League of Legends

MSI 2022: Čína pouze na dálku a problémy s pingem

MSI 2022: Čína pouze na dálku a problémy s pingem
25. 4. 2022
  |  

Druhý největší mezinárodní turnaj v League of Legends se blíží. Mezi 10. a 29. květnem na MSI o cennou trofej zabojují mistři větších i menších soutěží z celého světa.

Poprvé do kolébky League of Legends. Turnaj MSI vznikl v roce 2015, od té doby však pořádajícím státem nikdy nebyla Jižní Korea. Letos si mohou konečně v Busanu vychutnat premiéru, možná trochu překvapivě v době, kdy v zemi řádí největší vlna pandemie Covidu-19 vůbec. Současný trend ale naznačuje zlepšení situace a do začátku MSI by počty případů neměly být tak dramatické.

Již nyní je však jisté, že Covid-19 turnaj zásadně ovlivní tak jako tak. Vzhledem k lockdownům, které panují v Číně, nemohou zástupci LPL dorazit osobně do Busanu. Laická i odborná veřejnost dlouho diskutovala, jak situaci vyřešit. Riot Games nakonec účast Royal Never Give Up povolil, hrát budou ovšem na dálku. 

Jenomže - co s pingem? Jižní Korea je známá tím, že má jedno z nejlepších připojení k internet a hrát s tamní odezvou je ráj pro všechny amatéry i profíky. Zápasy LCK se pohybují kolem 7ms, zatímco tradiční ping na SoloQ je mezi 8-16ms. Vzhledem k dálce, z jaké budou čínští zástupci hrát, není možné tato čísla udržet. Riot Games tedy bude uměle nastavovat ping na 35ms.

To do určité míry narušuje integritu turnaje. Všichni se musí přizpůsobit podmínkám, které vyhovují nejvíce jedinému týmu na MSI. LPL je navíc zvyklá na podobném pingu částečně trénovat, jelikož hráči působí zejména na jihokorejském SoloQ. Ping 35ms navíc není příliš komfortní, nejdou na něm dělat určité druhy playů a celkově může uškodit kvalitě hry. 


Ve skupinách tradiční souboj

Trošku v pozadí výše zmíněných události proběhl už i los základní části. Ve třech skupinách se utká 11 týmů, dvanáctý slot totiž ruské LCL propadl kvůli vojenské invazi na Ukrajině. Další změnou je, že místo mistra Vietnamu dorazí druhý nejlepší tým - GAM Esport se totiž kvalifikovali na SEA Games a oproti MSI dají této akci přednost. Do Busanu místo nich přijede vicemistr Saigon Buffalo. 

Los přichystal na úvod hned jednu specialitku. Ve skupině C, tedy té nejmenší, se utkají všichni anglicky mluvící zástupci. Dojde tak na oblíbený souboj NA versus EU, který je už od dob začátku profesionální scény jedním z nejoblíbenějších klání. 

LEC dorazí reprezentovat G2 a LCS Evil Geniuses - oba rostery předvedly naprosto parádní run Loser`s Bracketem a zničili v něm každého, kdo se jim připletl do cesty. Ani jeden z celků navíc nebyl dopředu příliš favorizovaný, ale navzdory všem odhadům dokázali všechny překvapit. Ihned zkraje se také dovíme, zda je na tom aktuálně lépe Evropa či Severní Amerika. Nesmíme ale ani zapomínat na tým z Oceánie, poprvé na mezinárodní scéně se představí ORDER. 

RNG proti PSG Talon nebo EU vs. NA souboj I Zdroj: Riot Games
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.