CS2

MOUZ překvapivě skončili v Dallasu, do play-off postoupil domácí Stewie2k

MOUZ překvapivě skončili v Dallasu, do play-off postoupil domácí Stewie2k
31. 5. 2024
  |  

Tradiční americká zastávka kalednáře světového Counter-Striku letos nabízí skvělou podívanou a řadu výsledkových překvapení. Z historicky stého turnaje s označením IEM už jsou venku světové jedničky z MOUZ i vítěz prvního CS2 Majoru NaVi. Naopak největším překvapením turnaje je sestava 9z, která do play-off postoupila z prvního místa skupiny A. Dál jdou i G2, jejichž síly vlivem HooXiho absence vystužil Američan Stewie2k.

Stý turnaj z kategorie IEM ve své skupinové části poskytl nenabaženým fanouškům CS2 sérii zajímavých výsledků.  Ze hry je řada týmů s ambicemi na play-off, zatímco o titul budou hrát mnohými podceňované celky 9z a HEROIC. Společně s nimi se do vyřazovací části dostali i Vitality, FaZe, G2 a Spirit. Asi nejzajímavější z příběhů světové špičky píše druhá zmíněná sestava, tedy G2. Pátý tým světa před cestou do Spojených států musel reagovat na absenci HooXiho, který turnaj vynechává kvůli svatbě své sestry a povolali do svých řad navrátilce do kompetitivního kolotoče - Jakea "Stewie2K" Yipa.

I přes jeho chabé hodnocení se nakonec na G2 "usmálo štěstí". Tým nejprve v těsné BO1 sérii přehrál trápící se Falcons, v následujícím zápase s Vitality však proti Vitality uhráli na dvou mapách v součtu pouhých jedenáct kol . Postup si tak museli vybojovat v Lower Bracketu skupiny A. Jejich postupovou cestu měli utnout světové jedničky z MOUZ, které ale nepotvrdily svou skvělou formu z turnajů na Maltě a v Bělehradě, když s G2 padly 1:2. Poslední překážkou tak pro tým pod křídly polského trenéra TaZe byla domácí sestava Liquid. Celek vedený zkušeným IGL cadiaNem byl, ostatně stejně jako MOUZ, před zápasem považován za favorita střetnutí, avšak nakonec selhal podobně jako předchozí soupeř G2. Střetnutí o poslední postupové místo ze skupiny A sice Liquid odstartovali úspěšným zářezem na mapě Dust 2, avšak výsledky 8:13 na Infernu a 11:13 na Nuku znamenaly smutný konec snažení. Naopak G2 se mohli radovat z překvapivého postupu, který znamená představení Stewieho před americkým publikem.

Dalším týmem se zajímavým příběhem je 9z. Vzhledem k původu z Jižní Ameriky lze 9z označit za relativně domácí, regionální tým, který měl být v Dallasu pouze do počtu. Jejich herní projev se ale změnil v hotové šílenství. Hned v prvním zápase potvrdili relativní faktor náhody v BO1 sérii proti MOUZ, když vyhráli 13:9 nad MOUZ a v semifinále Upper Bracketu přehráli Liquid 2:1. Ve finále skupiny A pak ukončili Vitality výsledkem 2:0 a postoupili tak rovnou do semifinále turnaje, které znamená jistotu 20 000$.

Po finálové účasti v Bělehradě jsou v play-off znovu i hráči Spirit, pro které je účast ve vyřazovací části de facto denním chlebem. V drobném kontrastu s výkonem na IEM Katowice působí výkon donka, který je s jinak skvělým ratingem 1.27 "až" třetím statisticky nejlepším hráčem týmu za magixxem (1.34) a sh1rem (1.32). Dá se tak konstatovat, že výkony Spirit opravdu nespoléhají na výkon jednotlivce a po stránce týmové šikovnosti jsou aktuálně nejlepším celkem mezi zbývající šestkou.  Do té se dostali po skalpech FlyQuest, NaVI a FaZe bez ztráty mapy, vítězství 13:1 na Ancientu proti australskému týmu navíc přineslo nejjednoznačnější výsledek v dosavadním průběhu turnaje. 

Čtvrtým příběhem turnaje je umístění HEROIC mezi nejlepší šestkou. Dánská organizace před nedávnem posadila nicoodoze na lavičku a na jeho místo přivedla ruského snipera degstera, který však na turnaji kvůli vízům nemůže startovat a nicoodoz tak musel nastoupit zpět do akce. "Dělám to ostatním klukům trochu nepříjemné, dělám si legraci, jako že mě zase nemůžete benchnout, že jdu pozdě a podobně," vtipkoval v rozhovoru pro HLTV.org. Herní výkon týmu ale spoléhá zejména na rozjetého TeSeSe, který je po skupinové fázi s ratingem 1.39 nejlépe hodnoceným hráčem IEM Dallas.

Servery na americké půdě znovu zaplní nejlepší hráči světa od páteční osmé hodiny večerní, kdy započne vyřazovací část zápasem mezi Vitality a HEROIC. Jejich počínání můžete sledovat na oficiálním streamu pořadatele, české vysílání bohužel k dispozici nebude.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.