  Díky konání v Londýně jsou časy pro evropské fanoušky přijatelné, svá odpoledne si budou moci zpříjemnit sledováním League of Legends.  
Úvodní série play-in fáze I Zdroj: LOL Esports Twitter
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.