League of Legends

Začíná MSI 2022: T1 si jdou pro další mezinárodní trofej, zastaví je někdo?

Začíná MSI 2022: T1 si jdou pro další mezinárodní trofej, zastaví je někdo?
8. 5. 2022
  |  

Druhý největší mezinárodní League of Legends turnaje je konečně tady. Mistři hlavních soutěží z celého světa se v korejském Busanu poperou o věčnou slávu a MSI trofej.

Zatímco většina organizací má momentálně offseason a řeši zejména přestupy, hrstka nejlepších nabere cenné mezinárodní zkušenosti. Zápasy mezi jednotlivými ligami jsou v League of Legends vzácné a dochází na ně pouze dvakrát do roka – na Worlds a nyní právě na očekávaném MSI.

Turnaj hned zkraje provází menší kontroverze. Čínský zástupce RNG se na turnaj nemůže dostavit kvůli přísným pravidlům spojených s Covidem-19, všechny zápasy tedy odehraje na dálku. Riot Games proto uměle zvýší ping na 35ms, aby všechny organizace měly stejné podmínky. Jižní Korea přitom má jedno z nejlepších internetových připojení na světě a očekává se, že tato změna lehce znevýhodní právě domácí favority T1.

Nejúspěšnější League of Legends organizace je totiž zpět v plné síle. Legendární Faker všem ukázal, že rozhodně nepatří do starého železa a ve 26 letech přidal do svého už tak bohatého životopisu další LCK trofej. A jakým stylem, poprvé v historii se totiž povedlo, že celým splitem T1 prošli bez jediné porážky a k 18-0 ze základní části přidali i 2-0 v play-off. Z rosteru jde strach, zejména ADC Gumayusi ve spolupráci se supportem Keriou musí budit ze spánku všechny soupeře po celém světě.

Před MSI se tedy vlastně vybízí jedno velké téma – dokáže někdo T1 zastavit? Tradičně se všichni dívají směrem do LPL, na MSI se kvalifikovali RNG a ti také disponují velikou sílou. Právě oni se navíc chystají trofej obhájit, loni totiž celý turnaj ovládli, když porazili tehdy úřadující mistry světa DWG KIA. Pokud někdo dokáže konkurovat nabité botlince, budou to právě možná oni. Duo GALA a Ming patří k nejlepším v Číně.
Rozlosování skupin MSI I Zdroj: Riot Games

Mezinárodní rivalita – G2 proti všem

Vzhledem k malému počtu zápasů mezi jednotlivými ligami se hůře budují rivality, ale LEC šampionovi G2 se přesto povedlo dva týmy proti sobě extra namotivovat. Vše začalo v roce 2019, kdy evropský tým zvládl vyřadit T1 jak z MSI, tak i z Worlds. Tehdy to pro korejského giganta znamenalo velkou potupu, která započala jejich rebuild až do současné nezastavitelné podoby.

„Na MSI chci potkat G2 nebo jejich hráče. V roce 2019 nás dvakrát vyřadili, musím jim porážku vrátit,“ nechal se Faker slyšet na jednom ze svých streamů v době, kdy T1 směřovali za výhrou v LCK. V HQ G2 si samozřejmě vše pečlivě zapsali a po vítězství ve své vlastní lize hozenou rukavici T1 přijali – přidali je na pověstné stehno svého týmového manažera, odkud škrtali jednotlivé soupeře a právě Korejci jsou po Rogue další na řadě. Ještě je popíchli ve svém skvělém MSI hype videu, kde CEO Carlos prosí „Topfathera“, aby jim pomohl porazit alespoň T1.


Další narážka směřovala vůči Evil Geniuses. „Objevili se tu nějací géniové, kteří si po jedné povedené práci moc vyskakují,“ řekl BrokenBlade v roli Vita Corleoneho z filmu Kmotr. Souboje mezi EU a NA jsou obvykle velmi sledované a ještě více ho přiživil midlaner Jojopyun, který po vítězství řekl, že G2 budou velmi lehké sousto. „Nerozumí tomu, protože nehrál mezinárodní zápasy, ale nebojte, my mu to vysvětlíme,“ odpovídal s klidem jungler G2 Jankos na jednom ze svých streamů.

Odpověď na tradiční otázku EU nebo NA se doví fanoušci brzy, los totiž jak G2 a EG poslal do jedné skupiny, minimálně dva souboje ve skupinové části tedy uvidíme.

Jaký je formát?

Turnaj kopíruje loňský formát. Jedenáct týmů (12. organizace z Ruska se nezúčastní kvůli vojenské invazi na Ukrajinu) se utká ve třech skupinách. Nejmenší skupinu C tvoří právě G2, EG a australští ORDER. Každý se s každým utká dvakrát, nejprve mix zápasů z různých skupin a nakonec v jednom dni zbytek zápasů, kdy se rozhodne o postupujících.

Šest nejlepších se přesouvá na tzv. „Rumble Stage“, kde se formát opět nemění. Každý se utká s každým dvakrát a nejhorší dva na turnaji končí. Poté následuje tradiční BO5 play-off bez žádného Loser’s bracketu.
 

Kdy a jak sledovat?

MSI probíhá v jihokorejském Busanu, diváci mimo Asii se tedy musí připravit na časový posun. Skupinová fáze je na programu od 10. do 15. května, první tři dny se začíná v 10:00, decidery o postup začínají v již v osm ráno. Skupina C, tedy s G2 a EG, se komplet odehraje 14. května.

Rumble stage začíná 20. května a první čtyři dny od 10:00, poslední pátý hrací den rovněž od osmi ráno.

Semifinále 27. a 28. května začíná v 10:00, stejně tak jako finále o den později.
Streamy lze tradičně sledovat na Twitch nebo YouTube kanále Riot Games, pro český komentář lze naladit Hitpoint.
Program jednotlivých zápasů MSI. Pozn: Uvedené časy jsou korejské I Zdroj: Riot Games
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.